Kiss József

Tulajdonos–ügyvezető,

Debrecen

hb_01-38_kiss_jozsef.jpgHa egy cég évek óta átlagosan húsz százalékkal növeli árbevételét, és mindezt az agrárágazatban teszi, mint a Kiss József által irányított Agro Marketing ’95 Kft., akkor arról illik elmondani, hogy sikeres.

A ma már nem élő, egykor tímár mesterséget űző édesapa és háztartásbeli édesanya kisebbik gyermekeként látott napvilágot 1952. február 16-án Debrecenben. Közgazdasági végzettségű nővére egykor az OTP-nél dolgozott, ma már nyugdíjas. Gyermekkora jórészt Debrecenhez kötődik, ám máig felejthetetlen élményt jelentettek számára a fürdőzéssel egybekötött nyaralások Hajdúszoboszlón a rokonoknál. A nyulasi általános iskolába járt, a biológia, a magyar és a történelem voltak a kedvelt tárgyai, és Zámbó Jenő, Juhász Béláné tartozott a kedvenc tanárok közé. A tanulás mellett a sport jelentette a legfontosabb elfoglaltságot: focizott, atletizált. Elsősorban 400 gáton, 400 és 800 méteres síkfutásban volt sikeres, megyei válogatottságig jutott.

Tanulmányait ezerkilencszázhatvanhattól a híres pallagi mezőgazdasági technikumban folytatta, ahol kiemelkedően jó gyakorlati képzés folyt. Ennek később a szakmai munkája során is nagy hasznát vette. Különösen az állattenyésztés és az üzemszervezés érdekelte. A szaktárgyak elsajátításában olyan tanárok irányították, mint Tatár Miklós testnevelő tanár, Simkó Levente a növénytermesztés, Győrösi János a géptan tanára, valamint Makszim Mihály, aki az osztályfőnökség mellett az állattenyésztési ismereteket is átadta diákjainak.

A sikeres érettségi után előbb a tizenegy hónapos katonaidő következett Hódmezővásárhelyen, majd elkezdte az élete egyik legszebb korszakának számító egyetemei éveket, amelyek sokkal kötetlenebbek, szabadabbak voltak a középiskolához képest. Az alapozó tárgyakat (matematika, kémia, fizika) kevésbé szerette, annál jobban érdekelték a szakmai dolgok, elsősorban az állattenyésztés felé orientálódott. Közben továbbra is eredményesen szerepelt 400 gáton, de nagy elánnal vetette bele magát a fotózásba is. Bár ez utóbbi a mai napig meglévő hobbinak számít, akkor egy kis zsebpénzt is jelentettek a különböző sajtóorgánumoknak készített képek.

Az egyetem befejezése után Püspökladányban a Zöld Mező Mgtsz volt az első munkahelye, a szarvasmarha-ágazatot vezette. Innen csábították el közel fél évtized múltán a Hajdú-Bihar Megyei Állattenyésztési Felügyelőségre, ahol előbb megyei főfelügyelő, majd osztályvezető volt. Életének fontos korszakát jelentette az a tizennégy év, amit Hajdúböszörményben, az Észak-hajdúsági Mezőgazdasági Együttműködésnél töltött. Itt igazi karriert futott be: osztályvezető, főosztályvezető, igazgatóhelyettes, végül igazgató lett, közben elvégezte a szakmérnökit is. Ezután másfél évig egy osztrák–magyar vegyes vállalatnál próbálta ki tudását, egy hűtőházban volt igazgató.

Ezerkilencszázkilencvenötben alapították meg a családi vállalkozásként működő saját céget, ahol fiával ketten tulajdonosok. Tevékenységük két fő területre osztható: egyrészt integrátorként termeltetnek zöldborsót, csemegekukoricát körülbelül háromezer hektáron. Kihasználják a vetőmag és a növényvédő szer közös beszerzéséből adódó előnyöket, megszervezik a termeltetést, a betakarítást, szállítást, gondoskodnak a piacról. Másrészt foglalkoznak exporttevékenységgel is: konzervet és mélyhűtött zöldséget, gyümölcsöt exportálnak. Ezeket nem ők gyártják, hanem az alapanyag-beszállítás révén jutnak árualaphoz. Termékeiket részben egy nagyváradi székhelyű vegyes vállalat, részben a FÁK-országok, illetve a nyugat-európai piac veszi meg. A szervező és értékesítő munkával összesen hét ember foglalkozik, árbevételük több mint egymilliárd, persze alkalmaznak alvállalkozókat is. Munkájáról így vall Kiss József ügyvezető:

– A titok a korrektség, a hosszú távon való gondolkodás, és a kapcsolatteremtő képesség. Emellett szükség van a folyamatos megújulásra, beruházásra, ami csak úgy valósítható meg, hogy a hasznot folytonosan visszaforgatjuk a vállalkozásba. A piacon csak úgy lehet megmaradni, ha az ember szereti azt, amit csinál, és nemcsak a pénzért dolgozik, a munkaszeretet is hajtja!

Eddigi munkáját Kiváló Munkáért, Kiváló Ifjúsági Vezető kitüntetésekkel ismerték el, tagja volt a KISZ KB Mezőgazdasági és Falusi Fiatalok Tanácsának, vezetőségi tagja volt az Agrárkamarának és jelenleg is tagja a kereskedelmi és iparkamara mellett működő kereskedelempolitikai munkabizottságnak.

Kiegyensúlyozott munkájához Nagy Gabriella agrármérnök biztosítja a szükséges családi hátteret, akivel 1976-ban kötött házasságot. Ő ma mérnök-tanárként tanít Pallagon. A két fiú közül József agrármérnök (aki apjával dolgozik együtt a vállalkozásban), a humán beállítottságú Gábor a Miskolci Egyetemen tanul, harmadéves. A sportot nem felejtette el, szokott futni ma is, emellett olvas, és nagyon szeret utazni, amiről csodálatos brazíliai, chilei, thaiföldi képek is tanúskodnak.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése