Kiss András

Hulladékgyűjtési és szállítási csoportvezető

Nyíregyháza

szszb_32_km_kiss_andras.jpg17 év egy munkahelyen. Sok vagy kevés relatív, de mindenesetre figyelemreméltó különösen a mai, gyorsan változó világunkban. Felmerül a kérdés, hogy ennyi idő után mi az, ami minden nap új lendületet ad munkája elvégzéséhez. Természetesen nálam is vannak nehéz időszakok – mondja Kiss András a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. csoportvezetője, de ezeken igyekszem gyorsan túljutni. 120 dolgozó, rakodók, gépkocsivezetők irányítása, a hulladékszállítás megszervezése Nyíregyházán kívül még 53 településen, papírmunkák, nyilvántartások vezetése, a munka ellenőrzése. Ezek többek között a napi feladataim, melyek megkívánják, hogy topon legyek és a munkámra koncentráljak. Hiszen betegség, baleset, defekt vagy akár az időjárás is felboríthatja a szépen kidolgozott tervet és ekkor jön az újratervezés.

1999 szeptemberében indult pályája a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. jogelődjénél, a Városüzemeltetési Kht.-nél. Nem volt véletlen munkahelyválasztása, hiszen amióta az eszét tudja, vonzódik a természettudományokhoz. Biológusnak készült, a nagy múltú sárospataki Református Gimnázium diákja volt. Sűrűn járta a környező erdőket, mezőket figyelte azok élővilágát, gyűjtötte és preparálta a bogarakat.

A középiskola elvégzése után egy évig szülővárosában pedagógusasszisztensként, majd a mezőtúri székhelyű főiskola mezőgazdasági előkészítő képzésén készült a felvételire. Több helyre is benyújtotta pályázatát, végül a szarvasi főiskola víz-és környezetgazdálkodási karán szerzett diplomát. Természet iránti vonzalmát mutatja szakdolgozatának témája is, amely a Zempléni-hegységben eredő Hotyka patak egy adott területének környezeti állapotfelmérése volt, különös tekintettel a futóbogarakra. A dolgozat elkészítésében segítségére volt Hegyessy Gábor, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum biológus muzeológusa is. Hónapokon át tartó munka volt a futóbogár fauna adatainak feldolgozása. Rovarcsapdákat helyeztek ki, figyelték, hetente begyűjtötték és egyenként azonosították a rovarokat a múzeumban. Kitartása sikerrel járt, hiszen nemcsak eredményes szakdolgozatot írt, hanem rengeteg új információt szerzett a Hotyka patak környezetének állapotáról.

Diplomája megszerzése után kereste a lehetőséget, hogy végzettségének megfelelő, testhezálló, azaz környezetvédelmi központú munkahelyet találjon. Első próbálkozása a nyíregyházi hulladékgazdálkodással foglalkozó cégnél nem járt sikerrel, mivel az 1999 májusában meghirdettek szelektív hulladékgyűjtéssel és hulladékszállítással foglalkozó művezetői állás betöltésének feltétele nyíregyházi lakóhely és gépkocsi megléte volt. Akkoriban még egyikkel sem rendelkezett, hiszen Kisvárdára nősült, párja szüleinél laktak, ezért tett egy kis kitérőt. Budapesten helyezkedett el, egy környezetvédelemmel foglalkozó cégnél, ahol a chips gyártását követő burgonyahulladék és iszap komposztálási technológiájának kidolgozása volt a feladata.  A családjától való távolság és a magas pesti lakásbérleti díjak miatt a munka végeztével úgy döntött, hogy más kenyérkereseti lehetőség után néz.

A nyíregyházi Városüzemeltetési Kht-nél továbbra is betöltetlen volt a művezetői állás, most már rendelkezett azokkal a jogosítványokkal, amelyek birtokában sikeresen pályázott. Feleségével együtt 2000-ben költöztek Nyíregyházára. Ez volt az, az időszak, amikor a lakosság is egyre intenzívebben kezdett belekóstolni a környezetvédelembe, hiszen a hulladékgazdálkodás, amely a környezetvédelem egyik fontos szakterülete újabb szakaszába érkezett városunkban.  Mivel nem volt gyakorlati tapasztalata, a cégnél a hulladékszállítás tanulmányozásával kezdte munkáját az akkori ágazatvezető javaslatára. Nyolc héten keresztül reggel fél hatkor kezdett és figyelte a szállítás folyamatát. Ma már csoportvezetőként dolgozik, de munkakezdésének időpontja továbbra is változatlan. Minden reggel eligazítást tart, ezután indulnak meghatározott rend szerint a hulladékszállító gépjárművek területre. Átfogó jogszabályi keretek között végzik a lakossági és a céges szilárd, valamint a nagyobb mennyiségű konténeres szállítást, de az ő csoportja bonyolítja a lomtalanítási akciókat is. 2004 májusában kezdték bevezetni a zöldhulladék, 2005 szeptemberétől pedig a zsákos szelektív gyűjtést a családi házas övezetek nagy részénél. Feladata a lakossági panaszok kivizsgálása és a szemlék tartása, hogy honnan lehet szállítani és honnan nem.

Úgy látja egyre környezettudatosabbak az emberek, amit az is jelez, hogy olyan területekről is kérik a szelektív szállítást, ahol eddig nem gyűjtöttek szilárd hulladékot. Csendes időszakok itt nincsenek.  Év elején fenyőt szállítanak, tavasszal beindul a zöldhulladék, ősszel pedig a lombgyűjtés. Két lábon áll a földön, mindig a következő feladatra koncentrál.  Büszke arra, hogy országosan elsőként városunkban vezették be a szelektív szállítást, a biohulladék gyűjtés technológiai kidolgozásában a körzetek kialakításában pedig ő is részt vett.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése