Kis Péter

Az AVE Kft. ügyvezető igazgatója,

Miskolc

baz 7 ai Kis Péter.jpgAz élet kihívásaira igyekezett mindig a lehető legjobb választ adni, arra törekedett eddigi életútja során, hogy ne csak a feladatnak feleljen meg, hanem munkavégzés közben jól is érezze magát, és ezt lehetőleg átvigye környezetére is.

Egyszerű emberek (édesapja 50 évet szolgált az LKM-ben a martinkemence mellett, édesanyja a vendéglátóiparban tevékenykedett) legkisebb gyermekeként született, a „forradalom gyermekeként”, 1956. október 23-án, Miskolcon. Ma már nyugdíjas bátyja, György radiológusként dolgozott, nővére Jutka pedagógus. Diósgyőr jelentette gyermekkorának „mozgásterét”, „aktív gyerekként” élte ezeket az időket, amelyek gyakori színtere volt a diósgyőri vár mellett álló nagymamai ház és a strandfürdő, ahová „hegyi bérletük volt”, vagyis belógtak a kerítésen át. A 24. számú Általános Iskolában elsősorban a matematikát kedvelte, lévén elsődlegesen természettudományos érdeklődésű. A tanulás mellett igen hamar a sport játszotta a főszerepet életében: mindenekelőtt a vízi sportok (úszás, hajózás, vitorlázás), később a vitorlázó repülés, de focizott és cselgáncsozott is egy ideig. Kellemes négy évet töltött Putnokon a Mezőgazdasági Szakközépiskolában, ahol elsősorban magyartanára Répási tanár úr és a matektanár, Szilágyi tanár úr tett sokat tudása bővítéséért.

Miután 1972-ben elsőre nem sikerült az egyetemre való bejutás egy évet dolgozott a MAHART-nál: matróz volt a Dunán. Ezt követően, mivel az elektronika mindig is érdekelte, elektronikai műszerész technikusi szakképesítést szerzett, majd szaktudását a Videotonnál fejlesztette tovább, azután a Tigáznál dolgozott. Innen vonult be katonának a miskolci Petőfi laktanyába, ahol kiváló kézügyessége révén – bőr kézműves tárgyak készítésével – „elviselhetővé tette a katonai szolgálatot”. Leszerelése után ismét a Tigáz következett, majd a Videoton miskolci leányvállalatánál elsősorban a hardverrel foglalkozott 1991-ig.

Ekkor alapította meg tucatnyi kollégája közreműködésével az első saját céget, a Szerver Számítástechnikai Kft-t, amelynek „üzleti affinitása révén” kereskedelmi igazgatója lett. A piacon jól prosperáló céget egy merőben új vállalkozás követte – az Agóra Centrum Kft. –, amelyet már csak hárman hoztak létre, és amely egy komplett sörfőző üzem működtetését jelentette. Később a Besenyő Trade Kft-ben söripari alapanyagok kereskedelmével foglalkoztak, ők látták el az akkor Magyarországon működő 550 kis sörfőzde jó részét.

1998-ban került RWR Umwelt Miskolc Kft-hez, s időközben felsőfokú gazdasági informatikus szakképesítést is szerzett. Ezt a céget vásárolta meg az osztrák Energia AG, amely így a Magyarországi AVE cégcsoport tagja lett. Itt előbb igazgatóhelyettesi posztot töltött be, majd 2007. január 1-jétől a vállalat ügyvezető igazgatójaként dolgozik. Az AVE Miskolc Kft. a borsodi megyeszékhelyen és további 94 településen több mint 320 ezer lakost lát el közszolgáltatóként a hulladékgazdálkodás területén. Alapvető tevékenysége a kommunális hulladékgyűjtés, szállítás és ártalmatlanítás.

Kis Péter szakmai tevékenysége mellett, amelynek középpontjában mindig a kereskedelem, a marketing állt, tevékeny részese volt a közéletnek is. A 80-as évek végén az MDF alapító tagja Miskolcon, megyei és városi elnökként is tevékenykedett, jelenleg az MDF városi elnöke. Három cikluson keresztül önkormányzati képviselő volt, dolgozott a Tulajdonosi Bizottság és a Szociális Bizottság elnökeként. A rendszerváltás idején végzett tevékenységét „56-os Emlékéremmel” ismerték el.

„A siker első számú feltétele a kitartás – vélekedik Kis Péter. – Én még akkor is küzdök, amikor szinte már nincs remény. Sok vasat kell a tűzben tartani, mert a nagy számok törvénye előbb-utóbb érvényesül. Minden üzlet nem sikerülhet, ám a szorgalom, a befektetett energia meghozza az eredményt.”

Második házasságában él, felesége a bankszektorban dolgozik.  Felesége nagy fia – Bence – 23 éves egyetemista, míg nyolcéves Bianka lányuk általános iskolai tanuló. Az utazás mellett a természet szeretete jellemzi mindennapjait. A saját környezet építése oly eredményesre sikerült, hogy családi házuk külső és belső építészeti megoldásai és a kertépítés révén sok magazin címlapján szerepelt már, egyszer az „Év háza” második helyezést is kiérdemelték.

Elégedett ember, mivel úgy érzi, sikerült mindig úgy ténykednie, hogy maga és környezete is jól érezte magát munkavégzés közben. Mindig tűzött maga elé kisebb-nagyobb célokat, most elsősorban szakmai kihívások izgatják: a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás. A hulladékipar korunk leggyorsabban fejlődő területe, ahol alkotó, egymást segítő csapatával még sok sikert érhetnek el. Távlati terveik között szerepel – a kiváló osztrák szakmai háttér révén – a határokon átnyúló regionális rendszerek kiépítése, elsősorban Szlovákia és Kárpátalja felé van mozgásterük.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)

***

AVE logó háttér nélkül_új150_1.jpgAz elmúlt öt év töretlen fejlődése után 2012-ben már félmillió embert ér el szolgáltatásával az AVE Kft. B.-A.-Z., Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg után – érdekeltségein keresztül –  Kárpátalja 1/3-án, Huszton, Ungváron, Munkácson és Nagyszőlősön is végeznek hulladékgazdálkodást. Alapelvük: a hulladékot el kell téríteni a lerakókról, ami ne a klasszikus égetéssel történjen. Ezért építették meg dr. Rajsz Iván találmányára alapozva 750 millió forintért a feldolgozó üzemet, ahol egy szabadalmaztatott és nemzetközileg levédett eljárással a háztartási hulladékból vegyipari alapanyagot állítanak elő. Ha az eljárás ipari méretekben is eredményes lesz, az egész világon forradalmasíthatják a hulladékhasznosítást.

Kis Péter eltávolodott a politikától, 2012. január 1.-től az AVE Kft. általános igazgatója, a kelet-magyarországi és kárpátaljai fejlesztésekért felel. Kislánya, Bianka szeptembertől a Jezsuita Gimnázium 8. osztályos tanulója.

(Kiegészítve 2012. november 14-én.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése