Katona László

A Tisza Trade Kft. ügyvezető igazgatója,

Debrecen, Milota, Nábrád

hb_3-46_katona_laszlo.jpgNapjaink gazdasági, kereskedelmi életének egyik izgalmas kérdése (különös tekintettel a közelgő uniós csatlakozásra), hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben saját erejükből megerősödött hazai cégek és vállalkozók hogyan tudnak helytállni a kemény versenyben az egyre nagyobb teret nyerő multinacionális cégekkel szemben. Nincs ez másképp a Tisza Trade Kft. esetében sem, amelynek ügyvezető igazgatója, Katona László. Szinte a „világ végén”, egy nagyon barátságos, segítőkész emberek lakta faluban – az országszerte diójáról közismert – Milotán született 1962. szeptember 8-án. Édesapja, Katona István, ÁFÉSZ-boltvezető volt és tejcsarnokot is vezetett, édesanyja, Csókási Erzsébet, ugyancsak a boltban szorgoskodott férje mellett.

Gyermekkorának legszebb éveit Milotán töltötte, ahol az emberek nagyon vigyáztak egymásra. Az 1970-es árvíz után került a család az almája miatt jómódú településnek számító Nábrádra.

Így szinte természetes, hogy középiskolai tanulmányait a szomszédos Fehérgyarmaton, a Zalka Máté Gimnáziumban folytatta, ahol Kovács Istvánné osztályfőnök ragyogó osztályt kovácsolt tanítványaiból. Nagyon szerette Kovács Istvánt, aki biológiából készítette fel nagyszerűen a továbbtanulásra, de szívesen gondol vissza Iván Lajos tanár úrra is.

Érettségi után sikeresen felvételizett a Debreceni Agrártudományi Egyetemre, és máris tölthette a katonai szolgálatot – az akkoriban igencsak kemény helynek számító – Nagykanizsán.

Az egyetemei évek kellemes színfoltot jelentettek életében, külön miliője volt a kollégiumi életnek.

A növénytermesztő szakon tanult, és máig hasznát veszi az egyetem széles spektrumú képzésének, amely használható alapot adott az élethez, felkészítette a gazdasági tevékenységre. Végzés után a Hajdú-Bihar Megyei Vetőmagtermeltető Vállalathoz került gyakornokként, ám 1988 elején újabb hat hónapos katonai szolgálat várt rá.

A gabona osztály előadójaként 1990-ig dolgozott a vállalatnál, ekkor életének néhány mozgalmas, izgalmas éve következett: a miskolci székhelyű ICP-nél félbanki tevékenységgel, váltóleszámítolással, lízingeléssel foglalkozott, majd az Eurotrade Kft.-nél kereskedelmi igazgatóként a Haribo termékek forgalmazásával a kereskedelmi tevékenységbe kóstolt bele. Országos nagy cégekkel (pl. ÁFÉSZ-ek, Füszért-ek) tárgyalva szerzett sok ismeretet, épített kapcsolatokat, és ekkor érlelődött meg benne a gondolat, hogy a milotai és nábrádi józan paraszteszét, no meg az édesapjától a boltban tanultakat hasznosítva saját lábára áll.

1991 októberében lett egyéni vállalkozó, ekkor nyitotta meg első két boltját Fehérgyarmaton. Az üzletmenet jól alakult, hamarosan újabb boltok nyíltak, 1992. november 1-jétől pedig megalakult a Tisza Trade Kft. 1995-ben megvásárolta a felszámolásra került Metripondot, itt nyílt meg a térség első C+C áruháza Fehérgyarmaton. Egy évvel később Mátészalkán következett hasonló üzlet, és a környékbeli falvakban újabb boltokat nyitott. 1999-ben vetette meg lábát a cég Hajdú-Biharban, előbb Hajdúböszörményben, majd 2003 februárban Debrecenben avattak C+C áruházat. Jelenleg 24 kiskereskedelmi egységet és négy C+C áruházat működtetnek, és a már milliárdokban mérhető forgalmat a cégnél dolgozó 130 ember bonyolítja.

További terveik között a vidéki bolthálózat bővítése, a jobb, színvonalasabb kiszolgálás megvalósítása szerepel. A multik nagy konkurenciát jelentenek, ezért a napi cikkek forgalmazása jelenti a fő irányvonalat.

A siker titkát boncolgatva Katona László így vélekedett: – A legfontosabb a hit és a bizalom. Hinni abban, amit csinálsz, és bíznod kell magadban, hogy ezt meg tudod csinálni. A kitűzött feladatokat nap mint nap következetesen végre kell hajtani! Elengedhetetlen a ma oly sokat emlegetett pozitív hozzáállás és a célorientáltság. Ma a lehetőség mindenki számára adott, csak magán az emberen múlik, hogy mit tud kezdeni mindezzel. Bár a szerencse sem hátrány, hisz az én esetemben nagy jelentősége volt a határ menti kereskedelemnek, az ukrán vásárlóerőnek is.

Katona László 1988-ban kötött házasságot dr. Varga Edit orvossal, aki gyermekgyógyászként a Kenézy-kórházban dolgozik. Szülés közbeni orvosi műhiba következtében gyógyíthatatlan beteg első gyermeküket kilencéves korában veszítették el. Második gyermekük, Henriett kilencéves, László pedig 1998-ban született.

Az agráriumhoz való kötődése révén ma is foglalkozik almatermesztéssel. Kedvenc időtöltése a futball, baráti társaságban, napjainkban is rendszeresen játszik, a téli sportok közül pedig a síelésnek hódol. Elmaradhatatlan nézője a Loki meccseinek és támogatja a fehérgyarmati kézilabdacsapatot, valamint a nábrádi focistákat. Elégedett ember, a jövőben szeretne több időt szakítani családjára, mert úgy véli, hogy a kiegyensúlyozott, boldog családi háttér az alapja mindennek.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése