Katona László

A Tisza Trade Kft. ügyvezető igazgatója,

Debrecen, Milota, Nábrád

hb_3-46_katona_laszlo.jpgNapjaink gazdasági, kereskedelmi életének egyik izgalmas kérdése (különös tekintettel a közelgő uniós csatlakozásra), hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben saját erejükből megerősödött hazai cégek és vállalkozók hogyan tudnak helytállni a kemény versenyben az egyre nagyobb teret nyerő multinacionális cégekkel szemben. Nincs ez másképp a Tisza Trade Kft. esetében sem, amelynek ügyvezető igazgatója, Katona László. Szinte a „világ végén”, egy nagyon barátságos, segítőkész emberek lakta faluban – az országszerte diójáról közismert – Milotán született 1962. szeptember 8-án. Édesapja, Katona István, ÁFÉSZ-boltvezető volt és tejcsarnokot is vezetett, édesanyja, Csókási Erzsébet, ugyancsak a boltban szorgoskodott férje mellett.

Gyermekkorának legszebb éveit Milotán töltötte, ahol az emberek nagyon vigyáztak egymásra. Az 1970-es árvíz után került a család az almája miatt jómódú településnek számító Nábrádra.

Így szinte természetes, hogy középiskolai tanulmányait a szomszédos Fehérgyarmaton, a Zalka Máté Gimnáziumban folytatta, ahol Kovács Istvánné osztályfőnök ragyogó osztályt kovácsolt tanítványaiból. Nagyon szerette Kovács Istvánt, aki biológiából készítette fel nagyszerűen a továbbtanulásra, de szívesen gondol vissza Iván Lajos tanár úrra is.

Érettségi után sikeresen felvételizett a Debreceni Agrártudományi Egyetemre, és máris tölthette a katonai szolgálatot – az akkoriban igencsak kemény helynek számító – Nagykanizsán.

Az egyetemei évek kellemes színfoltot jelentettek életében, külön miliője volt a kollégiumi életnek.

A növénytermesztő szakon tanult, és máig hasznát veszi az egyetem széles spektrumú képzésének, amely használható alapot adott az élethez, felkészítette a gazdasági tevékenységre. Végzés után a Hajdú-Bihar Megyei Vetőmagtermeltető Vállalathoz került gyakornokként, ám 1988 elején újabb hat hónapos katonai szolgálat várt rá.

A gabona osztály előadójaként 1990-ig dolgozott a vállalatnál, ekkor életének néhány mozgalmas, izgalmas éve következett: a miskolci székhelyű ICP-nél félbanki tevékenységgel, váltóleszámítolással, lízingeléssel foglalkozott, majd az Eurotrade Kft.-nél kereskedelmi igazgatóként a Haribo termékek forgalmazásával a kereskedelmi tevékenységbe kóstolt bele. Országos nagy cégekkel (pl. ÁFÉSZ-ek, Füszért-ek) tárgyalva szerzett sok ismeretet, épített kapcsolatokat, és ekkor érlelődött meg benne a gondolat, hogy a milotai és nábrádi józan paraszteszét, no meg az édesapjától a boltban tanultakat hasznosítva saját lábára áll.

1991 októberében lett egyéni vállalkozó, ekkor nyitotta meg első két boltját Fehérgyarmaton. Az üzletmenet jól alakult, hamarosan újabb boltok nyíltak, 1992. november 1-jétől pedig megalakult a Tisza Trade Kft. 1995-ben megvásárolta a felszámolásra került Metripondot, itt nyílt meg a térség első C+C áruháza Fehérgyarmaton. Egy évvel később Mátészalkán következett hasonló üzlet, és a környékbeli falvakban újabb boltokat nyitott. 1999-ben vetette meg lábát a cég Hajdú-Biharban, előbb Hajdúböszörményben, majd 2003 februárban Debrecenben avattak C+C áruházat. Jelenleg 24 kiskereskedelmi egységet és négy C+C áruházat működtetnek, és a már milliárdokban mérhető forgalmat a cégnél dolgozó 130 ember bonyolítja.

További terveik között a vidéki bolthálózat bővítése, a jobb, színvonalasabb kiszolgálás megvalósítása szerepel. A multik nagy konkurenciát jelentenek, ezért a napi cikkek forgalmazása jelenti a fő irányvonalat.

A siker titkát boncolgatva Katona László így vélekedett: – A legfontosabb a hit és a bizalom. Hinni abban, amit csinálsz, és bíznod kell magadban, hogy ezt meg tudod csinálni. A kitűzött feladatokat nap mint nap következetesen végre kell hajtani! Elengedhetetlen a ma oly sokat emlegetett pozitív hozzáállás és a célorientáltság. Ma a lehetőség mindenki számára adott, csak magán az emberen múlik, hogy mit tud kezdeni mindezzel. Bár a szerencse sem hátrány, hisz az én esetemben nagy jelentősége volt a határ menti kereskedelemnek, az ukrán vásárlóerőnek is.

Katona László 1988-ban kötött házasságot dr. Varga Edit orvossal, aki gyermekgyógyászként a Kenézy-kórházban dolgozik. Szülés közbeni orvosi műhiba következtében gyógyíthatatlan beteg első gyermeküket kilencéves korában veszítették el. Második gyermekük, Henriett kilencéves, László pedig 1998-ban született.

Az agráriumhoz való kötődése révén ma is foglalkozik almatermesztéssel. Kedvenc időtöltése a futball, baráti társaságban, napjainkban is rendszeresen játszik, a téli sportok közül pedig a síelésnek hódol. Elmaradhatatlan nézője a Loki meccseinek és támogatja a fehérgyarmati kézilabdacsapatot, valamint a nábrádi focistákat. Elégedett ember, a jövőben szeretne több időt szakítani családjára, mert úgy véli, hogy a kiegyensúlyozott, boldog családi háttér az alapja mindennek.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló