Jóni Gábor

Műszaki igazgató,

Nyíregyháza

szszb_22-68_joni_gabor.jpgA felnőtt férfikort felező építőmérnököt hallgatva sejlik fel Madách Imre halhatatlan mondata: „Be van fejezve a nagy mű igen. A gép forog, az alkotó pihen.”

Ahogy Jóni Gábor műszaki igazgató beszél ezen igen szép és sokszor, a külső szemlélő számára megfoghatatlan tevékenységről, mert az építés (alkotás) több mint munka, nem juthat más szó az eszébe, csak egy: hivatás.

Az idén negyvenéves szakember megyénk szatmári részén, Mátészalkán látta meg a napvilágot, gyermekkorát Kocsordon töltötte. Édesanyja, Tárkányi Irén, ma már nyugdíjas bútorfényezőként tölti aktív napjait. Az édesapja, Jóni Pál, nyugdíjas fűrész-, illetve építőipari üzemvezető. Testvéröccse, Oszkár, sokoldalú ember, de alapvetően villanyszerelő és hivatásos gépjárművezető.

A hétköznapok küzdelmeiben, a túlórák, hétvégi munkák során biztos támaszt nyújtanak felesége és gyermeke. Felesége, Mohácsi Noémi a Nyíregyháza–Sóstófürdő „Szindbád Hotel” ügyvezető szállodaigazgatója. Gyermekük, Gábor Junior nyolcéves, másodikos általános iskolás.

Kezdettől fogva vonzotta az építés (alkotás) vágya, a nyíregyházi építőipari szakközépiskola elvégzése után, 1989-ben szerzett Debrecenben, az Ybl Miklós Építőipari és Műszaki Főiskolán diplomát.

Építőmester szakmérnökként a Szent István Egyetemen vehette kézbe másoddiplomáját. Kiegészítésként magas- és mélyépítő műszaki ellenőri képzésben vett részt.

A fővárosi kezdés során: hajnali négy órakor kelés, napközben munka, este nyelvlecke volt az élete egy évig.

A következő évben Németországban vállalt külszolgálatosként munkát, ahol az építőipari csúcstechnológiákkal és nagyfokú szervezettséggel ismerkedett. Külszolgálatosként 1992-től a nyíregyházi Épker Kft. alkalmazásában baden-wünttembergi, brandenburgi és szász területeken dolgozott művezető, építésvezető és főépítésvezető munkakörökben.

A munkája közben elsajátított figyelem, szervezettség, a pontosság, a nagyfokú gépesítés, azaz minden szükséges dolog megteremtése vezette a figyelmét arra, hogy a munka feltételeinek mindenoldalú biztosítása egyben záloga is a sikeres megvalósításnak.

Az Épker Kft. 1999 óta hivatalban lévő műszaki igazgatója sorolja üzleti sikereiket: megemlíti a spanyol, német, luxemburgi partnereiket és azt is, hogy legfrissebb üzletükként a Komi Köztársaságban építenek integrált szabadidőközpontot tornacsarnok és uszoda kombinációjaként, ezenkívül élmény- és látványfürdő kivitelezését kezdik meg.

Küldetésük még monolit vasbeton technológiák meghonosítása nyelvi „unokatestvéreiknél”. Miután itt felmerül a pénz kérdése is, az igazgató úr elmondja, hogy éves árbevételük 20–30 százaléka származik a máshol végzett munkából.

Jóni Gábor kiemeli annak a 15 éves együttműködésnek a fontosságát, melynek során döntően multinacionális cégek tömkelegének teljesítettek. Ezen együttműködések komoly ajánlást jelentenek más nemzetközi tendereken. A multinacionális cégek mellett másokkal is napi kapcsolatban álnak, így lengyel, román, szlovák, orosz építőipari vállalkozásokkal is dolgoznak.

– Az építőmesterek és építészek jóvoltából számtalan építmény született azóta, hogy távoli őseink kunyhót akarván készíteni maguknak, először tettek keresztbe két ágat. És ezekből az alkotásokból több is áll napjainkban. Némelyik több mint puszta építmény olyan alkotás, amelyben a helyszín és az épületek csodálatos, titokzatos harmóniát árasztó egységbe olvadnak össze.

Az építőiparban az a szép, hogy nincs prototípus, az időjárás viszontagságai között, hóban-fagyban, esőben-sárban, porban, tűző napon végezzük a többségében szabadtéri munkánkat – mondja Jóni Gábor.

Az építőipar csapatmunka, sok nélkülözést, kitartást és küzdelmet igénylő feladat.

Amit építenek szerte a világon, az mind egyedi: a tákosi újjáépítéstől az Electrolux, FAG, Sanmina, Wienerberger, Zollner, Polipol gyárakon keresztül a Nyír- és Dunaplázán, Centrál és Prestige lakóparkon és Infoparkon keresztül.

Szakmai titkaiba beengedve szól arról, hogy mindennap újabbat, jobbat, gyorsabbat kell kivinni a piacra, mert másképpen nincs élet hosszú távon.

Beszélgetésünk során szó esik az önképzésről, a világnyelvek elsajátításának fontosságáról és persze emberi kérdésekről is. Ekkor derül ki, hogy a vállalatnál világszerte ismert ember is dolgozik: gróf Széchenyi Géza, aki dédunokája gróf Széchenyi Istvánnak. Jóni Gábor erkölcsi hitvallása szerint az érték: család, hit, biztonság, kiszámíthatóság és szakértelem.

Madách Imre soraival befejezve:
„A cél megszűnte a dicső csatának
A cél a halál, az élet küzdelem
S az ember célja a küzdelem maga.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése