Jókay László

Operatív igazgató,

Nyíregyháza

szszb_04-60_jokay_laszlo.jpgA Jókay Laci? Persze, hogy jól ismerjük. Ha valaki rászánná magát és a megyeszékhely központjában ezt a kérdést a járókelőknek feltenné, minden bizonnyal ilyen, vagy ehhez hasonló válaszokat is kapna. Manapság az üzletemberek többsége a Taurus Pálma Kft. operatív igazgatójaként ismeri, a többiek, főleg a harmincöt-negyven éves korosztály még emlékszik arra az időszakra, amikor megyei KISZ első titkár volt.

A Veszprémi Vegyipari Egyetem elvégzése után négy és fél évet középvezetői beosztásban dolgozott a Taurus Gumiipari Vállalatnál, amikor megkeresték a megyei KISZ Bizottságtól, vállalja el az egyik titkári funkciót. Miért pont engem?  − tette fel a kérdést önmagának, de erre különösebb indokot nem is talált, legfeljebb annyit, hogy egész életében mozgékony, szervezőtípus volt. Kihívásnak érezte, és a felvetésre igent mondott.

Ebben a döntésben, ahogy mondja, az is közrejátszott, bár fiatal mérnökként nagyon komoly, felelősségteljes beosztásban dolgozott, de ki akarta próbálni magát más területen is. Akkoriban a gyár legstrapásabb üzemét, a keverőüzemet vezette, amely értékelése alapján távozása évében a legsikeresebb esztendőt zárta eddigi fennállása óta. Azóta ezt a döntést egyszer sem akarta értékelni, viszont utólag úgy érzi, ennek az igennek nagyon sok előnye, de legalább ennyi hátránya is volt. A KISZ-funkcióban olyan megyei és országos ismeretségi kört alakított ki, amely jelenleg is segíti gazdasági munkájában.

− 1988-ban úgy éreztem, hogy vissza kell menni eredeti szakterületemre, mert ha még néhány évet maradok, elveszítem a szakmámhoz kötődő szálakat  − mondta Jókay László, aki hozzátette  − mindezt még az is motiválta, hogy elvégeztem a közgazdaság-tudományi egyetemen a mérnök-közgazdász szakot. Nagyon sok engedélyt kellett beszerezni a párt- és a KISZ-bizottságtól ahhoz, hogy egyáltalán megpályázhassam a Taurusnál az alapanyag- és késztermék-ellátási főosztály vezetői állását. Erre a beosztásra több mint tízen nyújtották be pályázatukat, amelyekből az enyémet tartották a legjobbnak, és így kerültem vissza a Taurushoz.

A vállalati átszervezéseknél sokszor úgy gondoltam, hogy ennek a mozgalmi munkának a hátrányát fogom érezni, a döntések viszont szakmai szempontok szerint születtek, így szakmai tapasztalatommal, több diplomámnak, angol nyelvismeretemnek köszönhetően mindig előnyösebb helyzetbe kerültem  − emlékszik vissza a történtekre Jókay László, aki jelenleg a Taurus Pálma Kft. operatív igazgatója. Az operatív feladatok tartoznak hozzá, mint például beszerzés, szállítás, raktározás, termelés, fuvarozás, biztonságtechnika, karbantartás, üzemvitel, tehát azoknak a feladatoknak a többsége, amelyek naponta jelentkezne a kft. életében.

A cég létszámának hetvenöt százaléka, a felmerülő költségek túlnyomó része is az irányítása alá tartozó területen dől el, természetesen megfelelően szabályozott keretek között.

A 40 éves szakembernek a cégen kívüli élete annyiban függ össze a kft. működésével, hogy a társaság napi munkája maximálisan leköti. Ha áll a gyár két ünnep között, vagy szabadság ideje alatt, teljesen természetesnek veszi, hogy ha egy fél órára is, de bekukkantson az üzembe, és megnézze: megtörténtek-e időben a kiszállítások, a karbantartás megfelelő ütemben zajlik, akad-e olyan gond vagy probléma, ami hátráltatná a gyár működését.

− Semmilyen másodállásom nincs, a jelenlegi életvitelem összefügg azzal a javadalmazással, amit a kft.-től kapok  − vallja az operatív igazgató. A Taurus Pálmánál ez egy íratlan szabály, fűzi hozzá, hogy másodállást, a cég tevékenységével hasonló profilt nem folytat senki. Jókay László szerint maximális figyelem és munkatempó szükséges egy ilyen cég operatív igazgatói posztjának ellátásához. A cég sikere pedig azt is eredményezi, hogy az ott dolgozók jövőképe optimálisabbá válik.

Két éve az Orosi úton építettek családi házat, ahová feleségével, tizenhat éves lányával és nyolcéves fiával egy harmadik emeleti bérházi lakásból költöztek ki. Felesége a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója, a megbízatását ’95 augusztusában kapta meg. Az esti családi beszélgetések alkalmával így vezetői témák is felmerülnek. Elsődlegesnek azonban azt tartja, a vidámság, a jó hangulat legyen jellemző a családra, amikor közösen töltik a szabad időt.

A sport mindig is, így most is közel áll hozzá, már az egyetemen is sportszervező volt. Akkoriban a tanulás mellett sohasem feledkezett meg arról, hogy társainak szombatra és vasárnapra valamilyen kispályás labdarúgótornát vagy egyéb sportrendezvényt szervezzen.

Manapság hétfőn este jár focizni, emellett teniszezik és családi túrák is nagyon gyakran szerepelnek a hétvégi programban. A rendszeres sportolás pedig a napi munkák után nagyszerű kikapcsolódást jelent számára.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése