Iván Istvánné

Megyei ügyfélszolgálati vezető,

Nyíregyháza

szszb_10-30_ivan_istvanne.jpgAzon kivételes emberek egyike Iván Istvánné, az ÁB-Aegon Biztosító Rt. megyei ügyfélszolgálatának vezetője, aki azzal foglalkozik, amivel valójában szeret. Mindig is vonzották a humán természetű feladatok, amelyek a hozzá fordulók gondjainak megoldását célozták. Felnevelte a gyermekeit, most már nem kötik napi apró-cseprő tennivalók, ezért nyugodtan hódolhat a szenvedélyének.

Szabolcs községben született 1951. január 13-án. Édesapja, Vasi Károly, ma már nyugdíjas boltvezető, aki a Rakamazi ÁFÉSZ-tól vonult nyugalomba. Édesanyja, lánykori nevén Fábián Mária, szintén boltvezetőként dolgozott ugyanannál a fogyasztási szövetkezetnél. Fivére, Károly, vállalkozó, és otthon maradt a szűkebb pátriában. Férje, Iván István gépészmérnök, jelenleg vállalkozóként tevékenykedik. Igazi társa a feleségének, hisz a bevásárlás és a főzés időrabló teendőit is átveszi. Két gyermekük született, az idősebbet Deményiné dr. Iván Andreának hívják, jogi doktorátust szerzett. Már férjnél van, házastársa Deményi Attila gépészmérnök, informatikus. Másfél éves Boglárka lányuk a nagyszülők szeme fénye. Másik gyermekük, István, kontroller, közgazdász.

Ivánné Marika Sátoraljaújhelyen, a kertészeti technikumban érettségizett ’69-ben. Ezután a nyíregyházi mezőgazdasági főiskolára jött tanulni a kertész karra, később áruforgalmit végzett.

Nyíregyházára 1978-ban kerültek a férjével. Végigjárták az akkori termelőszövetkezeti mozgalom jó néhány állomását, dolgoztak termelőszövetkezetben, szakszövetkezetben. Az asszony foglalkozott borsónemesítéssel a nyíregyházi kutatóintézetben.

Izgalmas időszak kezdődött az életében, amikor kapcsolatba került a biztosítási szakterülettel. 1980-ban jött a cég jogelődjéhez, az Állami Biztosítóhoz. Szinte napra pontosan két évtizede keresi itt a kenyerét. Előbb kárrendezőként igyekezett a bajba jutott ügyfelek segítéségére sietni. Igen sok ügyben kellett közvetlenül intézkednie, hiszen akkor az Állami Biztosító az egyetlen ilyen szolgáltató intézmény volt hazánkban. Csak ide jöhettek az ügyfelek és igen gyakran előfordult káresemény.

Marika végigjárta a szakmai ranglétra számos lépcsőjét. Tevékenykedett ügyvitelszervezőként, revizorként, pénzügyi csoportvezetőként, majd ügyfélszolgálati vezetőnek nevezték ki. A jelenlegi munkájában kárrendezéssel, kárbejelentéssel és díjfizetésekkel is foglalkozik.

– Azt hiszem, a mai, megváltozott piaci helyzetben a középréteg megtalálása a célunk – fogalmazza meg a társaság célját Ivánné. A korábbi monopolhelyzet helyett meg kell szoknunk, hogy versenytársak vesznek körül, amelyek időnként partnercégek, időnként riválisok. Minden szituációhoz alkalmazkodnunk kell. Végigéltünk jó pár átszervezést, dolgoztunk úgy, hogy szinte a fél Tiszántúl, vagy hat megye nyíregyházi központhoz tartozott. Mire felépült a reprezentatív székházunk, nemsokára össze kellett húzni magunkat. Most átköltöztünk a városközpont szemben lévő irodaházába. Át kellett csoportosítanunk a feladatainkat, meg kellett válni munkatársaink egy részétől, s mindezt olyan kiélezett piaci körülmények közt, amelyet a hazai gyakorlat korábban nem ismert. Az ügyviteli munka csökkenésével párhuzamosan felértékelődik az üzletkötői tevékenység.

Tavaly és az idén is előtérbe került a lakásbiztosítás, hiszen nagyon komoly árvíz és belvíz sújtotta a térség sok-sok települését. Sajnos, az a tapasztalat, hogy a magyar piac rendkívül alul biztosított, és nem kivétel ez alól a lakásbiztosítási ágazat sem. Amikor jött a víz, igen sok ember követelt a biztosítótól pénzt, noha néhány száz forintos havi díjat is sajnált korábban ezért a szolgáltatásért. Tavaly például több ezer darab hónyomás kárt rendeztek.

Ha például egy toronyházban beázás történik, és a lakóknak a legkülönbözőbb biztosító társaságoknál van kötvénye, akkor a cégek egymás közt rendezik a kárt, és az ügyfeleknek nem kell több helyre rohangálniuk. Vagy az is egy sajátos segítségnyújtási forma, hogy mondjuk, gépjármű biztosítással több társaság is foglalkozik. Ennek díja függ még az ügyfél életkorától is, s ha őket tiszteli meg a belépő a megkereséssel, de anyagilag előnyösebb az illetőnek másik társaságnál megkötni a szerződést, akkor szívesen tájékoztatják erről az illetőt.

Vannak írott szabályok, jogszabályi kötöttségek, amelyeket természetesen be kell tartaniuk. Ugyanakkor léteznek íratlan szabályok, amelyek alkalmazása elégedetté teheti az ügyfeleket, és növeli a bizalmukat a biztosítási szakma képviselői iránt.

Iván Istvánné érdekes hobbinak hódol, szenvedélyesen gyűjti a baglyokat. Van a gyűjteményében másfél méteres, fából faragott, vagy marcipánból készült is.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése