Ignéczi Zoltán

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb_18-62_igneczi_zoltan.jpgPetneházán született, ezt a kis települést az ország legszebb falujának látja, ahol gyermekéveit töltötte. Gyakran vett ceruzát a kezébe, szívesen rajzolt portrét, tájképet, bármit, ami felkeltette az érdeklődését. Jó a vizuális emlékezőképessége, szerette volna ezen a pályán kibontakoztatni tehetségét, de édesanyja tanácsára a vízügyes szakmát választotta.

Nem bánta meg, hiszen a víz és a vízzel történő foglalkozás, megköveteli a rendet a környezetben és az emberek agyában egyaránt. Hamar megtanult olvasni. Jó szívvel emlékszik Tulipán Endre bácsira, első tanítójára, aki alig, hogy az iskolába kerültek szeptemberben kisdiákjai, néhány hét alatt már ismerték a betűket és olvasni tudtak. Az idős tanító mindig azt mondta, „ami le van írva, azt el lehet olvasni, meg lehet tanulni, az önképzés, képzés alapja a betű, a könyv”. Ezt az intelmet a mai napig követi. Szeret olvasni, szereti az emberi gondolatokat, hiszen mindegyiknek van valamilyen hasznosítható üzenete számára.

Tanulmányait a nyíregyházi Kossuth Lajos Szakközépiskolában kezdte, majd vízügyes vonalon folytatta, technikusi minősítést szerzett. Az iskola mellett folyamatosan autodidakta módon is képezte és jelenleg is képezi magát. Járt főiskolára, legutóbb műszaki ellenőri képesítést szerzett és szakvizsgát tett. Ezerkilencszázhetvenháromban Baktalórántházán megépült a vízmű. Ide hívták telepvezetőnek.

Munkájának, megbízhatóságának elterjedt a híre, hiszen ezután kapott egy újabb munkahelyi ajánlatot, a Kisvárdán üzemelő vízműbe. Néhány hónapig ingázott, míg telepvezetői állást és szolgálati lakást ajánlottak fel neki a kisvárosban. Ezerkilencszázhetvennégy februárjától Kisvárdán dolgozott, először mint telepvezető, majd 1982-ben üzemvezetői megbízást kapott.

Közben született két lánya, Lilla és Hajnalka. A rendszerváltozás éveiben felgyorsultak az események. Az üzemmérnökségi vezetőből üzemviteli igazgató lett.

Ezerkilencszázkilencvenötben igazgatói megbízást kapott a Várdavíz Kft.-t létre hozó önkormányzatoktól. Nem volt egyszerű, hiszen be kellett indítania a céget, de szép feladat volt. Ezerkilencszázkilencvenkilenc december 30-án járt le megbízatása. Újabb váltás következett, ugyanis 2000. április elsején az Ivóvíz-6 Kft. akkori igazgatója nyugállományba vonult. Az ügyvezetői feladatok ellátására Őt választották. Az Ivóvíz-6 Kft. alapító-okiratában meghatározott feladatokból, gyakorlatilag két tevékenység tartozott a cég fő profiljába. A vízórajavítás, -hitelesítés, valamint vízvizsgálatok az üzemeltető kft.-k részére. Tevékenységi körük az eltelt évek alatt folyamatosan bővült, mérnöki szaktanácsadás, tervezés, kivitelezés, vízművek üzemeltetése. Büszke arra, hogy kvalifikált munkatársak dolgoznak az Ivóviz-6 Kft.-nél.

A fizikai állományban lévőknek is középfokú végzettsége van, a laboratóriumban, pedig egyetemi diplomával rendelkező munkatársak tevékenykednek. A cégnek nemzetközi testület által akkreditált laboratóriuma van. A vízórajavító és-hitelesítő műhelyt, pedig az Országos Mérésügyi Hivatal minősítette. A vízmérőkre helyezett jelzéseknek a későbbiekben akár perdöntő és financiális következményei is lehetnek, mivel a hitelesített mérők után fizetnek vízdíjat a fogyasztók.

Folyamatosan bővíti a műszerparkot, hiszen meg kell felelni az új kihívásoknak, hogy a szabványos vízszolgáltatásokat el tudják végezni. A közelmúltban változtattak telephelyet, a Stadion utcáról a Tünde utcára költöztek. Ennek a telephelynek a belakása most történik. Tele van energiával, munkával kapcsolatos tervekkel.

Szabadidejében szívesen tevékenykedik a konyhában, szeret főzni, felesége kezéből – aki a II. Rákóczi Ferenc Ipari Iskola élelmezésvezetője – gyakran kiveszi a főzőkanalat, és örömmel készít a családnak, barátoknak különleges ételeket szabadtűzön bográcsban, szépen rendben tartott kertjében. Gyerekkori álma volt a festészet grafittal, pasztellel, ez is kedves emlék, mint a fiatalkori versírás, bár az utóbbi időben egyre kevesebbet hódol ezeknek a szenvedélyeinek.

Gyerekei közül az idősebb örökölte kézügyességet, de ő is más szakterületet választott. Budapesten él mindkét lánya. A nagyobbik a Neumann-ház osztályvezetője, a kisebbik pszichológus. Amikor kicsik voltak, gyakran sétált velük, hívta őket a városba pöffeszkedni, hiszen akkor is büszke volt lányaira. Akik, bár távol élnek a szülői háztól, mégsem telik el hétvége hogy ne keressék fel régi otthonukat. A festészet és kertészkedés mellett, szívesen fényképezi le a számára kedves embereket, tárgyakat, növényeket. Legutóbb a kertjében nyíló babarózsát örökítette meg az utókornak.

Rend van a környezetében, rendszer az életében mindig tudja, hogy mit akar. A vízműtelepeken elemi elvárás volt a sarkosan katonás rend. Az itt megszokott fegyelmezett munkastílust meghonosította későbbi munkahelyein, amit azóta is sokan megköszönnek neki.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése