Hartl Gyula

Ügyvezető,

Debrecen

hb_01-28_hartl_gyula.jpgBár a név eredetét sohasem kutatta, nyilvánvaló, hogy ősei német nyelvterületről származtak, hisz a bécsi telefonkönyvben négy oldalt tesznek ki a Hartlok és osztrák település is visel hasonló nevet. Hartl Gyula 1944. május 17-én született Győrben. Édesapja csemegebolt-tulajdonos volt, édesanyja a háziipari szövetkezet bedolgozójaként kesztyűket kötött, ma már sajnos egyikük sem él. Hároméves korában költöztek Debrecenbe, azóta egész élete idekötődik. A Külsővásártéren laktak, a Fazekas Általános Iskolába járt. Kedvenc tárgya a német volt, főleg azért, mert az nem volt kötelező, de szerette a magyar irodalmat és a nyelvtant is. Szívesen emlékezik vissza a mai napig az osztályfőnökre, Baránéra, aki igen kedves, segítőkész volt.

A szülők óhajára a gépipari technikumba jelentkezett, végül a vegyipari technikum következett, itt szerzett technikusi oklevelet. Érettségi után dolgozni kezdett, első munkahelye Szolnokon a Tiszamenti Vegyi Művek volt, ahol fizikai munkát végzett. Egy öreg szaki hamar betanította savkeverőnek, így három műszakban szaladgálhatott föl-le a toronyban. Miután belekóstolt a mindennapok kemény világába, Kazincbarcikán, a főiskolán folytatta: mérés- és szabályozástechnikát tanult három évig, és a Borsodi Vegyi Kombinát szomszédságában lakott kollégiumban.

Ezerkilencszázhatvanhétben végzett, ám alig néhány hónapot dolgozott a Debreceni Dohánygyárban, hamarosan elvitték katonának. Csongrádon kapott kiképzést, majd a Duna-parti városban, Vácott töltötte le a szolgálati időt. Leszerelése után a dohánygyárba került vissza, üzemmérnöki diplomája révén a cigaretta- és filtergyártó gépek tevékenységének és vezérlésének az összehangolása volt a feladata. Közben folytatta kedvenc iskoláskori tevékenységét, tanult németül, majd később angolul is. Németből, ezerkilencszázhetvenegyben le is nyelvvizsgázott. Nyelvtudásának köszönhette első külföldi kiküldetését is, mivel francia gépeket vásárolt a cég, Párizsban tölthetett egy hónapot. A dohánygyárból hamarosan a Hajdúsági Iparművekhez csábították, tervezőként dolgozhatott. Több mint egy évtizedig járt ki Téglásra, nagyon szép időszak volt ez a gyár életében, sok nagy beruházás valósult meg ekkor, pl. a panelradiátor-gyártás.

Ezerkilencszáznyolcvanötben Debrecenbe hívták, két éven át az akkori Külkereskedelmi Minisztérium Hajdú-Bihar megyei megbízottja lett, közben angolból is nyelvvizsgát tett. Ezerkilencszáznyolcvanhétben, miután nagyméretű importliberalizáció zajlott le a gazdasági életben, a tartósítóipari kombináthoz hívták, az import osztály vezetőjeként a vállalat önálló importtevékenységét szervezte meg három-négy fős csapatával. Ezerkilencszázkilencvenben hosszabb ausztriai tartózkodás következett, a tartósítóipari kombinát megbízta a bécsi iroda vezetésével. Nagyon hasznos időszak volt ez nemcsak neki, a család is sokat profitált belőle, főleg a nyelvtanulás révén. Amikor hazatért, az akkor alakult Deko-Food Kft. kereskedelmi igazgatója lett.

A gyár akkori termelésének hetven százalékát exportálta: Németország, Hollandia, Ausztria, Oroszország voltak a legfontosabb kereskedelmi partnereik. A partnerkapcsolat építését jól szolgálta a számtalan kiállítás és vásár, amelyeknek szervezése is a feladatai közé tartozott. 2000. év végén innen vonult nyugdíjba, ám a munkától nem szakadt el. Családi vállalkozásként ezerkilencszázkilencvenháromban létrehozták a GANS-T Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ét, amelynek ügyvezetője ma is. A cég elsősorban kereskedelmi közvetítő tevékenységgel foglalkozik. Hartl Gyula szaktudását emellett egy hűtőház is igénybe veszi szaktanácsadóként, a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök (paradicsom, cukkini, meggy, szeder, ribizli, szilva) nyugati exportjában van szerepe.

Közel négy évtizedes tevékenységét két alkalommal Kiváló Dolgozó kitüntetéssel ismerték el.

– Azt gondolom, eddigi eredményeimben a tanulás, elsősorban a nyelvtudás, a megfelelő szakmai ismeretek és a szorgalom játszották a főszerepet – vallja az ügyvezető. Nagyon humánus vezető voltam, ezért kaptam is a fejemre azért, hogy nem vagyok elég kemény, ezt hibámnak rótták fel. Mindig szívesen segítettem mindenkinek.

Munkájában mindig segítette a társ, Sipos Irma, ő ma egy libatenyésztéssel foglalkozó egyesület és szövetkezet elnöke. Ezerkilencszázhetvenegyben kötöttek házasságot, két gyermekük született: Csaba és Zsuzsa. Fiúk ma vállalkozó, lányuk logisztikus egy csapágygyártó vállalatnál.

Hartl Gyula szabadidejében horgászni szeret, nagyon jó felszerelése van, többnyire a hortobágyi összekötő csatornákra jár. Ponty, kárász, keszeg, amur, süllő szerepel főleg az eddig fogott halak között, eddigi legnagyobb fogása egy tizenkét kilós amur volt, amellyel háromnegyed órát sétált a parton, mire ki tudta emelni. A zsákmányt általában bográcsban meg is főzi, ez is kedvenc elfoglaltságai közé tartozik. Szeret autózni is, most egy régóta áhított Audi A4-gyel közlekedik. Mostanában a legtöbb időt egyébként a hat hónapos unokának szenteli.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése