Hartl Gyula

Ügyvezető,

Debrecen

hb_01-28_hartl_gyula.jpgBár a név eredetét sohasem kutatta, nyilvánvaló, hogy ősei német nyelvterületről származtak, hisz a bécsi telefonkönyvben négy oldalt tesznek ki a Hartlok és osztrák település is visel hasonló nevet. Hartl Gyula 1944. május 17-én született Győrben. Édesapja csemegebolt-tulajdonos volt, édesanyja a háziipari szövetkezet bedolgozójaként kesztyűket kötött, ma már sajnos egyikük sem él. Hároméves korában költöztek Debrecenbe, azóta egész élete idekötődik. A Külsővásártéren laktak, a Fazekas Általános Iskolába járt. Kedvenc tárgya a német volt, főleg azért, mert az nem volt kötelező, de szerette a magyar irodalmat és a nyelvtant is. Szívesen emlékezik vissza a mai napig az osztályfőnökre, Baránéra, aki igen kedves, segítőkész volt.

A szülők óhajára a gépipari technikumba jelentkezett, végül a vegyipari technikum következett, itt szerzett technikusi oklevelet. Érettségi után dolgozni kezdett, első munkahelye Szolnokon a Tiszamenti Vegyi Művek volt, ahol fizikai munkát végzett. Egy öreg szaki hamar betanította savkeverőnek, így három műszakban szaladgálhatott föl-le a toronyban. Miután belekóstolt a mindennapok kemény világába, Kazincbarcikán, a főiskolán folytatta: mérés- és szabályozástechnikát tanult három évig, és a Borsodi Vegyi Kombinát szomszédságában lakott kollégiumban.

Ezerkilencszázhatvanhétben végzett, ám alig néhány hónapot dolgozott a Debreceni Dohánygyárban, hamarosan elvitték katonának. Csongrádon kapott kiképzést, majd a Duna-parti városban, Vácott töltötte le a szolgálati időt. Leszerelése után a dohánygyárba került vissza, üzemmérnöki diplomája révén a cigaretta- és filtergyártó gépek tevékenységének és vezérlésének az összehangolása volt a feladata. Közben folytatta kedvenc iskoláskori tevékenységét, tanult németül, majd később angolul is. Németből, ezerkilencszázhetvenegyben le is nyelvvizsgázott. Nyelvtudásának köszönhette első külföldi kiküldetését is, mivel francia gépeket vásárolt a cég, Párizsban tölthetett egy hónapot. A dohánygyárból hamarosan a Hajdúsági Iparművekhez csábították, tervezőként dolgozhatott. Több mint egy évtizedig járt ki Téglásra, nagyon szép időszak volt ez a gyár életében, sok nagy beruházás valósult meg ekkor, pl. a panelradiátor-gyártás.

Ezerkilencszáznyolcvanötben Debrecenbe hívták, két éven át az akkori Külkereskedelmi Minisztérium Hajdú-Bihar megyei megbízottja lett, közben angolból is nyelvvizsgát tett. Ezerkilencszáznyolcvanhétben, miután nagyméretű importliberalizáció zajlott le a gazdasági életben, a tartósítóipari kombináthoz hívták, az import osztály vezetőjeként a vállalat önálló importtevékenységét szervezte meg három-négy fős csapatával. Ezerkilencszázkilencvenben hosszabb ausztriai tartózkodás következett, a tartósítóipari kombinát megbízta a bécsi iroda vezetésével. Nagyon hasznos időszak volt ez nemcsak neki, a család is sokat profitált belőle, főleg a nyelvtanulás révén. Amikor hazatért, az akkor alakult Deko-Food Kft. kereskedelmi igazgatója lett.

A gyár akkori termelésének hetven százalékát exportálta: Németország, Hollandia, Ausztria, Oroszország voltak a legfontosabb kereskedelmi partnereik. A partnerkapcsolat építését jól szolgálta a számtalan kiállítás és vásár, amelyeknek szervezése is a feladatai közé tartozott. 2000. év végén innen vonult nyugdíjba, ám a munkától nem szakadt el. Családi vállalkozásként ezerkilencszázkilencvenháromban létrehozták a GANS-T Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ét, amelynek ügyvezetője ma is. A cég elsősorban kereskedelmi közvetítő tevékenységgel foglalkozik. Hartl Gyula szaktudását emellett egy hűtőház is igénybe veszi szaktanácsadóként, a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök (paradicsom, cukkini, meggy, szeder, ribizli, szilva) nyugati exportjában van szerepe.

Közel négy évtizedes tevékenységét két alkalommal Kiváló Dolgozó kitüntetéssel ismerték el.

– Azt gondolom, eddigi eredményeimben a tanulás, elsősorban a nyelvtudás, a megfelelő szakmai ismeretek és a szorgalom játszották a főszerepet – vallja az ügyvezető. Nagyon humánus vezető voltam, ezért kaptam is a fejemre azért, hogy nem vagyok elég kemény, ezt hibámnak rótták fel. Mindig szívesen segítettem mindenkinek.

Munkájában mindig segítette a társ, Sipos Irma, ő ma egy libatenyésztéssel foglalkozó egyesület és szövetkezet elnöke. Ezerkilencszázhetvenegyben kötöttek házasságot, két gyermekük született: Csaba és Zsuzsa. Fiúk ma vállalkozó, lányuk logisztikus egy csapágygyártó vállalatnál.

Hartl Gyula szabadidejében horgászni szeret, nagyon jó felszerelése van, többnyire a hortobágyi összekötő csatornákra jár. Ponty, kárász, keszeg, amur, süllő szerepel főleg az eddig fogott halak között, eddigi legnagyobb fogása egy tizenkét kilós amur volt, amellyel háromnegyed órát sétált a parton, mire ki tudta emelni. A zsákmányt általában bográcsban meg is főzi, ez is kedvenc elfoglaltságai közé tartozik. Szeret autózni is, most egy régóta áhított Audi A4-gyel közlekedik. Mostanában a legtöbb időt egyébként a hat hónapos unokának szenteli.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló