Hársfalvi Péter

Főmérnök

Nyíregyháza

szszb_05-44_harsfalvi_peter.jpgAz immár középüzemmé fejlődött építőipari cég, a nyíregyházi székhelyű ÉPKER Kft. Ukrajnától Németországig sokfelé dolgozott, illetve dolgozik majd. Fiatal, de már tapasztalt főmérnöke, Hársfalvi Péter mutatta be a céget az olvasóknak, illetve az utókornak. Volt mit mondania, hiszen főleg igényes nyugati megrendelőknek dolgoznak a szabolcsi építők. A tulajdonostól és a főmérnöktől kezdve a művezetőkön át a szakmunkásokig megyénkbeliek, földiek. Öregbítik megyénk és a szakma jó hírét széles e hazában és a határainkon túl is.

Mindennél többet mondanak a köszönőlevelek. Legyünk hát formabontók és ne az alakulással kezdjük a bemutatást, hanem egy szívet melengető köszönőlevéllel. „Részvénytársaságunk 1993-ban határozta el egy nagy fesztávolságú, korszerű csarnok építését. Az ajánlattevők közül az ASTRON szerkezet kitűnt korszerűségével, magas műszaki színvonalával, esztétikus megjelenésével. A Comercial Intertech S. A. luxemburgi gyárának kollektívája segítségével sikerült egy igényeinknek megfelelő csarnoképületet tervezni. A kiviteli munkát az ÉPKER Kft. végezte. Pontos, jól szervezett munkájukat dicséri, hogy a kivitelezés időtartama alatt el tudták végezni a technológiai szerelési tűzvédelmi rendszer kiépítési munkákat is. Az építési rendszer nagyfokú rugalmassága és a magyarországi minősítési eredmények alapján a szerkezetet újabb üzleti partnerek részére is ajánljuk. Nyíregyházi Dohányfermentáló Rt.” Aláírás: Kostyánszki János fejlesztési igazgató, Istók József biztonságtechnikai vezető.

A cég korszerűen berendezett központja a nyíregyházi Bethlen Gábor utca közepén van. Itt mondta el a főmérnök, hogy 1989-ben alakította a kft.-t néhány magánvállalkozó, a Nyíregyházi ÁFÉSZ és a Nyírtourist. Az utazási iroda üzletrészét megvásárolta az ügyvezető igazgató, ő a többségi tulajdonos, a kisebbségi pedig az áfész.

1992-ben pangás volt a magyar építőiparban, kevés volt a megrendelés. Ezért a cég Németországban keresett és talált munkát, megrendelést. Drezdában, Berlinben, Kölnben dolgoztak, illetve dolgoznak a kft. emberei. Lakásokat, közintézményeket, egyéb létesítményeket építettek és építenek az igényes németeknek. Köztudott, hogy Németország Európa gazdasági motorja, híres a német precizitás. Nos a szabolcsi építők német földön szigorú technológiai fegyelmet, munkakultúrát és több mást tanultak.

A tenyérnyi, de fejlett Luxemburgban is dolgoztak. Itt ismerték meg a világhírű ASTRON céget, azóta a kft. látja el az ASTRON kelet-magyarországi képviseletét. 1994 óta a kft. Nyíregyházán, Debrecenben és Egerben tette le a névjegyét. Az M1-es autópálya parkolóiban felépült épületeket a szabolcsiak készítették. A közeli hetekben Ózdon vonul fel a kft., itt egy olyan üzem épül, amelyben egyszer használatos fecskendőket gyártanak majd. Idén (1996-ban) az ukrán fővárosban, Kijevben egy harmincezer négyzetméteres alapterületű raktárbázist építenek. A terv szerint szintén idén, Afrikában, pontosabban Mauritániában is megjelennek, ahol nem kevesebb mint ezerháromszáz tonna acélszerkezetet építenek be egy ércfeldolgozó üzem beruházásán.

Szatmárnémetiben egy ÉPKER-érdekeltségű, de Romániában bejegyzett és ott működő kft.-t hoztak létre.

Megyénkben a záhonyi határátkelőhely korszerűsítése ígér munkát, feladatokat, újabb bizonyítási lehetőséget a kft.-nek. Egyébként kevés a megyei megrendelés. Ez részben a burjánzó feketemunkának tudható be. (A főmérnök mintegy zárójelben említette, hogy Németországban előzetes letartóztatásba helyezik, olykor-olykor rabomobilon el is szállítják a feketemunkásokat…)

Megfogalmazták a kft. üzleti filozófiáját. Így: „Az ÉPKER Kft. építőipari generálkivitelező és építőanyag-kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozás. A koncepció főbb jellemzői: partnerorientált és helyzetre szabott megoldások, gyakorlatias és eredményközpontú megközelítés, helyi ismeretek és nemzetközi kapcsolatok ötvözése, egymást kiegészítő szolgáltatások, tiszta vállalkozási filozófia és kultúra.”

Idén új, belső követelményrendszert dolgoz ki a kft., a főmérnök közreműködésével. Íme Hársfalvi Péter rövid portrévázlata. Magas, jó megjelenésű fiatalember. 1956-ban született Nyíregyházán. Az Ybl Miklós Műszaki Főiskola magasépítő szakán szerzett diplomát, majd a pesti műegyetemen tanult. A főiskolán tudományos diákköri munkát is végzett, de a kivitelezés jobban érdekelte.

Az ÉPSZER-nél a ranglétrán a műszaki igazgatóhelyettesi beosztásig jutott. A rendszerváltás alatt egy kft. igazgatója volt, innen jött az ÉPKER-hez. Itt beugrott a mély vízbe. Műszaki dolgokkal, vállalkozással, emberi ügyekkel egyaránt foglalkozik. Természetszerető, középiskolában modellezett, majd vitorlázó repülő volt, mostanában síel, illetve kajakozik.

Felesége pedagógus, fia és lánya még általános iskolába jár. Róla viszont elmondhatjuk, hogy egyetemi és egyetemes szinten műveli hivatását a főmérnöki munkát.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése