Hammer Ferenc

Ügyvezető igazgató,

Debrecen

hb_01-24_hammer_ferenc.jpgA pár éve még romos raktárépület mára a legkényesebb igényeket is kielégítő modern irodaházzá változott, itt fogadja a látogatót a Hungarotarg Kft. fiatal, energikus ügyvezető igazgatója. A ma már jóval több, mint félmilliárdos forgalmat bonyolító cég története tulajdonképpen „szokványos”.

A rendszerváltás idején egy fiatalember a fejébe vette, hogy személyes vagyonát is kockára téve, „európai szintű” céget hoz létre, olyat, amelynek üzleti filozófiájában a céltudatosság, a vevőcentrikusság, a tisztesség a legfontosabb fogalmak. Mindezeket valószínűleg nagyapjától örökölte, aki a gazdálkodás mellett unokáira is nagy figyelmet fordított, az unoka sok-sok tapasztalatot, üzleti szemléletet tanulhatott a nagypapától.

Egyszerű szülők gyermekeként (édesapja Hajdúböszörményben a tsz-ben, édesanyja az agrártudományi egyetem kertészetében dolgozott) 1963. október 20-án született Debrecenben. Szülei ma már nyugdíjasok. Gyermekkora Nyulason, a mostani Vezér utcai lakótelep környékén telt, a környékbeli legelők adták a terepet a gyerekkori játékokhoz, időtöltéshez. Általános iskolába Józsán járt, hamar kiderült róla, hogy a maga elé tűzött célokat minden körülmények között teljesíti, céltudatossága révén jól tanult. Középiskolai tanulmányait, talán némi szülői hatásra is, Berettyóújfaluban a szakközépiskola mezőgazdasági gépész szakán kezdte. Kollégista volt, kezdetben kemény megpróbáltatást jelentett számára az új helyzet, önállóságot kellett tanulnia. Ebben segítségére volt az itt kialakult „hajtós, jó társaság”, akik ha kellett még hajnalban is felkeltek tanulni, ha szükségét érezték. Kedvenc tárgyának számított a matematika, főleg Jakab Katalin tanárnő jóvoltából, de szerette az erő- és munkagéptant is, és ma is tisztelettel gondol osztályfőnökére, dr. Puskás Károlynéra. 1982-ben a sikeres érettségi után közös felvételi vizsgán Szegedre, élelmiszergépész szakra készült. A többszörös túljelentkezés miatt felvételét elutasították.

A hajdúböszörményi Zója Tsz-ben kezdett dolgozni, ahová korábban gyakorlatra is járt. Aztán bevonult katonának, Szolnokon a Kilián György Repülőmérnöki Főiskolán repülésirányítóként szolgálta a hazát. Közben a tanulást is folytatta, technikusi képesítést szerzett, mezőgazdasági gépjavító technikus lett. Szakmáját a debreceni Hunyadi Tsz, melléküzemágaként működő targoncajavító üzemében kezdte gyakorolni szervizesként. Három év múlva műhelyvezető lett, később üzemvezető-helyettesé nevezték ki. 1992-ben a targoncajavító részleg kivált a termelőszövetkezetből (ekkor már ő irányította részleget), és 1993-ban a privatizáció eredményeként szövetkezetté alakultak át, az emberek őt választották elnökké. Ez a szövetkezet hamarosan átalakult kft.-vé és a külső üzletrészek kivásárlásával (hitelből, jelzálogkölcsönből) Hammer Ferenc főtulajdonos lett.

Az első évben huszonnyolcmilliós árbevételt produkáló cég eredményét évről évre folyamatosan megduplázta. Az akkori tizenöt fővel szemben ma már negyvenen dolgoznak itt, hétszázmillió körüli az éves árbevételük, és az 1999 óta Hungarotarg Kft. néven működő vállalkozás hat megyében több száz céggel áll kapcsolatban.

Kiszállásos szerviztevékenységüket tizenöt, szerszámokkal, mobiltelefonnal felszerelt szervizautóval végzik, a nagyobb javítások pedig: fődarabcserék, felújítások a központi telephelyen zajlanak. Itt történik az importált, használt, felújított gépek értékesítése is, a főleg Nissan és Toyota gépek Belgiumon keresztül Japánból érkeznek. A siker titkáról így vall az ügyvezető igazgató:

– Időben meg kellett lépni a keleti gépek (Balkancar, Desta) cseréjét. A legfontosabb tényező a vevőcentrikusság! Minden ebből indul ki, a vevő érdekeit maximálisan szem előtt kell tartani. Dolgozóimnak mindig azt szoktam mondani: Úgy szereld össze vagy javítsd meg azt a gépet, amelyiken dolgozol, mintha saját részedre készítenéd vagy vásárolnád meg.

A cég irányítása teljesen lefoglalja Hammer Ferenc idejét, naponta este nyolcig tart a munkaideje, szombat, vasárnap is dolgozik, ez így megy 1993 óta. Közéleti, társadalmi tevékenységre nemigen jut ideje, azért az iskolai, gyermek és egészségügyi alapítványokat, valamint a lakóhelyét jelentő Józsa településfejlesztési terveit anyagilag is szívesen támogatja.

1988-ban kötött házasságot Zabos Erika tanítónővel, aki Hajdúböszörményben tanít. Két gyermeket nevelnek: Beáta hetedikes, Ferenc másodikos az általános iskolában. Kedvenc időtöltése a futball, a cég által három évvel ezelőtt szervezett futballcsapatnak ma is aktív tagja. Jelenleg a városi kispályás bajnokság első osztályában játszanak, legutóbb ötödik lett a csapat, ő maga középpályásként igyekszik a csapat hasznos tagjává válni heti két alkalommal. A foci mellett ritkábban a tenisz jelent a kikapcsolódást számára.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése