Gerda István

A Nyírtávhő Kft. igazgatója,

Nyíregyháza

szszb_17-30_gerda_istvan.jpgSzerencsés ember az, aki a munkáját tekinti hobbijának. Kikapcsolódás gyanánt bújja a szakkönyveket, és szívesen jár szakmai konferenciákra. A műszaki pálya iránti érdeklődése Gerda Istvánnak már középiskolás éveiben nyilvánvalóvá vált. Villamosipari szakirányon szerzett alapképzettséget, majd a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola gépészeti, ezután pedig a Budapesti Műszaki Egyetem Épületgépészeti Karán folytatta tanulmányait. Diplomamunkája, amelyben – külső és belső nyomással terhelt, rugalmas – képlékeny csövek méretezésével foglalkozott, már előrevetítette, hogy érdeklődési körének megfelelő jó választás volt az épületgépészeti pálya.

Mindig megvolt benne az igény a képzés továbbképzés iránt, hiszen mint vallja a műszaki fejlődés megállíthatatlan, és aki nem képezi magát folyamatosan, az nagyon könnyen behozhatatlan hátrányba kerülhet ezen a pályán.

Büszke arra, hogy a 80-as évek elején már számítógépei voltak. A ma már muzeális értéknek számító ZX-Spectrum és Commodore 64 típusú computereket még ma is kuriózumként őrzi.

Első munkahelye a nyíregyházi székhelyű Víz- és Csatornamű Vállalat volt, ahol műszaki fejlesztéssel foglalkozott. Munkája során a megye szinte minden települését bejárta, hiszen abban az időben zajlott egy nagyszabású vízműtelepítési program. Ezután a Tempo Szövetkezetnél helyezkedett el, ami ugyancsak jó iskolának bizonyult, hiszen a gépjárműjavítástól az üzemanyagkutak karbantartásáig 13 szakterület tartozott a cég tevékenységi körébe.

1984-ben újabb váltás következett ekkor került jelenlegi munkahelyére az akkori Szabolcshő Vállalathoz, ahol a tervezés, kivitelezés, beruházások bonyolítása egyaránt munkája részét képezte. Az elmúlt húsz esztendő alatt a Távhőnél szerzett tapasztalatai erősítették meg abban az elhatározásában, hogy 2004-től elvállalja a társaság igazgatói feladatainak ellátását. Úgy gondolta, hogy ennek a szakmának minden részletét ismernie kell ahhoz, hogy jó elgondolásokkal, jó célok elérése érdekében irányíthassa a céget. Fontosnak tartja, az egységes felső vezetést, a jó munkakapcsolatot kollégáival, a világos stratégiai célok megfogalmazását, melyek a jelenlegi gazdasági környezetben is megvalósíthatóak a fogyasztók érdekében.

Az elmúlt két évtized alatt nagy változásokon ment keresztül a távhős szakma. A 90-es években kezdtek érzékelhetően csökkenni a különbségek a nyugati és a keleti technológia között, hiszen ekkor már a Nyírtávhő szakemberei is hozzájutottak azokhoz a szerelvényekhez, amelyek európai mértékkel mérve is korszerűnek számítottak.

Ma már a hőközpontok, és a lakosság tulajdonában lévő fogyasztói rendszerek minősége megfelel az Európai Uniós, és ami még ennél is fontosabb a helyi fogyasztók elvárásainak, amit a rendszeresen végzett vevőelégedettségi vizsgálatok is alátámasztanak. A Nyírtávhő feladatát, ami a város közigazgatási területén 15644 lakás és 700 közületi fogyasztó távhőellátását jelenti, az erőműtől vásárolt hőenergia szállításával, elosztásával 46 km hosszúságú távvezeték hálózaton, természetesen csak szervezetten, jó szakembergárdával, az új vezetési és irányítási módszerek napi munkába folyamatosan történő beépítésével lehet csak megvalósítani. Elkötelezett a társaság a minőségirányítás iránt, ezt bizonyítja, hogy 2003-ban, a távfűtési szakmában elsőként az országban, Nemzeti Minőségi Díjjal jutalmazta a szakminisztérium a Nyírtávhő Kft. munkáját.

A 2004-es év tervei között, az integrált minőségirányítási rendszer bevezetése szerepel a 14001-es szabvány alkalmazásával, hiszen az ISO 9001/2000 szabvány minősítését már 2001-ben megszerezték. A jövőben is prioritást élvez a fogyasztói hálózat további korszerűsítése, melyben alternatív megoldások – mint például gázmotorok telepítése, napenergia, hulladék hasznosítása – kaphatnak szerepet. Tovább kívánja bővíteni a fogyasztók tájékoztatásának palettáját, hiszen nemcsak árkérdésekről, hanem a távfűtési rendszer takarékos üzemeltetéséről is szólni kell. Ezt a célt szolgálja a „nyitás” program is, melynek megvalósítása során 40000 hibaforrást jelentő szerelvény és ugyanennyi radiátorszelep került be a lakásokba. A cég első embere sikerként könyveli el, hogy az új szerelvények beépítésével kiváltott műszaki technikai robbanás után jelentős minőségi javulás tapasztalható a távhőrendszer működtetésében.

Szabad idejében szívesen olvassa más, távoli kultúrák irodalmát, szeret jó zenét hallgatni, tárlatokra járni, képzőművészeti alkotásokban gyönyörködni. Családjával szívesen utazik külföldre, ahol élményt jelentenek az együttlétek és a kiadós beszélgetések mellett – hiszen gyerekei már felnőttek, fia folytatva a családi hagyományt, műszaki orientáltságú, energetikai szakmérnök, lánya holland–német szakos bölcsész – a hosszú séták egy-egy régi szép épület architektúrájának a szemlélése. Ilyenkor, mint mondja, belefeledkezik a látványba, és közel érzi magához az adott kor szellemét és ez új erőt ad a feltöltődéshez az új tervek megvalósításához.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése