Fazekas Lajos

Ügyvezető igazgató,

Debrecen

hb_3-28_fazekas_lajos.jpgA név kötelez – tartja a mondás, így a nádudvari fazekas dinasztia sarja, Fazekas Lajos is elsajátította a korongozás mesterségét, de mégsem folytatja a családi hagyományt. Elhagyva a szülői házat a vendéglátás és idegenforgalom felé kanyarodott folyamatosan felfelé ívelő életútja, melynek eddigi utolsó állomása a debreceni Aquaticum, ahol ügyvezető igazgató.

(Hetedik) Fazekas Lajos 1968. július 18-án, Nádudvaron született. Neve elé tréfásan odabiggyesztett szám nem királyi megkülönböztetés, de szintén a hagyományokra utal: a famíliában az első szülött fiú csak az apja nevét kaphatja.

Miután a fazekasság az ezerhétszázas évektől hagyományozódik apáról fiúra a családban, az akkori legifjabb Lajos sem tölthette mással a szabadidejét gyermek- és kamaszkorában, mint a mesterség elsajátításával. Később a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnáziumból a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem fizikus szakára vitt az útja, amiben nagy szerepet játszott a tantárgyat vele nagyon megszerettető tanára, dr. Szerdi János. Egyéves zalaegerszegi katonáskodás után Lajos nemcsak elvégezte az egyetemet, de három évig ott is maradt tudományos segédmunkatársként a Szilárdtestfizika Tanszéken.

A kilencvenes évek elején a felsőoktatásban tapasztalható szerkezeti és egzisztenciális bizonytalanságok miatt az ambiciózus fiatalember úgy érezte, váltania kell. Így került a Cívis Hotels Rt.-hez, 1994 elején, s kezdte meg tanulmányait a Kereskedelmi Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Főiskola szakközgazdász szakán. Jóllehet már a második diplomája megszerzésén fáradozott, mégis végigjárta a ranglétrát a szállodaiparban. Recepciósként kezdte a Cívis Hotel Kálvinban, amit rendkívül jó tanulóidőszaknak tart, hiszen sokféle feladatot kellett végeznie, sokszor spontán elintéznie, amivel fejlődött a kommunikációs képessége is, nem beszélve a nyelvgyakorlásról.

A másoddiplomája megszerzése után, 1996. májustól a hotel igazgatóhelyettese lett, egy év múlva pedig már a vezetője. Ezt a tisztséget 2001. végéig töltötte be, majd a Cívis Hotels Rt. két szállodájának, a Grand Hotel Aranybikának és Cívisnek lett a közös igazgatója. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma tiszteletbeli docenseként pedig 1999-től oktatja a hallgatókat.

Az újabb fordulópontot 2003. januárja hozta az életében. Ekkor ajánlották fel neki a Debreceni Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatói székét. Bár alig öt esztendő alatt üstökösszerűen tört felfelé a szállodaiparban – 2003 novemberétől a Magyar Szálloda Szövetség régióvezetőjének is megválasztották –, rövid gondolkodás után mégis örömmel vállalta az újabb, sokkal nagyobb kihívással járó feladatot.

Debreceni Vagyonkezelő Rt. igazgatóságának azért is eshetett Fazekas Lajosra a választása, mert korábban már bizonyította rátermettségét. A 2001-es ifjúsági atlétikai világbajnokság és a 2002-es felnőtt tornász-világbajnokság logisztikai főnökeként kiválón gondoskodott a résztvevők szállításáról, étkeztetéséről és elszállásolásáról. Eredményeit csapatmunkának tartja, mert számára fontosak a munkatársai.

A gyógyfürdő közép- és hosszú távú stratégiájának kidolgozásában már ő is részt vehetett, s a vezetése alatt a mediterrán élményfürdővel gazdagodó Aquaticum névre keresztelt fürdőkomplexumban részben új csapatot építhetett. Új munkakörében kamatoztathatja igazán az eddig tanultakat és tapasztaltakat. Minden korábbinál nagyobb felelősséget vett a vállára, de ezzel párhuzamosan megnőtt a döntési jogköre is. Tudta, hogy kezdetben a fejlesztések, átszervezések miatt nem fog unatkozni, de arra nem gondolt volna, hogy annyi munka szakad a nyakába, amennyit csak két műszaknak megfelelő idő alatt tud elvégezni. Emiatt kevesebbet találkozhatott szeretteivel, holott Fazekas Lajos életének másik fontos pillére, a családja.

A szülői házban nemcsak dolgozni tanult meg, hanem a család szentségét is. Elképzelhetetlen számára például, hogy fia óvodai eseményeiről távol maradjon. Igyekszik minél több időt vele tölteni, minden reggel ő viszi az óvodába, mert vallja, hogy a szülőknek a gyerekek első tíz évében kell átadniuk a saját erkölcsi normáikat, indíttatásaikat. (Nyolcadik) Lajos természetesen már korongozni is tud.

Nem lehet könnyű elég időt szakítani a családra, de Fazekas Lajos szerint ez is csak szervezés dolga. Akárcsak a sportolásé, amit tizenkét éves kora óta nem hagyott abba. Annak idején, Nádudvaron együtt kezdett kézilabdázni a sokszoros válogatott kapussal, Szathmári Jánossal és a Veszprém bajnokcsapatában is szerepelt, szintén válogatott Török Lajossal. Az egyetem után tért át a kosárlabdázásra, amit manapság félversenyszerűen űz a „Debreceni tizenkettek” megyei csapatában. Felesége, Vona Ildikó, korábban szintén kézilabdázott. Nem csoda, ha a szülők olykor „vérre menő” fallabdameccseket játszanak, ötéves fiuk pedig már próbálgatja a sportágakat.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése