Farkas Tibor

Agrármérnök,

Nyíregyháza

szszb_04-40_farkas_tibor.jpgKora miatt nyugdíjas, de aktívabb mint sok huszonéves fiatalember. Megbízatásait, feladatait felsorolni is nehéz. A rövidített felsorolást kezdjük talán a végén. A nemrég alakult, országos Cigányokért Alapítvány kuratóriumának tagja. Tevékenykedik a megyei munkaügyi tanácsban, a megyei agrárkamarában, a nyíregyházi önkormányzat képviselő- testületében, oktatási menedzser a híres Nyír-Dinamika Ipari, Kereskedelmi és Szakképző Kft.-ben. A nyíregyházi Farkas Tiborról van szó, aki a Tisza-parti településen, Dombrádon vonult nyugállományba, tsz-elnökként. Jól működő szövetkezetet hagyott maga után.

Napjainkban is járja a megyét, és ki tudja, az elmúlt évtizedekben hányszor járta körbe kis hazánk keleti megyéit. Miskolcon született, sokgyermekes roma családba. Hat testvére van, négy diplomát szerzett. Hangsúlyozza: családjában kötelező volt a tanulás és a jó magaviselet.

Az apja híres-nevezetes hangszerkészítő és -javító mester volt. Az arany kezű mester többek közt részt vett az egri Dóm orgonájának elkészítésében, Nyíregyházán is több fontos munkát végzett. A családi indíttatás tehát meghatározó volt a színes, mozgalmas életében.

Farkas Tibor Miskolcon látta meg a napvilágot, de Törökszentmiklóson végezte a polgárit és a mezőgazdasági technikumot. A technikum után 1952-ben a kisvárdai gépállomásra ment dolgozni. Innen indult felvételizni a debreceni agráregyetem nappali tagozatára.

Az egyetem után a nagyvarsányi gépállomásra helyezték. Ez az üzem egyesült a tiszaszalkai gépállomással, az egyesített állomás főmérnökének nevezték ki. 1957-ben a lónyai és a tiszakerecsenyi tsz-ben volt rá szükség, itt is főagronómusként dolgozott. A két beregi településen elsőként vezették be a készpénzfizetést a munkaegység helyett. Vásárosnaményban járási tanácstag lett, a mezőgazdasági bizottság elnöke, s dolgozott a járási tanács mezőgazdasági osztályán csoportvezetőként. Később Kisvárdára szólította a kötelesség, itt a járási tanács mezőgazdasági osztályát vezette, nem kevesebb mint tizenegy évig.

Tanári képesítést is szerzett. Megérezte a legújabb kori magyar történelem minden rezdülését…

Még Kisvárdán dolgozott, amikor a szomszédos nagyközség, Dombrád néhány parasztembere megkereste: „Jöjjön már ki hozzánk a tsz-be elnöknek”. Vállalta az elnöki posztot. Pont másfél évtizedig irányította a téeszt. Túlzás nélkül állítható: elnöksége idején virágkorát élte a szövetkezet. Mindenek előtt nem is arra emlékszik szívesen, hogy szép gazdasági eredményeket értek el, hanem arra: egyesült a dombrádi, a tiszakanyári és az újdombrádi tsz, és a három település azelőtt széthúzó lakosságát sikerült összekovácsolni.

Ami pedig az anyagiakat illeti. Az ő idejében 190 milliós vagyonnal gyarapodott a szövetkezet. Épült ez idő alatt többek közt egy 600 férőhelyes szakosított tehenészeti telep, egy ezervagonos raktárház, bővült a sertéstelep, hatalmas volt a géppark. Megyénkben másodikként helikoptert vettek a dombrádiak. A régi szép időkben nem kevesebb mint 17 kombájnja volt a szövetkezetnek. Sokan már baltát emeltek az almafákra, ekkor az elnök kezdeményezésére Dombrádon 35 hektár új almást telepítettek. Büszke rá, hogy ez a tsz most, az 1990-es évek közepén is eredményesen működik.

Külön kis bekezdésben érdemes megemlíteni, hogy szakmai sikerei, kapcsolatteremtő készsége és népszerűsége miatt 1980-ban országgyűlési képviselőnek jelölték. Majdnem bejutott az ország házába. Talán itt említhető, hogy kétszer kapta meg a Munka Érdemrend ezüst fokozata kitüntetést.

Fél évtizede, 1990 óta nyugdíjas. De milyen aktív nyugdíjas! Sokat dolgozik a cigányság érdekében. A Magyarországi Cigányok Országos Kulturális Szövetségének elnökségi tagja. A kisebbségi önkormányzatok megyei szövetségének elnöke. Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökségi tagja. Nyíregyházán kisebbségi önkormányzati képviselő. Szeretné, ha a cigányokat előítéletek, megkülönböztetések nélkül kezelnék, a cigánygyerekek iskoláztatásáért is sokat fáradozik.

Az említett kft. menedzsereként oktat, részletet ír tankönyvekbe, enyhít a foglalkoztatási gondokon. A kft., a mezőgazdasági főiskola, a megyei munkaügyi központ támogatásával tanfolyamokat szervez, építőanyag-készítő és a hagyományos, fűzvessző- és nádkészítő munka betanítására. Az országban elsőként szervezték a gazdasszony-tanfolyamokat, most is sikeresek ezek a tanfolyamok a roma lányoknak és asszonyoknak.

Az első házasságából származó egyik lánya Nyírtéten, a másik Ajakon tanít, 2-2 unoka van a két helyen. A második felesége nyugdíjas óvónő, aki jó családi hátteret biztosít, nevelt lányuk, Judit tanárnő, már férjhez adták, s ott is van két unokája. Farkas Tibor hétvégeken olvas, keresztrejtvényt fejt, műveli a sóstói kertjét. Nem él hiába.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése