Balogh Lajos

Kereskedelmi menedzser,

Nyíregyháza

szszb_05-12_balogh_lajos.jpgMegjelenésekor az ember érzi, hogy öntörvényű emberrel találkozik. Erre utal a könnyed elegancia, amely mentes a hivalkodástól, a magabiztosság, amely a természetességgel kapcsolódik.

Ilyennek csak a sikeres emberek tudnak mutatkozni, noha ezt szinte tananyagként kell elsajátítania az olyan foglalkozású embereknek, mint amilyen Balogh Lajos. Cége, a Dow Elanco központi számítógépe sales managerként tartja nyilván a Nyíregyházán élő, de a Dunától keletre fekvő részekért egyedül felelős szakembert. Kezdjük az időrendi sorrenddel! Barabáson született ezerkilencszáznegyvennyolcban. Szülőfaluja ma határállomás. A helyi elbeszélések arról is tudnak, hogyan lehetett a Tiszán átmenni, ha halott vagy esküvő volt a másik oldalon, de ennél valószínű fontosabb, hogy az itteniekben mindig erősebben élt az a tudat, hogy a békeszerződések nem a békét szolgálták.

Édesapja, aki főjegyző volt a faluban nem is titkolta nézeteit, ami miatt egyrészt elvesztette az állását, másrészt el kellett költözniük innen. Mátészalkán telepedtek meg, akkor már a három fiúgyerekkel, és édesapja rövidesen elhunyt. A tanítónői fizetésből édesanyja taníttatni akarja őket, nagy kitartással oltotta beléjük a tudásszomjat, a kultúra iránti igényt. Igyekezett őket a szélsőségektől megvédeni, a politikától távol tartani. A három fivérből András tanár, László orvos, Lajos pedig sokáig nem döntötte el, hogy hol van az ő igazi helye. Róla mintázhatták volna azt a tehetséges fiatalt, aki ki akarja próbálni magát, mielőtt eldönti, hogy milyen pályát, hivatást választ. Nálunk azonban a dolgok nem így működtek.

Mivel a mátészalkai mezőgazdasági szakközépiskolába járt, itt már „pályára tették”. Igaz, hogy mint mondja a versek, az irodalom legalább annyira érdekelte őt, mint a sport, ő ezt az iskolát inkább csak mint lehetőséget tekintette, amely keretet ad a fiatalságának. Magas, sportos alkata valódi sportembert rejt. Diákkorától igen jól futballozott, ami a kiugrást is jelentette számára. Nem volt akadály itt a származása, édesanyja jövedelme sem kellett a megélhetéshez, a továbbtanuláshoz. A Debreceni Agrártudományi Egyetem csapatában játszott, és mellékesen egyetemre járt, ahogy tréfásan mondja.

Aztán, ahogy lenni szokott, volt egy idő, amikor a dolgok a súlyukat megváltoztatják, és őt is magával ragadta a kísérletezés, a tudomány szolgálata. Amikor egy baleset miatt az aktív sportolással felhagyott, már teljes szenvedéllyel kezdett munkához az egyetemi diplomával a zsebében a mátészalkai állami gazdaságban. Szeretett mindenről tudni, és mindenben csak addig részt venni, ameddig az ő érdeklődését nem korlátozta. Mátészalkán megismerhette az egyik legnagyobb almarendszert. 1974-ben nagy ígéret volt az árutermő gyümölcsös, és egyre többet vártak a növényvédelemtől, így a fiatal szakembertől is. Balogh Lajos az akkori „sláger” növényvédő szert, a Rubigant figyelte kísérleti szemmel. Egy látogatás kapcsán a gyártó cég képviselője beletekintett tanulmányába, és rövidesen új állásajánlatot kapott.

Közben azonban történt egy s más a magyar gazdaságban. A rendszerváltás hajnalán az állami gazdaság nem tudott veszteség nélkül átalakulni, de nem így Balogh Lajos. A Dow Elanco cég a világ egyik legnagyobb növényvédő szereket gyártó cége, a munkatársait nagy önállósággal ruházza fel, ami azonban nagy önfegyelmet is igényel. Balogh Lajos legfontosabb munkatársa az a számítógép, amelybe beleírja naponta a feladatait, az elvégzett munkáját, a felhasznált költségeit, a megkötött üzleteit. Aztán előbb a fővárosi irodájukban, majd Bécsben kontrollálják, jól végzi-e a teendőit. Ő a maga ura, de csak az eredmények tarthatják fenn ezt az állapotot, és ehhez saját munkamódszerre volt szüksége.

Az országban is elsők között kezdte a marketingmunkát tudományos eszközökkel a saját munkája igényeihez alakítani. Másrészt a vegyszerek ellen megnyilvánuló ellenszenv, a durva beavatkozásoktól való félelem, a biogazdálkodás iránti vágy a vegyszergyártókat is lépésváltásra késztette. A nagy mennyiségben való termelés igényel olyan „zöld” növényvédelmet, amely környezetbarát szerekkel segíti a gazdálkodást. Ez a felvilágosítás az egyik fontos eleme az üzletkötéseinek.

Mostanában úgy érzi, hogy a szabad idejében ismét a sporthoz kell fordulnia. Nem az ő karbantartó úszása a fontos, hanem Lőrinc fia sikeres sportteljesítményei. Négyszáz méter vegyesen ifjúsági bajnok lett 1996-ban. Jó lenne megóvni őt a fölösleges kitérőktől, megvédeni a csalódásoktól, tapasztalatokkal segíteni, pályára tenni  − mondja. Majd a karján lévő bőrfonatú karkötőt mutatja. Ilyet talán nem szokott magam korabeli férfi hordani, de ezt Janka lányom készítette, és engem mindig a magam által megszavazott törvények irányítottak. Rövidesen érettségizik, pályát választ! Én pedig hirtelen rájövök, hogy megint egy korszakos változás előtt áll. A gyerekeinek nemcsak apja, hanem barátja is szeretne lenni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése