Dr. Pethő Ferenc

A Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztje kitüntetettje,

Nyíregyháza

szszb 27 tk dr. Pethő.jpgA dédszüleinél töltött nyarak egy életre meghatározták dr. Pethő Ferenc indíttatását: kisgyermekként a paraszti világ mindennapjaitól hosszú, ám annál sikeresebb út vezetett számos magas elismerésig, többek közt a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjéig. Túl a nyolcvanon ma is aktív, nevét generációk említik a tisztelet és a megbecsülés hangján. A mezőgazdaság jó néhány területén kipróbálta magát, és az adott közösség nagy örömére szép eredményeket mutatott fel.

Tokajban született 1929. július 9-én, Káposzta Mária és Pethő Sámuel fiaként. Testvérei közül még él Valéria (Miskolcon röntgenasszisztens), Ágnes (a gyermekrehabilitációs osztály vezető főorvosa Nyíregyházán), Mária (asszisztens, ápoló). Feleségét, Konkoly Ilonát 59 éve oltár elé vezette, és azóta élnek boldogságban, szeretetben.

Két gyermekük született: László távközlési mérnök, neje Papp Ilona, gyermekeik Gergely és Zsuzsanna közgazdászok. Ildikó lányuk tartósítóipari mérnök, férje Nagy Sándor, gyermekeik, Viktória jogász (két dédunokával ajándékozták meg őket, Károly és Hanga), másik gyermekük Gabriella kertészmérnök, a nagyapa nyomdokait követi.

Szülővárosában az általánost, Debrecenben a Magyar Állami Mezőgazdasági Középiskolát végezte. A Magyar Agrártudományi Egyetem Kert- és Szőlőgazdaság-tudományi Karán diplomázott. Azonnal tanársegédi kinevezést kapott a Kert- és Szőlőgazdaság-tudományi Kar gyümölcstermesztési tanszékére. 1951-től nyugdíjazásáig (1994) a kertészeti felsőfokú oktatásban és kutatásban dolgozott. Kutatási eredményei közül kiemelkedik az újfehértói fürtös meggy állami elismerése, a kántorjánosi meggypopuláció szelekciójának elindítása. Soha nem elégedett meg a gyakorlatban elért, igazolt és felmutatható eredményekkel, azonnal tovább adta azt szakmai publikációkban. Csak néhány fontosabbat emeljünk ki: írt a szamóca, az alma termesztéséről, ez utóbbi gyümölcsről a házikerteknek is készített összefoglalót, közreadta gondolatait és kutatási tapasztalatait az éghajlat, az időjárás, az aszály enyhítésének lehetőségeiről. Társszerzője Az integrált almatermesztés a gyakorlatban című munkának, a Meggytermesztés integrált módszerekkel című könyvnek. Szerkesztője és szerzője a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gyümölcstermesztése 1945-ig elnevezésű könyvnek. Reprezentatív külsőleg, tartalmas belsőleg a Nemtudom szilváról készített és 2011-ben megjelent tanulmánya.

Elméleti, gyakorlati, kutatói, oktatói és írói tevékenységét nagyra becsülték a szervezetek és a közösségek. Kétszeres kitüntetettje a Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója címnek, a Mohácsi M. – emlékérmet a Munka Érdemrend ezüst fokozata követte. Újhelyi emlékéremmel, Pedagógus szolgálati emlékéremmel rendelkezik. Szerencsére tevékenységének színvonalát minden párt, önkormányzat magasan jegyzi, így nem véletlenül vehette át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Pro Comitatu emlékérmét 2000-ben. A Kertbarát mozgalom segítéséért már 2002-ben Somogyi I.-emlékéremmel tüntették ki. 2004-ben a megyei közgyűlés emlékplakettjét, és a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét kapta meg. Újfehértó Díszpolgára. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum emlékérmét 2009-ben nyújtották át dr. Pethő Ferencnek. Az almatermesztés kimagasló kutatójáról, Nagy Sándorról elnevezett emlékéremmel 2005-ben tüntették ki.

Fontosabb beosztásai: 1951–58-ig tanársegéd és aspiráns, 1959–69-ig a Nyírségi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet osztályvezetője, majd főigazgató-helyettese. 1970–74-ig az Újfehértói Kutatóállomás igazgatója, a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola tanára, főigazgatója. 1970–80-ig országgyűlési képviselő, 1981–94-ig a DATE egyetemi tanára, kertészeti tanszékvezető. 1991-től az Almatermesztő Szövetség elnöke, az Északkelet-magyarországi Gyümölcskutatási, Fejlesztési Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítvány a kertészet és a gyümölcstermesztés terén indított kutatásokat, a tehetséges fiatal szakembereket, a tanulmányok megjelentetését segíti.

Dr. Pethő Ferenc még ma is igen aktív a tudományos világban. A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Osztályán a gyümölcstermesztési szakbizottság tagja. Nemzedékek váltják egymást, ám az ő hite, elkötelezettsége, tudás utáni vágya töretlen. Napjai a hajnalhasadtakor kezdődnek. Átnézi a napi sajtót, lépést tart a tudományos szakirodalommal. Nyíregyházán, a Sóstói úton lévő szép családi házát gondos gazda módjára ékesíti a növényekkel. Mindhez fűződnek kedves emlékei. Szerető család veszi körül, közel hat évtizede hűséges neje számon tartja a gyermekek, unokák, dédunokák születés- és névnapjait. Örömük akkor teljes, ha mindannyian körülülik az ünnepi asztalt.

Maradandót alkotott a tudományban, és harmonikus, szeretetteljes légkört teremtett a családjában.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló