Szabó Attila

Mérnök-közgazdász,

Nyíregyháza

szszb_08-72_szabo_attila.jpgSokoldalú, jól képzett, fiatal kora ellenére gazdag szakmai és emberi tapasztalatokkal rendelkezik. Jó ismerője megyénk (és hazánk) gazdasági és társadalmi életének. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának egyik fontos láncszeme a gazdasági és nemzetközi bizottság. E bizottságok tagjaként – 1998-ban önkormányzati képviselővé történő megválasztása után – nemzetközi tapasztalatai is vannak. Ő Szabó Attila mérnök-közgazdász, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány marketingigazgatója.

A szakmai önéletrajzát így írta le:

– Nyíregyházán született 1965-ben, de Kálmánházán nőtt fel. A Nyíregyházi Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségizett. Diplomáját a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerezte a rendszerváltás előestéjén, 1989-ben agrármérnökként végzett. Friss diplomával egy rövid ideig a kálmánházi tsz-ben dolgozott. A nagyüzemek összeomlása után váltott, a Taurus Mg. Abroncs Kft. akkor szerveződő marketingosztályára ment dolgozni, mert mindig is a gazdaság érdekelte. Megújult, rendszert váltott az ország, amikor 1991 és ’93 között a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen másoddiplomát szerzett, a mérnök-közgazdász szakon jutott újabb ismeretekhez. Alig pihent, aztán ismét bővítette ismereteit: 1995-ben elvégezte a Magyar Hírlap sajtófőnöki tréningjét. 1996-ban és 1997-ben részt vett a Trening of treners, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a MACON Rt. képzésében, amely a Hogyan kezdjünk vállalkozni című tréning kapcsán lett kifejlesztve. Nyelvismerete: francia és orosz társalgási szinten.

A szakmai pályafutás következő állomása 1993 és ’95 között az Állami Vagyonügynökség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Privatizációs Tájékoztató irodája. Az iroda feladata a privatizáció minél közelebb hozása volt a megye minden érintett rétege számára. Csak tájékoztató feladatokat látott el az iroda, privatizációs tranzakciókban nem vett részt. ’95-től dolgozik a PRIMOM-nál oktatási és marketingigazgatóként. Itt feladatköre a fejlesztési projektek kidolgozása, a tréneri közreműködés, rendezvény szervezés, képzési programok kidolgozása és megvalósítása, gazdasági tanácsadás. Széles tehát a skála.

A különböző munkakörökben megszerzett tapasztalatainak és személyes elismertségének köszönhetően fontos bizottságok munkájának is részese volt. Részt vett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kísérleti területfejlesztési program szempontrendszerének kidolgozásában. 1995-ben részt vett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye társadalmi-gazdasági helyzetképét előkészítő tanulmány elkészítésében és a későbbiekben e munka aktualizálásában. Ez utóbbira a Megyei Területfejlesztési Tanács kérte fel. A komplex tanulmány a mezőgazdaságot, a szolgáltatást stb. érintette, ő a vállalkozásokkal kapcsolatos részt írta a tanulmányban. Ugyancsak 1995-ben szakértői munkára kérték fel, ekkor téma volt megyénk területfejlesztési koncepciójának és programjának előkészítése, ő az élelmiszer-gazdasággal és a privatizációval foglalkozott. Vállalkozások és privatizáció – ez volt a címe annak az 1996-ban megjelent kötetnek, amely megyénk befektetési lehetőségeivel foglalkozott. E kötetnek is társszerzője volt.

A Primom Vállalkozásélénkítő Alapítványhoz kapcsolódóan részt vett, illetve részt vesz különböző konferenciák, szemináriumok, üzletember-találkozók és kiállítások szervezésében és lebonyolításában. Több nemzetközi üzletember-találkozót szervezett Magyarországon és magyar vállalkozókat szervezett be külföldi találkozókra. Szabó Attila megyénkben trénerként részt vesz különböző vállalkozói kurzusokon. Az egyik tréningnek például ez volt a címe: Hogyan kezdjünk vállalkozást? 1997-től tagja az Északkelet-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács régiómarketing munkabizottságának. Ebbe a bizottságba minden megye két szakembert delegált, ő megyénk egyik delegáltja. Igen fontos és tiszteletre méltó ez a bizottság, mely regionális pályázatokat bírál el, de döntés-előkészítésekben is részt vesz. Elmondható, az utókornak megörökítendő, hogy a megye nonprofit szervezeteit felmérő és fejlesztési stratégiáját kidolgozó tanulmánynak is társszerzője volt. ’95-ben kísérleti jelleggel szervezte meg a Vakáció nevű utazási kiállítást, amely azóta négyszer került megrendezésre. Az utóbbi két kiállításnak már külföldi résztvevői is voltak. A Magyar Turisztikai Szövetség megyei alelnökeként megyénk turizmusának fejlesztésén fáradozik.

Az 1998 őszén megtartott választásokon a Fidesz támogatásával önkormányzati képviselő lett Örökösföld, a Bujtos és Kőlapos térségében. Polgári eszméket vallva vesz részt a helyi politikai, közéleti munkában. Szabadidejében kedveli a jó könyveket, a zenét, az érdekes sporteseményeket, és a világ különböző részeit is szereti felfedezni.

E röpke írásban nem teljesen mutattuk be őt, a viszonylag fiatal kor valószínűsíti azt, hogy újabb jelentős feladatok, kihívások megoldására is képes lehet a későbbiekben.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése