Dr. Kanyuk János

ÁB-AEGON területi igazgató,

Nyíregyháza

szszb_06-38_dr_kanyuk_janos.jpgPedagógusnak készült, mégis a biztosítás területén kötött ki dr. Kanyuk János, az ÁB-AEGON területi igazgatója. Nyíregyházán született, 1950. október 15-én. Édesapja, néhai Kanyuk János vasutasként kereste a család kenyerét. Az édesanyja szintén a vasútnál helyezkedett el. Testvére, Margit egy élelmiszerboltot vezet mint vállalkozó Belegrádon.

Kanyuk János a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett 1969-ben, még géplakatosszakmát is szerzett az érettségi bizonyítvány mellé. Bevonult katonának, majd leszerelés után a Bessenyei György Tanárképző Főiskola matematika-fizika szakán kezdte el tanulmányait. A diplomáját 1974-ben vette át. Tiszavasváriban állt a katedrára először, itt három esztendőn át tanította, nevelte a gyerekeket. 1977-től már a tanárképző főiskolán is oktatta a tőle alig fiatalabbakat, politikai gazdaságtanra. Látóköre szélesedett, érdeklődése elmélyült a gazdasági, társadalmi kérdések iránt, ezért levelező tagozaton elkezdte a közgazdasági egyetem tervezési szakát. Doktori értekezését Szabolcs-Szatmár megye agrárhelyzetéről, a termelőszövetkezetek hatékonyságáról írta. A mezőgazdasági főiskolán is tanította a jövő nemzedékét 1982 és ’84 között. Ott is a politikai gazdaságtan oktatására kérték fel.

Az Állami Biztosító 1984. november elsejétől alkalmazta mint pénzügyi vezetőt. 1989-ben kinevezték lakosságiosztályvezetőnek. Az Alkaloida Vegyészeti Gyárban másfél éven át vezette a közgazdasági főosztályt.

A rendszerváltozás éveiben tapasztalt mélyreható politikai átalakulással párhuzamosan az egész gazdasági, pénzügyi élet is új irányt vett. A korábban monopolhelyzetben lévő Állami Biztosító kénytelen volt szembenézni az egyre gyarapodó konkurenciával. Rövid idő múlva érvényesíteni kellett az egyre szigorúbb költségcsökkentést. Immár régióvezetőnek hívták vissza dr. Kanyuk Jánost. A takarékosabb gazdálkodás elveinek megfelelően több megye irányítását látta el egy régióközpont, és így Nyíregyházáról szervezték Hajdú, Szabolcs, Békés és Csongrád megye ügyeit is. A megyei igazgatóságok megszűnése után a költségeket számottevően tudták lefaragni. Mindössze a kárrendezés intézése maradt meg a megyeszékhelyeken.

Amint ÁB-AEGON lett belőlük, kemény racionalizmussal kellett megteremteniük a saját presztízsüket. A létszámleépítés indokolt volt, a számítógépes feldolgozás már nemcsak a jövőbeni siker, hanem a jelenben a talpon maradás egyetlen feltételének bizonyult. Mint Kanyuk doktor elmondja, a korábbi monopolhelyzetből mára üzleti biztosítóvá kellett válni az ÁB-AEGON-nak. A szolgáltatási és a díjverseny változatlanul éleződik, ugyanazért a pénzért ma többet kell nyújtania a biztosítónak. Jobb befektetési hozamot, magasabb extra kamatot kell biztosítania. A tőkegyűjtés növelésének módozatait ki kellett dolgozni.

Korábban hazánkban nemigen örvendett különösebb megbecsülésnek az ügynöki tevékenység. A biztosítási üzletkötők közt éppen ezért igen nagy volt a fluktuáció. Kanyuk János ezért kiemelt figyelmet fordított az ügynökképzésre. Magasan kvalifikált, jó szakemberekké kell válniuk, hogy tudják mindazt a szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek, amire már joggal számítanak az átalakult társadalmi, gazdasági viszonyok közepette az emberek. Beszélgetünk a biztosítási kultúráról, amely még a kezdeti lépéseken jutott túl Magyarországon. Míg a nyugati országokban a bruttó nemzeti össztermék, a GDP 6-8 százalékát költik biztosításra, addig nálunk ez nem éri el a 2 százalékot sem.

Átértékelik a biztosítás szakmai rendszerét, megváltoztatják egész filozófiáját. A nyugdíjbiztosítás rendszerét nagyon komolyan vette az ÁB-AEGON és részt kért a hazai biztosítási piacon ebből az ágazatból. Az Aranyfedezet nyugdíjbiztosítás ma már széles körben ismert, megkedvelték a nyugdíjas éveikre is gondoló állampolgárok. A következő lépés az egészségbiztosítás rendszerében történő részvétel lesz, hisz egyre több ember előtt válik nyilvánvalóvá: az állam bácsira nem lehet és nem érdemes várni, ha az állampolgár nem gondoskodik felelősen saját magáról és a családjáról.

Mint a területi igazgató elmondta: ma már egyre többen ismerik fel ennek szükségességét. A korábbi években például a vagyontárgyakra kötöttek többen biztosítást, ma már az életbiztosítás a sláger. Egy év alatt megduplázódott az életbiztosítások száma és reálértékben is nőtt az erre történő befizetés. Ezen belül a nyugdíjbiztosítás várhatóan két-háromszorosára emelkedik.

Az ÁB-AEGON százmilliárd forint körüli befektetésével Magyarország egyik legnagyobb intézményi befektetője lett. Az idei várható díjbevétel 11 milliárd forint lesz. Újabb átszervezés után 4 központ marad az országban, az egyik a nyíregyházi és már öt megyét irányítanak innen.

Kanyuk János felesége pedagógus, Támcsu Mária, a 2-es gyakorlóban fizika szakvezető. János fia 22 éves, a tanárképző főiskolán földrajz-történelem szakos. Alexandra lánya angolt tanul a Vasváriban, érettségi után a jogi egyetemre pályázik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése