Czipczerné Bók Erika

Gazdasági igazgató,

Miskolc

baz_04_28_czipczerne_bok_erika.jpgÉletem első felében Parasznyán éltem, bányász családban nőttem fel két testvéremmel együtt. Szüleimnek nehéz, fárasztó munkával kellett megteremteni a család megélhetéséhez szükséges feltételeket. Édesapámtól örököltem a könyvek, az olvasás iránti érdeklődést, édesanyámtól a jó üzleti érzéket, valamint a lelkiismeretes, kitartó munkavégzést és az anyagiakkal való jó gazdálkodást tanulhattam meg – vall a családi indíttatás máig ható útravalójáról a gazdasági szakember.

Az általános iskolát szülőfalujában végezte, végig kitűnő tanulmányi eredménnyel. Tanáraira is szívesen emlékszik vissza, mint akik egytől-egyig hozzájárultak ahhoz, hogy sikeresen felvételizzen a jó nevű, miskolci Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolába. A középiskola nagyon jó szakmai alapokat adott a továbbtanuláshoz. Az egyetemi tanulmányait Miskolcon kezdte, ahol üzemgazdász lett, majd a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen fejezte be mint közgazdász. Különösen a fővárosban szerzett diplomára büszke, mely kiváló minősítésű. Ezt követően könyvvizsgálói oklevelet szerzett 1998-ban, a tavalyi év során pedig a Könyvvizsgáló Kamara tagjainak a sorába is bekerült.

A folyamatos művelődés, tanulás híveként képezi magát, további tervei között, mint megtudtuk, az angol nyelvtudásának a fejlesztése áll.

„Pályafutásom során az utóbbi négy évet megelőző időszakot az útkeresés jellemezte. A középiskola után egy évig dolgoztam, ezután jelentkeztem továbbtanulásra. Az egyetemi évek alatt külföldön is sikerült munkát szereznem, a görög, majd olasz tengerjáró hajókon koktél-pincérnőként dolgozva bejártam a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán környékét. A közel egy év lehetőséget biztosított az angol nyelv gyakorlására. Később dolgoztam építőiparban, szolgáltatásban, vendéglátóiparban, külkereskedelemben, mindenhol gazdasági területen. Voltam könyvelő, hálózati ellenőr, gazdasági vezető, gazdasági igazgatóhelyettes. Az is előfordult, hogy felszámolás előtt álló cégnél kellett a gazdasági feladatokat ellátnom annak minden bajával együtt. Mindezek széleskörű tapasztalatszerzést biztosítottak számomra” – sorolja, mi mindent csinált már életében. A mozgalmas évek után megnyugvást, de egyben új kihívást jelent az RWE Umwelt Miskolc Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft., ahová pályázat útján került 1999-ben. A társaság 45%-ban önkormányzati tulajdonban, 55%-ban a német szakmai befektető, a világhírű RWE konszern tulajdonában van 1997 óta.

Fő tevékenysége a hulladékszállítás, deponálás, újrahasznosítás. „A cég gazdasági igazgatóhelyetteseként részese voltam a társaság dinamikus fejlődésének, pályázatok elnyerésének, a város környezetvédelme alakításának – vette át a szót ismét Czipczerné Bók Erika. – A legnagyobb projektek, amelyeknek a szakmai előkészítésében részt vettünk, a regionális hulladéklerakó-építés 70 százalékos ISPA-támogatással, 23000 darab hulladéktároló edény cseréje Miskolcon magánházas övezetben 50 százalékos minisztériumi támogatással, valamint a 70 db gyűjtősziget kialakítása 70 százalékos minisztériumi támogatással.

Az ISPA-projekt kapcsán idén a nemzetközi közbeszerzési bizottság munkájában részt vettem pénzügyi szakértőként. A társaságon belül a közvetlenül hozzám tartozó területek: a számvitel, a pénzügy, a munkaügy, a kontrolling és az informatika. A munkatársaim segítségével számos olyan fejlesztést, változtatást hajtottunk végre a gazdasági vonalon, amelyekkel a feladatvégzést racionalizálni, tökéletesíteni tudtuk, és ezáltal képesek vagyunk igazodni a folyamatosan növekvő elvárásokhoz.”

S közben a családdal is foglalkozni kell, hiszen 22 évesen ment férjhez még az egyetemi évek alatt. Ahhoz, hogy egy év elteltével lakást tudjanak vásárolni és fenntartani, a tanulmányok mellett különféle munkákat vállalt egy diákszövetkezeten keresztül a söriparban, a likőrgyárban, a műanyag-feldolgozásban és a húsiparban is.

A tanulmányok ideje alatt, külföldről hazatérve született a fia, majd három év elteltével iker lányai. A fiú 9 hónapos korától kezdett el újra dolgozni a lányok születéséig.

„Állandóan aggódó anyaként büszke vagyok arra, hogy a nagycsaládosok körébe tartozhatok, három gyermeket nevelhetek. A fiam, Ciprián most 11 éves, a lányaim, Vanda és Tamara 8 évesek. Ahogy a hivatásomban, otthon is törekszem a tökéletességre, idő hiányában több-kevesebb sikerrel” – vont mérleget magánemberként. A lányok születése után építkezésbe fogtak, ahol a szervezés és az anyagbeszerzés is Erika feladata volt. A gyes időszakában hat hónap alatt sikerült felépíteni a családi házat. A gyermekeknek igyekszik a lehető legtöbbet nyújtani, angol és táncórákra járnak. Az utóbbi két évben külföldre is eljutottak. A feladatok elvégzéséhez természetesen a segítőkész családi háttér is szükséges.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)

………………………………….

czipczerné.jpgAz elmúlt évek beruházásaiból kiemelkedik a telephely fejlesztése és a hulladéklerakó, illetve a miskolci alközpontok kiépítése. Megépült egy új technológiával működő üzem, ahol – egyelőre kísérleti fázisban – háztartási hulladékból biometanolt állítanak elő. Nevük 2005-től AVE Miskolc Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.-re változott.  Időközben bővült a szolgáltatási területük, száznál több településsel állnak munkakapcsolatban. Létszámuk elérte a 275 főt. Czipczerné Bók Erikát 2008-ban gazdasági igazgatóvá, majd az AVE Heves Régió Kft. ügyvezetőjévé nevezték ki. 2011-ben négymilliárd forintot meghaladó árbevételükhöz 379 millió forint adózott nyereség társult.

2006-ban beiratkozott a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának Doktori Iskolájába.

Gyermekei közül Ciprián ősztől az Eszterházy Károly Főiskola gazdasági informatika szakán, Vanda és Tamara pedig a Herman Ottó Gimnázium 11. évfolyamán folytatja a tanulmányokat.

 
(Kiegészítve: 2012. augusztus 22-én.)

...........

AVE logó háttér nélkül_új150.jpgAVE Miskolc Kft. H-3527 Miskolc, József Attila u. 65.
T.:  +36/46/508-782 F.: +36/46/508-783
Email: titkarsag@avemiskolc.hu www.avemiskolc.hu

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése