Csombordi József

Ügyvezető igazgató,

Debrecen

hb_3-24_csombordi_jozsef.jpgCsombordi József vállalkozó igazi közösségi embernek vallja és tekinti magát, s bár – mint mondja – ma nem divat a mozgalmi múltra hivatkozni, ő büszke arra, hogy fiatal korában a KISZ-ben dolgozott. „Életformámmá vált, hogy közösséghez tartozom” – mondja a debreceni önkormányzat szocialista képviselője.

Az 1950-ben született Csombordi József a debreceni közgazdasági technikum kereskedelmi tagozatán érettségizett, majd a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolán szerzett diplomát. Előbb a Hajdú-Bihar Megyei Vendéglátó Vállalatnál dolgozott könyvelőként, állóeszköz-gazdálkodóként, később kirendeltségigazgató munkakörben. Később, 1976 és 1987 között a Debreceni Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet hálózatirányítási osztályvezetője volt.

Szakmai pályája talán nem véletlenül alakult így: kereskedő és számviteli területen dolgozó elődei kijelölték az utat számára.

Munkája mellett folyamatosan képezte magát: ezerkilencszáznyolcvanhétben a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem áruforgalmi kiegészítő szakán közgazda oklevelet, 1999-ben pedig okleveles könyvvizsgáló szakképesítést szerzett. A rendszerváltás magánszférában érte, de máig hibáztatja magát, hogy nem vette észre „a nagy lehetőségeket”.

– Tettük a dolgunkat, nem is gazdagodtunk meg – teszi hozzá Csombordi József, aki társaival már 1987-ben kisszövetkezetet alapított, amelynek előbb elnökhelyettese, majd elnöke volt.

– A kisszövetkezetben – a bedolgozó kisüzemek bevonásával – ipari termékeket állítottunk elő, s nagykereskedelmi tevékenységet folytattunk. Ebben az időszakban sorra alakultak meg a kisvállalkozások, amelyek könyvvezetési feladatainak elvégzésére ügyviteli szolgáltatással bővítettük tevékenységi körünket.

Jelentős fordulatként tartja számon Csombordi József az ezerkilencszázkilencvenes esztendőt, amikor megalapítják családi vállalkozásukat, a Csombordi és Társai Kft.-t. A kereskedelem mellett ekkor válik fő tevékenységgé az ügyviteli és könyvvezetési szolgáltatás: folyamatosan készítik különféle társaságok beszámolóit, mérlegét, emellett eredménykimutatásokat, adóbevallásokat és más nyilvántartásokat.

Szakmai előmenetele a könyvvizsgáló munkáig repíti, s 1997-ben két könyvvizsgáló társával megalapítja a Szakértő Team Könyvvizsgáló és Adószakértő Kft.-t.

– Ez a munka jelentős mértékben segített abban, hogy a számviteli, a könyvvezetési, a beszámoló- és mérlegkészítési, valamint a pénzügyi-adózási ügyekben széles és megalapozott tudásra tegyek szert – eleveníti fel azt az időszakot.

A könyvvizsgáló szakmai munkája mellett nem mondott le a politikáról sem: alapító tagja a Magyar Szocialista Pártnak, s 1991–92-től ismét aktívan bekapcsolódik a már fiatal korától fontosnak tartott mozgalmi munkába. Szakmai felkészültségét, tapasztalatait 1998 végétől a debreceni önkormányzat pénzügyi bizottságának a párt által delegált tagjaként, majd 2002-től önkormányzati képviselő tagként hasznosítja.

– A pénzügyi bizottságban szakmai munkát végzek, s egy ellenzéki képviselőnek – Debrecenben a Fidesz van többségben a közgyűlésben –, elsősorban a költségvetéshez kapcsolódóan kell észrevételeit megtenni.

Csombordi József elmondása szerint a fejlesztési prioritásokban van hangsúlykülönbség a várost irányító fideszes képviselők és a szocialisták között, s ez „többször okoz feszültséget”. A szocialista képviselő emellett az egészségügyi bizottságnak is tagja, ahol az „ellátás színvonalának javítása” érdekében dolgozik.

– Az egészségügyi alapellátás és a járóbeteg-ellátás reformját úgy kell elvégezni, hogy az a lakosság javát szolgálja – vélekedik a képviselő. A közeljövő feladatai közül a háziorvosi praxisok további privatizációját, illetve a szakellátások korszerűsítését, átalakítását emeli ki, mint a legfontosabbakat.

– Ellenzéki képviselőnek a bizottsági üléseken van elsősorban lehetősége arra, hogy érvényesítse álláspontját, de az esély nullára csökken, ha a többség előre dönt egy-egy kérdésről, amire sajnos nem egy példa akad. Szeretné elérni, hogy a jövőben szakmai kérdésekben ne a politikai hovatartozás, hanem a szakmai érvek alapján szülessenek döntések az önkormányzatban.

A jövőről szólva Csombordi József elmondja: szeretne még egy ciklusban önkormányzati képviselőként dolgozni. A magánszférában mindenekelőtt vállalkozását kívánja stabilizálni, s jövedelemtermelő képességét fokozni.

Magánéletében embert próbáló időszakot élt át, amikor felesége meghalt és egyedül maradt ötéves kislányával és tizenhét éves fiával. Ma már nagy család összetartója: fia harmincnégy, lánya huszonnégy éves, élettársa fia pedig huszonhat éves.

– Unokákat szeretnék és elég időt arra, hogy velük lehessek – summázza vágyait Csombordi József.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése