Baracska Antal

Műszaki igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza

szszb_18-18_baracska_antal.jpgA Vas megyei Szalafőről származott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyére az a férfi, akit 1956. november 24-én, Papp Emma és Baracska Antal gyermekeként anyakönyveztek. A gondnok édesanya és a főkönyvelő édesapa már nincsenek közöttünk. Testvére, Tibor, családos ember. Szombathelyen él, gépészmérnök. Baracska Antal szíve választottja Dr. Bodnár Zsuzsanna, néprajzos–muzeológus, a Sóstói Múzeumfaluban dolgozik. Elsőszülött fiuk, Gábor, huszonkét éves, autószerelő. Öccse, Gergely, tizennyolc éves, érettségi előtt álló fiatalember.

Baracska Antal 1975-ben, a szombathelyi Savaria Szakközépiskolában tette le érettségi vizsgáit, és szerzett autószerelő végzettséget is. A tanulást egy év sorkatonai szolgálat követte Szabadszálláson. A Győri Közlekedési- és Távközlési Műszaki Főiskolán, 1979-ben megszerzett mérnöki diplomával a kezében kezdett dolgozni egy autójavítóban, Zalaegerszegen.

Egy év múlva már Nyíregyházán találjuk az ifjú párt, mert csak itt kaptak közösen állást. Baracska Antal ekkor a 13-as AFIT művezetőjeként, felesége muzeológusként dolgozik. Amíg neje a mai napig hű maradt a múzeumfaluhoz, addig ő már a következő évben tanítani kezdett a Bánki Donát Műszaki Középiskolában szakmai gyakorlatot és elméletet. A helyi TEMPO Ktsz.-nél megszervezte, hogy a diákok valós szakmai gyakorlat keretében hasznosítsák ismereteiket. 1985-ben, Kemény Lajos kollégájával közösen, egy tankönyvként elfogadott és országosan is használatos Gépjármű-szerkezettani példatárat készített. 1986-ban kapta kézhez pedagógusi diplomáját.

Tíz évre rá, hogy Nyíregyházára érkezett, kinevezik műszaki igazgatóhelyettessé, ami az addig végzett tevékenységének elismerése is volt. Három szakmai területet: a közlekedésit, a gépészt és az elektrotechnikait kellett felügyelnie. Miután nagyon jó kapcsolata volt az akkori bázisvállalatokkal, mint a Volán, Afit, Tempo, Vagép, elérte, hogy azok szakemberei a Bánki Donát Műszaki Középiskolában vettek részt továbbképzésen, mester szakmunkás tanfolyamokon.

Az itt folyó intenzív képzéshez valamennyi személyi és tárgyi feltétel adott volt, így a végzős diákok szerte az országban elvitték az intézmény jó hírét. A nívós eredmények magasra rakatták a lécet az újonnan felvételizőkkel szemben. Nagyon sokáig válogathattak a 4-es, jó rendű végzettségű jelentkezők között.

Baracska Antal jogos büszkeséggel szól az Országos Szakmai Tanulmányi, és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyeken elért eredményeikről. Első sikerüket 1986-ban Jeles József, gépjármű-villamossági szerelő diákjuk negyedik helyezése jelentette. Ezt a középiskola gépészszakos diákjai folytatták: 1999-ben Beleznai Róbert, 2000-ben Simkó Sándor, 2002-ben, pedig Korpai Sándor nyert országos első helyezést. A legutóbbi, a 2003/2004-es tanévben megrendezett országos szakmai próbatételen szerzett első helyével Tóth Pál Bence autószerelő szakos tanuló remekelt. Az igazgatóhelyettes úr szerényen csak annyit tesz hozzá: mindez a szaktanárok felkészítő munkáját és a diákok szenvedélyes szorgalmát dicséri.

Az eredmények méltó helyet biztosítanak ma is a Bánki Donát Műszaki Középiskolának az oktatási intézmények rangsorában. A szakképzés struktúrája az eltelt tizenöt év alatt megváltozott. Előtérbe került az elmélet, a gyakorlati oktatásra kevesebb óraszám jut. Az érettségire történő felkészítést a szakképzés követi.

Az itt érettségiző diákok zöme helyben marad szakmai képzésre. A 2003-ban végzettek 57 százaléka itt maradt, 37 százalékuk másutt tanult tovább, hat százalékuk munkába állt. A technikusi végzősök kétharmada továbbtanult, ebből 43 százalék felsőfokon, míg egyharmaduk állt munkába.

A rendszerváltozást követően sok nagyvállalat átalakult, termékszerkezete módosult, így fel kellett vállalniuk a felnőtt emberek átképzését is. A mai napig tartanak ilyen tanfolyamokat a Michelin Rt., a Flextronics Rt., a Szabolcs Volán Rt. és a Szabolcs Gabona Rt. dolgozóinak. Mint említi, a partnerek elvárták és elvárják, hogy az iskola minőségi képzést nyújtson, így merült fel még 1999-ben a minőségbiztosítási rendszer kiépítésének az igénye. 2000. november 20-án, a sikeres auditálás után kapta meg az oktatási intézmény az ISO 9001-es tanúsítványt. Két újabb auditálást követően 2002-ben megkapták az MSZ ISO 9001:2001 Tanúsítványt. Baracska Antal egyben a minőségbiztosítási rendszer felelős vezetője. A sikeres pályázatoknak köszönhetően jelentős számítástechnikai fejlesztéseket végezhettek el. Ma 6 komplett számítástechnikai szaktanterem és egy médiatanterem működik az iskolában.

Tanári és vezetői munkáját 1986-ban Miniszteri Dicsérő Oklevéllel, 1998-ban pedig a tantestület az intézmény tanári plakettjének odaítélésével ismerte el. Szabad idejében rendszeresen futballozik, kertészkedik.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése