Balogh Sándor

Ügyvezető igazgató,

Miskolc

baz_04_22_balogh_sandor.jpgNagyszülei Kolozsváron voltak sikeres színészek (nagyanyja primadonna, nagyapja bonviván). Édesapja a húszas, harmincas években Debrecen első táncmestere, a formációs tánc megalakítója volt, aki a népművészet mestere címet is megkapta. Édesanyja bábművészként a Miskolci Kőszínház megalapítója bábvonalon, nemzetközileg ismert bábkészítő, ő is a népművészet mestere.

Húga – a szülői örökséget folytatva – táncmester, öccse népművelő–történelem szakos, jelenleg vállalkozó.

Balogh Sándor 1941. április 10-én született Miskolcon. Életének alakulásában fontos szerepet játszott a családi háttér, gyermekkorának nyarait Hajdúböszörményben és Szerencsen töltötte a nagyszülőknél. A gazdálkodó emberek életét gyermekfejjel megismerve kialakult benne a vonzódás a természethez, az állatok szeretete – különösen a lovak lettek kedvencei.

A híres alma mater, a Földes-gimnázium padjait koptatta, természetesen kedvenc tárgya a biológia volt. Középiskolás korában rengeteget bábozott, díszletezett, népi tánccsoportban táncolt.

Ezerkilencszázötvenkilencben az érettségi után a Soproni Erdészeti Egyetemre jelentkezett, ám származása miatt nem vették fel. Egy évig dolgozott a Miskolci Állami Gazdaságban, majd az akkor induló Karcagi Felsőfokú Technikum hallgatója lett. Itt alapozódott meg mezőgazdasági alapképzettsége, amely egész életét végigkísérte. Különösen a gyakorlati oktatás volt színvonalas, amit egy agrármérnöknek tudnia kellett, azt ott megtanulták (befogták a lovat, kaszáltak, kazlat raktak, szántottak).

Aztán a katonaság következett, századírnokként huszonnyolc hónapot szolgált a Budapesti Dísz- és Őrezrednél. Leszerelése után az 1200 holdas nyékládházi Törekvés Tsz főagronómusa lett, majd két év múlva a felsőzsolcai gépállomásra helyezték „állami érdekből”, főagronómusként a miskolci járás harmincöt szövetkezetének gépészeti ellátását kellett biztosítania.

Innen Szirmabesenyőre vezetett az útja, ahol előbb a tsz főagronómusaként, majd termelési elnökhelyetteseként egy negyedszázadot töltött. Ez volt akkoriban Borsod megye egyik legnagyobb szövetkezete, nyolc falu határában gazdálkodtak, az utóbbi időben már Bükkalja Mgtsz. néven.

Hét évet töltött a B.-A.-Z. Megyei Tszker-nél, ekkor került kapcsolatba külföldi kereskedelmi cégekkel, kinyílt a világ számára, és körültekintve más dimenziókban kezdett gondolkodni.

A rendszerváltás óta dolgozik magángazdálkodóként, két kft. alapítója: az Advocat Kft. felszámolásokkal foglalkozó cég, a Strobal Kft. pedig kereskedelemmel, kavicsbányászattal foglalkozó társaság. Még alig száradt meg a tinta a legújabb cég alapító okiratain: a Balogh-liget Kft. az új lovas komplexum irányítására jött létre.

A sikeres előrehaladás feltétele volt az állandó önképzés: előbb az Agrártudományi Egyetemen kapott agrármérnöki diplomát, majd a Közgazdasági Egyetemen szerzett mérnök-közgazdász végzettséget.

Közéleti tevékenységében a ló szeretete a meghatározó. Közel 40 éve foglalkozik lovakkal, megalapítója Észak-Magyarország egyetlen telivér ménesének, a Bükkalja-ménesnek.

Több mint tíz éve a Borsod megyei Lovas Szövetség és a hat megyét átfogó Fogathajtó Regionális Szakbizottság elnökeként a lovas sportversenyek szervezése, irányítása, szakmai felügyelete a feladata. Emellett elnöke a Regionális Lovasturisztikai Egyesületnek is.  Tevékenységét számtalan szövetkezeti kitüntetéssel ismerték el, ám ő az Esterházy Miksa Sport Érdeméremre a legbüszkébb, amit 2000-ben a sportminisztertől vehetett át.

„Mindig objektív, előrelátó ember voltam – mondja Balogh Sándor. – Sikerült reális célokat magam elé tűzni, ez jó irányba vitte az életem. Haragosom elvétve akad, annál több barátom van. Most legújabb megvalósított elképzelésem foglal le, Észak-Magyarországon egyedülálló, a nemzetközi szinteket is kielégítő lovascentrumot hoztunk létre Szirmabesenyő-Királyhegyen. A sportrendezvényeken kívül célunk a lovas sporttal kapcsolatos mindennemű gyakorlati és elméleti oktatás is. Újszerű dolog a gyógylovagoltatás és a 300 nézőt befogadó manézs szórakoztató rendezvényeknek is helyt ad.”

Balogh Sándornak két házasságából három gyermeke van: Rita, aki az egészségügyben dolgozik ezerkilencszázhatvanhatban, Sándor ezerkilencszázhetvenben született, ő a már említett Balogh-liget Kft. ügyvezetője, fogathajtó sportoló. A legkisebb, Máté (1984) az idén érettségizik, közgazdasági pályára készül.

Az „örökké nyüzsgő” ügyvezető igazgató szeret utazni. Különösen a távol-keleti kereskedelemszervezés gyakorolt rá nagy hatást.

Már újabb nagy tervein dolgozik: a szirmabesenyői önkormányzattal, magánvállalkozókkal és cégekkel a bécsi Grinzing mintájára szórakoztató sportközpont és pincefalu kialakítása a cél Szirmabesenyő-Királyhegyen. Ez többéves tevékenységet igényel, ám Balogh Sándort ismerve kétség nem fér hozzá, hogy ezt az álmát előbb vagy utóbb megvalósítja.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése