Balabán Péter

Ügyvezető igazgató

Miskolc

baz_04_18_balaban_peter.jpgA Spektrum-3 és a Priv-Miber Kft.jól csengő név immár tíz éve a megyében. A kitűnő referenciákkal rendelkező cégek mintegy 130 települési önkormányzattal, fejlesztési társulással, közel 100 mikro- kis- és közepes vállalkozással, állami, önkormányzati intézménnyel és nonprofit szervezettel kerültek egyszeri, illetve visszatérő partneri, üzleti kapcsolatba.

Nagy gyakorlattal rendelkeznek infrastrukturális és intézményi beruházások előkészítésében, területfejlesztési, vidékfejlesztési, foglalkoztatási projektek kidolgozásában, gazdaságfejlesztési, vállalkozásfejlesztési projektek, pályázatok elkészítésében és a felnőttképzésben.

A tíz munkatárssal és 10–15 külső szakértővel holdingszerűen működő két cég tulajdonosa és ügyvezető igazgatója Balabán Péter, aki 1947-ben született Budapesten és 1953-tól – leszámítva az egyetemi éveket, miskolci lakos. A kazincbarcikai vegyipari technikumot egy év katonaidő, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Kara követte – párhuzamosan végezve a mérnöktanárit – 1971. évi végzéssel.

A munka mellett megszerzett mérnök–közgazdász diplomát 1978-ban vette át a Marx Károly tudományegyetemen. A ma divatos szlogenné vált „több lábon állás” lehetőségét teremtette meg nagyon jó megérzéssel Balabán Péter – sokoldalúságával abban az időben, amikor a privátszféra mint fogalom sem épült be a köztudatba. 1974–1979-ig az Erdei Termék Vállalat miskolci gyáregységének igazgatójaként egy 130 fős cég irányításával kitűnő „iskolát” kapott következő feladataihoz.

1971 és ’74 között majd 1979–1987-ig a megyei tanácson környezetvédelmi feladatokat látott el, majd ugyanitt a munkaügyi és foglalkoztatáspolitikai osztály vezetője, ezt követően közgazdasági főosztályvezető. A tanácsrendszer megszűnésével a megyei munkaügyi központ igazgatója lett. A közszolgálatot 1992-ben váltotta fel a magánszféra, melyben a praktikusan 40 éves folyamatos tanulás minden megszerzett ismerete hasznosulhatott oly módon, hogy más relációban ugyan, de változatlanul a köz szolgálata lett a cél.

Cégei tevékenységének középpontjában a különböző állami támogatások elnyerését célzó pályázatok készítése áll, melyre a társadalom és gazdaság szereplőinek egyre nagyobb szüksége van, s amely ma már nyugodtan nevezhető speciális ismereteket és készségeket igénylő, és valós hiátust pótló önálló szakterületnek.

Balabán Péter meggyőződéssel vallja, hogy a pályázatkészítés a közhittel ellentétben egy olyan közgazdasági-pénzügyi, jogi, műszaki tudást, jártasságot és készségeket igénylő komplex folyamat, melynek mérföldkövei a fejlesztési gondolat projektötletté, majd projektté formálása, az elérhető pályázati lehetőségek kiválasztása, a projekt illesztése a pályázati feltételrendszerhez, s csak ezután következik a pályázat „megírása”.

A sikeres pályázatok elkészítése a szakmai felkészültség mellett kreativitást, empátiakészséget és fantáziát igényel, és ma már egyre inkább csak teammunkában végezhető. Fontos etikai szabály, és ezt Balabán Péter mindenkor szem előtt tartja, hogy a pályázatkészítő tudjon nemet mondani minden olyan esetben, ha úgy ítéli meg, hogy az adott projektgondolatot nem lehet a siker reményében „pályázatkész” állapotba hozni. A pályázat ugyanis önmagában nem más, mint egy üveggyöngy, mely akkor válik igazgyönggyé, ha a projekt támogatásban részesül. A sikeres pályázatkészítőnek pedig mindig igazgyöngy előállítására kell vállalkoznia.

Az uniós csatlakozás e szakterületen is nagy kihívást, ugyanakkor óriási perspektívát jelent. Az új játékszabályokat „össznépi tanulással” lehet és kell elsajátítani, s csak az a „csapat” lehet sikeres, melyben a tapasztalat, a bölcsesség ötvöződik a frissességgel, a nyelvtudással és a magas fokú informatikai képzettséggel.

A Spektrum 3 akkreditált felnőttképző intézmény, s az oktatásban, miután 30 éve szinte folyamatosan tanít is, Balabán Péter személyesen is részt vesz.

Közéleti ember, kamarai elnökségi tag, a Munkaügyi Döntőbírói és Közvetítői Szolgálat mediátora és az Első Miskolci Lions Klub tagja, melynek 2000-ben elnöke is volt. Megbízatásai diplomáciai érzéket és nagyfokú szociábilitást feltételeznek, melynek birtokában van.

A sikeres emberek azon kategóriáját képviseli, aki a „munkamánia” mellett törekszik valamifajta egyensúly megteremtésére. A fiatalkori kézilabdázást felváltotta a tenisz és a síelés. Imád játszani, kártyázni, olvasni és utazni, világot látni.

Feleségét, aki a banki szférában dolgozik, évfolyamtársaként ismerte meg. 1971-ben házasodtak össze, két gyermekük van. Fia szociológus közgazdász, lánya jogászként szintén közgazdasági másoddiploma várományosa.

Balabán Péter kitűnő társasági ember. Akik élvezhetik intellektuális humorát, mesélőkészségét és barátságosságát – maradandó élményként őrzik meg azt.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése