Alsó-Antal Istvánné

Az Antalflóra Virágcentrum ügyvezetője,

Miskolc

baz_04_16_also-antal_istvanne.jpgKékeden született, mely helyet „a világ legszebbjeként” emlegeti. Gyermekkora regénybe illő édes-bús történet. Harmadikként érkezett a családba súlyos beteg édesanyától, aki három év kórház és szanatórium után látta viszont kislányát. Gyermektelen rokonházaspár vállalta el gondozását, akiktől tenger szeretetet kapott, és akiket szüleiként tisztelt. Olyannyira összenőttek és összeszoktak, hogy a hazatérő édesanya a rokonok és ismerősök hatására névrevétel kizárásával végleg átengedte a kislányt a nevelőszülőknek.

A kis falu, Abaúj gyöngyszemeként élte mindennapjait, lakói jószellemű emberek, akik visszafogadták a kastély elűzött tulajdonosát, gondoskodtak életéről, sok más, a kegyvesztett osztály képviselője is itt talált csendes menedéket és megélhetést. Jelenlétük meghatározta a falu arculatát, ahogyan az a lehetőség is, amely a kénes gyógyforrás nyújtotta idegenforgalmat jelentette. Kéked híre szájhagyomány útján terjedt, a gyógyulni, pihenni, vagy elrejtőzni szándékozók – sok régi arisztokrata, szerzetes, híres írók, érdekes emberek bukkantak fel valamiféle többletet hagyva maguk után.

A nevelőszülők szobakiadásának köszönhetően a kislány ebben a közegben nőtt fel változatos élet tanújaként, melynek emlékei egész életében kísérték. A helyi általános iskola után nem lehetett könnyű elfogadni a szülők racionalizmusát annak, akit egyszer a tanítás iránti vágy megérintett, de a közgazdasági technikum biztos szakmát ígért a gimnáziummal szemben. A sikeres érettségit a Bánki Donát Műszaki Főiskola követte, hogy némi kitérő után csak győzzön az elhivatottság.

A sajószentpéteri szakmunkásképző hívását elfogadva végre azt művelhette, amire vágyott. A kihívás nem volt könnyű, de a sikerélmény mindenért kárpótlást nyújtott. Olvasni is alig tudó, úgynevezett nehéz gyerekek tették próbára pedagógiai érzékét.

Ambíciójának köszönhetően évek múltán országos szakmai versenyről tizedik helyezést sikerült hazavinni. Miközben tanított, korrepetált és családot látogatott, levelező szakon vörös diplomás tanár lett.

Itt vége is lehetne a történetnek, ha nem jön közbe egy másik „látens” szenvedély, a virág. Férje, aki gépésztechnikus, a Borsodi Vendéglátó műszaki ellenőreként sokat járva vidéken felfedezte, hogy a falvakból hiányzik a virágüzlet. Kitűnő üzleti érzék, erős családi virágos hagyomány és főleg bátorság kellett (1985-öt írtunk) feladni biztos egzisztenciát egy bizonytalan kimenetelű vállalkozásért.

Nem csalódott, mert óriási volt a kereslet Miskolc ötven kilométeres vonzáskörzetében. Egymás után nyíltak a boltok, a munka egyre több lett – hogy legyen „tranzitja” a virágnak, a budapesti beszerzések mellett ezer négyzetméteren termeltek is.

Alsó-Antal Istvánné ismét lezárt egy korszakot, az új kihívás és férje segítése okán feladta pályáját, minden energiáját a virágozásnak szentelte. Ahogyan a tanítást, ezt is teljes odaadással és állandó képzéssel végezte. Tanult könyvekből, mások tapasztalatából, virágkötő-tanfolyamokon, mert tudta, egyedül a minőség garantálja a sikert. Vidék után Miskolcon is három üzlet hirdette nevüket, köztük kettő a belvárosban.

Kezdetben közvetítőn keresztül, később önállóan importáltak Hollandiából.

Így ismerkedtek meg a virágtőzsdével Aalsmerben, ahonnan későbbiekben a rendelt árut kamion hozta a helyszínre.

A kipróbált kereskedelmi érzék és a termelés tudásháttere adta az indíttatást egy nagykereskedelmi létesítményhez. Az üzletek eladásra kerültek és megnyílt Miskolcon a mai napig is páratlan választékú Antalflóra Virágcentrum.

Kétszáz négyzetméteres üvegház szolgálja ki a vevőket, ahol különleges cserepes virágok pompáznak, s a száznyolcvan négyzetméteres kétszintes üzletben pedig minden hazai és egzotikus díszítőkellék megtalálható azok örömére, akik csokraikat, koszorúikat önállóan szeretnék elkészíteni.

Igazán jó üzletasszony nem bízza esetlegességre egzisztenciáját, hanem önálló ellátásról gondoskodik. Nyékládházán az Öreg-tó partján 2001-től 10 ezer nm-es kertészet hirdeti a szakma, a szorgalom és a hozzáértés diadalát.

A francia, kétrétegű, számítógép-vezérlésű fólia alatt szegfű, gerbera, cserepes virág él és nő biztonságban, hiszen a szellőzéstől a páraérzékelőn át minden automatikusan működik.

A házaspár gyermekei jövőjéről is gondoskodott, lánya kertészmérnökként, fia számítógépes szakemberként viszi tovább ezt a szép foglalkozást.

Amikor a Lyons klub női tagozatába meghívást kapott, boldogan ment, mert nagyon szereti és értékeli annak nemes célját és munkáját. Hozzáértő tanácsainak köszönhetően a hölgyklub tagjainál azóta a legreménytelenebb virágok is „kihúzták” magukat.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése