Abaffy Zoltán

Ügyvezető igazgató,

Debrecen

hb_02-6_abaffy_zoltan.jpgNemcsak a cég kellemes alapszíneiről (a narancssárgáról és a zöldről), meg a jól kitalált logóról ismert ma már országszerte a Hajdúflex Kft. Ezt az ismertséget az épületgépészet, a légtechnika és a klimatizáció terén végzett közel egy évtizedes, következetes szakmai tevékenységének köszönhetik.

A vállalkozás kigondolója és (két társával) létrehozója Abaffy Zoltán, aki egy Borsod megyei településen, Hernádvécsen született 1952. január 12-én. Itt lelkészkedett édesapja 1955-ig, innen kerültek Arnótra, ahol haláláig szolgálta az evangélikus gyülekezetet.

Édesanyja mérlegképes könyvelő volt és a három gyerek nevelése kötötte le elsősorban idejét. Nővére zenetanár, ma a pomázi zeneiskola igazgatója, öccse hangszerész. Arnóton töltötte gyermekkorát, ott járt iskolába. A tanulás nem okozott számára gondot, kitűnő tanuló volt, és már egészen kicsi kora óta elsősorban a műszaki, technikai dolgok érdekelték. Előbb csak a játékok működése érdekelte, később már édesapja Danuviáját is szétszedte, összerakta. Középiskolai tanulmányait Miskolcon a gépipari technikumban folytatta, bejáró tanulóként a gépelem tantárgy volt a kedvence, de nagyon szeretett és tudott is rajzolni, aminek később majd nagy hasznát vette. A családot ért politikai megpróbáltatások emlékei mára már elhalványultak, ám tény, hogy a műszaki egyetemen kétszer is elutasították a „papgyereket” „helyhiány” miatt. Így került az Ybl Miklós Műszaki Főiskolára, Debrecenbe, ahol a legjobbak közé tartozott, olyannyira, hogy az is komolyan szóba került, bent marad a főiskolán tanítani.

Ez végül is különböző okok miatt nem jött össze, így végzés után a Hajdú-Bihar Megyei ÁÉV-hez került, tervező lett. Hat évig tervezőmérnökként dolgozott, különböző beosztások után végül termelésirányítóként ténykedett a cég sikeréért.

Amikor 1993-ban megkezdődött a vállalat privatizációja, mivel annak formája nem volt számára túl szimpatikus, két barátjával megálmodta és létrehozta a Hajdúflex Kft.-ét. A Péterfia utcai Vállalkozók Házában egy tizenkét négyzetméteres bérelt irodában kezdtek foglalkozni épületgépészettel, légtechnikával, klimatizálással. Az első időben a Split gyártmányú kis klímagépek telepítését, szerelését végezték. Aztán egyre komolyabb feladatokat kaptak, nőtt a dolgozói létszám, kialakult egy komoly alvállalkozói kör is. A kezdeti 13 milliós árbevétel ma már alulról súrolja az egy milliárdot. A megyei toplistán a 30. hely körül jegyzik őket a vállalkozások között, Kelet-Magyarország egyik vezető épületgépészeti cége lettek, az egész országban ismertek. Időközben nőtt az eszközállományuk, saját telephelyeket vásároltak, több tízmilliós beruházásokat valósítottak meg. Ma megfelelő technikai felszereltséggel és szakmai létszámmal megnyugtatóan tudnak vállalkozni feladataik elvégzésére. 1998-ban elnyerték az ISO-minősítést, e nélkül ma már nem lehet komoly egy vállalkozás. Sátoraljaújhelytől Zalaegerszegig sok helyen megfordultak az országban, de eljutottak Csehországba is, ahol telefonközpontokat klimatizáltak.

– Büszke vagyok arra – vallja be az igazgató úr, – hogy eddig minden munkánkat határidőre és hiánymentesen végeztük el. 2000-ben a Nyírplaza építészeti munkáiért megkaptuk az Építőipari Mesterdíjat, ezzel a szakmai kitüntetéssel ismerték el magas szintű szakmai tevékenységünket. A már említetteken túl dolgoztak még a Sony gödöllői és a Clarion nagykátai gyárában, ők végezték a SOTE Intenzív Gyermek-koraszülött Osztály felújítását.

Jelenleg Hajdúszoboszlón egy 144 szobás gyógyszálló teljes klimatizálását, Budapesten a Royal Szálló légtechnikai rendszerét, Pilisszentivánon a WET gyártócsarnokának teljes gépészeti munkáit készítik és dolgoznak a debreceni rendezvénycsarnok gépészeti munkáin is.

– A siker titka elsősorban a következetesség – mondja Abaffy Zoltán –, persze szükség van megfelelő szaktudásra és a szorgalomra is. Csakis a tudatos és tervszerű munka hozhat eredményt, jól el kell tudni adni magunkat, ez sokszor csak apróságokon múlik.

Fontos szerepet játszik életében a kiegyensúlyozott családi háttér, 1977-ben kötött házasságot Gercsák Katalinnal, aki egykor a HÁÉV adminisztrátora volt, ma a Hajdúflex gazdasági ügyeit irányítja. Két gyermekük született: 1979-ben Péter, aki végzős a műszaki egyetemen, apja nyomdokaiba lépve épületgépész lesz. Nóra egy évvel később jött, ő frissen végzett zenetanár, jelenleg félállásban dolgozik, mert közben végzi a jogi egyetemet is. Az Abaffy családnak van egy kis háza a Bükkben, ez ragyogó terepet biztosít a kikapcsolódáshoz, a feltöltődéshez. Feleségével és a magyar vizslájával gyakran tesznek hosszú sétákat a friss hegyi levegőn. Szereti a zenét, elsősorban Bach csodálója, a hangversenyek gyakori látogatója. Házasságkötésük 25. évfordulója alkalmából régi vágyát szeretné teljesíteni, feleségével az egyiptomi piramisokhoz készül.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése