Simon György

Fiókvezető,

Nyíregyháza

szszb_21-68_simon_gyorgy.jpgA Földhitel- és Jelzálogbank nyíregyházi fiókjának vezetője halk szavú, megfontolt ember. Élete központi eleme mások segítése, az utóbbi évtizedben éppen az ügyfeleké. Ez valószínűleg ugyanúgy a szülői ház útravalója, mint a munka és a megszerzett anyagi javak becsülete.

1965-ben született Géberjénben, egy pici beregi településen, ahol a szülők a mezőgazdaságból teremtették elő a napi betevőt. Szülőfalujában végezte az iskolát, ahol nem a tanulás volt az elsődleges. Öccsével együtt részt vett a mindennapi munkában: hajnalban tejet adott le, délután szénát gyűjtött, kapált, este az állatokat rendezte. Hamar megtanulta, mi a munka, s hogy semmit sem adnak ingyen. Mivel érdeklődött a gépészet, a technika iránt – már kisiskolásként is hegesztő volt a kezében – a záhonyi Közlekedési Szakközépiskolába jelentkezett, nem kisrészt mostohaapja ösztökélésére, aki sokat segített neki.

A mai napig precíz, pontosságot és rendet szerető ember, amit a kollégiumi évek katonás rendje alakított ki benne. Szívesen emlékszik vissza azokra az évekre, különösen az utolsóra, amikor az érettségi, a közös felvételi megírása és a nagyobbrészt továbbtanuló osztályban elért legjobb eredménye mellett szerezte meg a jogosítványát autóra és motorra egyaránt. Kiváló osztályfőnökének is köszönheti, hogy a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola mezőgazdasági gépészmérnök karára került, ahol 1986-ban diplomázott. Hiába ment el azonban a közeli téeszekbe munkát keresni, végül a Nyírség Konzervgyárban tudott elhelyezkedni mint a főzeléküzem műszaki vezetője. Munkáját megbecsülték, amit jelez, hogy áthívták a TMK-műhelybe műszaki előkészítőnek, később pedig a készáru- és csomagolóüzem vezetője lett – itt már egy komoly csapatot irányított.

A cég közben átalakult: EKO Kft. néven komoly gépek, berendezések kerültek a kezük alá, ám a biztonság is megszűnt. A dolgozókkal három hónapos szerződéseket kötöttek, az ő karrierje 1993 szeptemberéig tartott. Pont akkor lett munkanélküli, amikor a Kertvárosban elkezdték építeni gyönyörű családi házukat, amelyben ma is laknak.

Kerek esztendeig volt állás nélkül, hiszen elég korlátozottak voltak a lehetőségek a rendszerváltozás utáni időszakban. Folyamatosan pályázott, próbálkozott, s elhelyezkedését nagyban segítette, hogy konzervgyáros időszakában elvégezte a Pénzügyi és Számviteli Főiskola mérnök-üzemgazdász szakát, nem kis részben felesége ösztönzésére. A hosszú böjt után néhány nap alatt két telefont is kapott. Már majdnem felszerelt a rendőrségnél a Gazdaságvédelmi Alosztályhoz, ahol már túl volt az orvosi, pszichológiai teszten is, mikor az OTP-ből megkeresték, s ott mondott végső igent.

Mint mondja, ma sem bánja, hiszen az egyenruha nem az ő világa, inkább segíteni szeret az embereknek. A lakásépítési csoporthoz került ügyintézőnek, ahol végigjárta a ranglétrát. Dolgozott a kérelemátvételnél, volt operatív ellenőr, majd csoportvezető. Akkor már tizennyolc ember munkáját irányította, majd a felújított Rákóczi utcai épületbe való beköltözést követően a lakossági hitelezés csoportvezetője lett, s hozzá tartozott a vásárlási rész is.

Mint emlékszik: jó csapat volt, sok hitelt kihelyeztek, 2002-2003-ban például évi egymilliárd forintot engedélyeztek. Több elismerést kapott a cégtől: kedvezményes részvénycsomag, tanácsosi cím, ám az átszervezések miatt nem látta saját jövőjét, hiszen a beosztása ugyan megmaradt, de a vezetői posztja nem.

Hitelezési tanácsadó maradt, amit holtvágánynak érzett. Pályázatokat ugyan nem adott be, de folyamatosan keresgélt. A megoldást újra felesége találta meg, csakúgy, mint az OTP esetében. Ezúttal egy újsághirdetésre lett figyelmes, ahol egy fővárosi pénzintézet keresett vidéki fiókjába vezetőt. A személyes, vezérigazgatói beszélgetés alapján ő lett a nyertes 2005 februárjában, s már az elején is bizonyított: noha még a székházuk sem készült el, máris számtalan hitelt helyeztek ki, országosan egyedülálló módon. Mindez persze áldozattal jár, hiszen nem ritka, amikor reggel háromnegyed hétkor kezd, és este kilenckor végez. Szívesen teszi, hiszen jó csapatot alakított ki maga köré, és a Földhitel- és Jelzálogbak elismeri munkájukat. Az országosan nagyjából kétszázötven, egymást ismerő, tegező dolgozó tizedik fiókcsapatát alkotják, s a szó azért is helyes, mert közvetlen, családias légkört alakítottak ki.

A vezetés még abba sem szólt bele, hogy a helyiség berendezése milyen legyen a központi arculaton belül. Ám nem csoda, hogy ízléses és elegáns, mert Simon György családi háza és annak gyönyörű, parknak nevezhető környezete is megsüvegelendő. Sokat dolgoztak ezen feleségével, a START Vállalatnál a vendéglátós részen dolgozó Palicz Erzsébettel, akinek, mint a fentiekből is kiderül, nagyon sokat köszönhet. Egyebek mellett azt a nyugodt hátteret is, ami sikeressé teszi őt szakmájában.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése