Jüttner Csaba

Polgármester,

Vásárosnamény

szszb_08-172_juttner_csaba.jpgVásárosnamény eddig főleg a Tisza-partjáról volt híres. Immár a Bereg Expo is öregbíti a kisváros jó hírét. A következő években az ipari park teheti még ismertebbé Bereg központját. (Amikor e sorok íródtak, éppen országos fafaragótábort nyitottak a naményi polgármesteri hivatal közelében.) A város jelenlegi önkormányzata még szebbé, még vonzóbbá akarja tenni ezt a szép természeti környezetben fekvő települést. Vásárosnamény fiatal, dinamikus polgármesterére, Jüttner Csabára a következő években jelentős feladatok várnak.

A feladatok, az elképzelések ismertetése előtt hadd mutassuk be a település környezetét és múltját. Három folyó – Tisza, Szamos, Kraszna – találkozásánál található a város. A víz többnyire barát, néha meg ellenség. Ilk felől homokdombok határolják a települést, a Tisza másik oldalán terül el a fekete föld, a természetvédelmi terület, a Beregi-síkság. A vadban gazdag Bockereki erdő egyik gyöngyszeme e tájnak. A tiszai strand homokját sokan Arany homoknak nevezik, a tengerpartra utalva. A beregi falvak templomai, népszokásai messze földön ismertek. E tájnak szellemi, gazdasági és igazgatási központja Vásárosnamény. Egyfajta központnak számított e helység évszázadokkal ezelőtt is. Kereskedők útvonala keresztezte mindig Vásáros-Naményt. A Rákóczi-féle szabadságharc idején a tarpai kurucok itt keltek át a Tiszán, hogy harcoljanak a hazáért, a szabadságért. A második világháború után fejlődésnek indult Bereg is. A lexikon az 1960-as adatokra hivatkozva ezt írta: „Vásárosnaménynak 3810 lakója van. Található itt malom, téglagyár és törzsállattenyésztő állomás.” Mindez a múlté. Most majdnem tízezren lakják a települést, és az említett üzemeket az ipartörténet kategóriájába sorolhatjuk. Jelenleg a svájci érdekeltségű Interspan Faipari Kft., a Bereg Kristály, a Wink Kft., a Bereg Hús és az Elit Ruhagyár jelenti az ipart.

Még több ipari üzemre törekszik a város vezetése. Érthető, hiszen ebben a térségben a legfájóbb a munkanélküliség. Ezért is hangsúlyozta beszélgetésünk idején a polgármester: „A fejlesztéseknél mi térségben gondolkodunk.” Ha Namény fejlődik, az a vonzáskörzetének is jó. És fordítva. Az önkormányzat ipari parkot akar létesíteni a 41-es főút közelében. Ide persze főleg akkor jöhetnek majd a befektetők, ha megépül az új autópálya, és az országhatárok nyitottabbak lesznek. A földrajzi közelség miatt ukránok, oroszok, szlovákok és románok (is) vehetik hasznát az ipari parknak. Jó tudni: a kormány által kijelölt Záhonyi Különleges Vállalkozói Övezetnek a Tisza a jelképes határa, tehát Vásárosnamény is az övezethez tartozik, és ennek előbb-utóbb hasznát veheti a város. Meg a térség.

Kiss B. Zoltán vásárosnaményi vállalkozó kezdeményezésére 1998-ban sikeresen rendezték meg a Bereg Expót. 1999. június 23-án a megyei lap hírül adta, hogy a vállalkozó a város önkormányzatával közösen 1999 őszén is megrendezi a kiállítást és vásárt, amely nemzetközi lesz. (A cikk megjelenése előtti napon a térség gazdasági vezetői és polgármesterei a témáról tanácskoztak.) A gazdasági és kereskedelmi kamarák is jelen lesznek az expón, amelyet hagyományosan, évről évre megrendeznek. Az expó célja, hogy élénküljön a kereskedelem, befektetők csalogatása is a célok közt szerepel.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a jelenlegi önkormányzat létezése óta, vagyis 1998 őszétől napirenden tartja a Tisza-part fejlesztését. Pályázati pénzek felhasználásával és a helyi pénzek egy részének átcsoportosításával látják megvalósíthatónak a fejlesztést. A nyári szezonokban ezentúl Tisza-party címmel sorozatos kulturális és sportprogramokat szerveznek. Híres művészek közreműködésével a programot úgy állítják össze, hogy minden korosztály megtalálja a számítását.

Az üdülőövezetben a konténeres helyett bevezették a zsákos szemétszállítást. Megkezdték a belvízelvezető árkok és csatornák építését. Szilárd utakat is építenek. Az ifjúsági tábor felújítására is gondoltak. A családi pihenésre, a generációk közti ellentétre szintén figyelemmel voltak. Hoztak egy önkormányzati rendeletet, amely csak éjfélig engedélyezi a hangos diszkózenét. A turizmus fejlesztése is cél.

Jüttner Csaba Vásárosnaményban született 1958-ban. Ismeri, szereti Bereget. Lokálpatrióta. Emellett tagja a Megyei Közgyűlés gazdasági bizottságának. Diplomáját az Egészségügyi Főiskolán szerezte. Most megint diák: a Pécsi Janus Pannónius Egyetem jogi karának levelezős hallgatója. Alig van szabad ideje. A felesége vállalkozó. A lányuk gimnazista, a fiuk még általános iskolába jár.

Vásárosnaményból a szélrózsa minden irányába ágaznak el utak és vasutak. Bereg központjának testvérvárosa van Ukrajnában és Finnországban. Egy dán várossal is testvéries a kapcsolat. A naményi polgármesteri hivataltól pár lépésnyire a közelmúltban utazási irodát nyitottak. Az iroda is ablak lehet az országra, a világra.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése