Dr. Károlyi Zsuzsanna

Osztályvezető főorvos-bőrgyógyász szakorvos,

Miskolc

baz_07_24_dr_karolyi_zsuzsanna.jpgAkár egy orvosdinasztia tagjának is tekinthetjük, hiszen a Károli Gáspár leszármazottjának számító ősi, református családban és a közeli rokonságban összesen 13 orvos számolható össze. Közéjük tartozik dr. Károlyi Zsuzsanna is, aki 1951. augusztus 13-án született Budapesten. Édesapja frissen végzett orvosként 1945-ben a keleti frontra került, ahonnan egészségileg megviselten tért haza egy jaltai munkatáborból. Édesanyja tanítónő volt, és rajta kívül még Zoltán öccsét nevelte fel, aki ma a Megyei Kórház ortopéd sebésze Miskolcon.

Gyermekkorának első éveit a fővárosban töltötte, 1956-ban került a család Kazincbarcikára, ahol édesapja a sebészet osztályvezető főorvosa lett.

A borsodi iparvárosban a Ságvári Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, ahol jó tanulóként elsősorban a nyelvek érdekelték. Középiskolás korában „cseregyerekként” minden nyáron egy hónapot az NDK-ban töltött, eredendően nyelvtanárnak készült, végül családi indíttatásra negyedikes korában döntött úgy, hogy orvos lesz. Nagyon jó eredménnyel felvételizett, így a cívisváros diákja lett, amelyet igazából nem kedvelt meg, szinte minden hétvégéjét otthon töltötte. Az egyetemen „problémamentesen” tanult, tanárai közül máig tisztelettel gondol vissza Krompecher anatómus és Endes Pongrác kórbonctan professzorokra. Utóbbit az irodalmi elemekkel átszőtt, élményszerű előadásaiért kedvelte.

A szigorló évet Miskolcon töltötte, ekkor nagyon érdekelte a pszichiátria és az ideggyógyászat. (Ebben nagy szerepet játszott az a tény is, hogy német barátnőjének édesapja híres pszichiáter volt.) Végül az akkoriban még „mostohagyerekként” kezelt bőrgyógyászat mellett döntött, így több mint 30 éve ugyanazon a helyen dolgozik, a Semmelweis Kórházban. Segédorvosként nehéz és mostoha körülmények között kezdte orvosi munkáját. 1979-ben tette le szakvizsgáját, a bőrgyógyászat-kozmetológia-venerológia szakorvosa lett.

A 80-as évek elején a Budapestről érkezett új osztályvezető főorvos, dr. Molnár László jóvoltából fellendült az osztály gyógyító tevékenysége, szakmailag sokat fejlődtek, nőtt az osztály presztízse. Ebben az időben kezdett foglalkozni allergológiával és fototerápiával. 1996-ban pályázta meg az osztályvezető főorvosi posztot, gyakorlatilag ő volt az első főorvos, akit már az akkori új igazgató, dr. Koleszár Lajos nevezett ki. Jól felszerelt osztályt és egy aktív orvoscsapatot örökölt, jó partnerekre lelt fiatal kollégáiban. Intenzív tudományos tevékenységbe kezdtek, hamarosan országos elismertséget vívtak ki több területen is, elsősorban a belszervi betegségekhez kapcsolódó bőrtünetekkel foglalkoztak.

Dr. Károlyi Zsuzsanna maga is sokat tett szakmai elismeréséért: Markusovszky-díjat nyert az Orvosi Hetilapban megjelent cikkével, több alkalommal nyerte el a Bőrgyógyászat és Venerológiai Szemle nívódíját és az Amszterdami Európa Kongresszus poszterdíját, emellett szakmai előadások sorát tartotta a világ különböző pontjain. A Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségének és a Bőrgyó­gyász Szakmai Kollégiumnak a tagja, négy évig a Borsod Megyei Orvosi Kamara Szakmai Bizottságának elnöke volt, jelenleg az Orvosi Kamara Városi Vezetőségének a tagja, valamint az Észak-kelet-magyarországi régió regionális bőrgyógyász szakfőorvosa.

„Nagyon sok áldozatot és lemondást követelő hivatás a miénk – mondja dr. Károlyi Zsuzsanna. – Itt állandó megújulásra és folyamatos önképzésre van szükség, különben az ember menthetetlenül lemarad a szakmában. Nagyon fontos a tudományos tevékenység, de meg kell találni az egyensúlyt a szakma és a család között. Én legnagyobb sikeremnek azt tartom, hogy sikerült ez az egyensúlyteremtés, kiegyensúlyozott családi hátterem van: két sikeres gyermekkel és egy mindenben, így a szakmában is támogató, segítő férjjel.”

Az említett férjjel, dr. Nagy Györggyel, aki a Megyei Kórház belgyógyász–gasztroenterológus főorvosa, 1975-ben kötöttek házasságot. Gyermekeik közül György Gergely 1976-ban született. Ő is orvos, három éven keresztül a Glasgowi Egyetemen folytatott idegrendszeri kutatásokat, ahol PhD. minősítést szerzett, jelenleg a Debreceni I. számú Belgyógyászati Klinika rezidense. Zoltán Bence 1983-ban látta meg a napvilágot, és egy kicsit „kilóg a sorból”, hiszen a Corvinus Egyetem közgazdász hallgatója. Dr. Károlyi Zsuzsanna nagyon szeret utazni, szakmai kongresszusok révén a világ számtalan pontján megfordult már Ausztráliától az Egyesült Államokig. Gyakran tölti szabadságát kedvenc országában, Ausztriában, ahol nyelvtudása miatt is jól elboldogul, de nagyon kedveli Görögországot is.

Eddigi életútjával, mivel keményen megdolgozott a sikerekért, elégedett. Szeretne még egy pár évet eltölteni ezzel a felkészült csapattal az osztályon, és reméli, hogy további műszer- és eszközfejlesztések révén sikerül előrelépniük a betegek ellátásában.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése