Dr. Sallai Zsolt

A Semmelweis Kórház osztályvezető főorvosa,

Miskolc

baz_05_40_dr_sallai_zsolt.jpgSzinte észrevétlenül szaladt el fölötte a könyörtelen idő. 46 év szolgálat után nyugdíjba készül dr. Sallai Zsolt, aki orvosként, emberként és közéleti személyiségként is ismert és elismert Miskolcon.

Apai ágon stájerországi ősökkel büszkélkedhet, s bár erről írásos dokumentumok nincsenek, minden bizonnyal szépapja faragta a debreceni Csonka templom berendezéseit. Édesapja is sokoldalú ember volt: vasutasként dolgozott, versírással foglalkozott és a városszépítő egyesület tagja volt. Édesanyja a gyermekek nevelése mellett naiv festőként tűnt ki az átlagos emberek közül.

1940. szeptember 30-án született Debrecenben. Az azóta híressé vált Tóth Árpád Gimnáziumban érettségizett, majd egyévi vasesztergályozás után a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 1965-ben „cum laude” minősítéssel szerzett orvosdoktori diplomát.

A kötelező katonai szolgálat letöltése után a B.-A.-Z. Megyei Kórház Urológia Osztályára került, ahol a szakmailag nagyra becsült dr. Mátyus Endre, prof. dr. Pintér József és dr. Szomor László gondoskodtak arról, hogy kellő szinten művelhesse hivatását. 1969-ben prof. dr. Babits Antal előtt tett szakvizsgát jeles eredménnyel. Már az első évektől az urológiai daganatok radikális eltávolításának lehetséges megoldásai foglalkoztatták leginkább, de 1970 óta részt vesz andrológiai és sexológiai betegek kezelésében, és Pintér József professzor vezetésével éveken keresztül közreműködött a művesekezelés és vesetranszplantáció kivitelezésében.

Huszonöt évvel ezelőtt pályázta meg és nyerte el a Semmelweis Kórház urológiai osztályvezetői állását. Akkoriban az osztály éves műtétforgalma évi 250 sebészi beavatkozásból állt, ez a szám az elmúlt tíz évben az 1200-at is meghaladja, úgy, hogy az urológia minden területét művelték és művelik. Ő maga közel 9000 műtétet végzett több mint negyven év alatt.

Osztályán, ahol heten lettek szakorvosok az elmúlt időszakban, munkatársaival együtt sikerült megyei szintű ellátást nyújtó – országosan is elismert  – urológiai tevékenységet kialakítani, amelybe beletartozik a közel tíz éve végzett vesekőzúzás és az ESWL-kezelés. Tudományos tevékenysége során 24 közleményt jelentetett meg és 92 előadást tartott, legutóbb nőgyógyász kollégáival együtt a női vizelet-visszatartási problémák műtéti megoldását valósították meg. Tevékeny részese a kórház igazgatásának, rövid megszakítással 1981 óta az igazgatótanács tagja. Az utóbbi tíz évben a főigazgató helyetteseként dolgozott, egy éve a járóbeteg-ellátást vezeti.

Különösen büszke arra, hogy 2000-ben részese és részben vezetője lehetett a kórház 100 éves jubileuma megünneplésének. Az ünnepség során tevékeny részt vállalt a nagysikerű orvosiműszer-kiállítás, a Nemzeti Színházban tartott jubileumi ünnepség, az ünnepi tudományos ülés szervezésében, az új kapu és kórházi kút, az Erzsébet királyné-szobor felavatásában és a Semmelweis-ezüstplakett készítésében.

Tíz éve kíséri figyelemmel a kórház hospice osztályának működését, amelyet igen nagyra becsül. 1996-ban érte az a megtiszteltetés, hogy felkérték az Erzsébet Hospice Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztére. Ezt a tevékenységet a továbbiakban is szeretné mindenki megelégedésére folytatni.

Az orvosi munkán kívül igyekezett más módját is találni a karitatív tevékenységnek: a 2000-ben újjáalakult miskolci Rotary Klub tagja, jelenleg a szervezet soros elnöke. Tevékenységükkel elsősorban a mozgássérülteket segítik. Elkészült már a diósgyőri vár ferdesíkú felvonója, készül a Hermann Ottó Múzeum külső és belső akadálymentesítése.

Folyamatban van egy nagy pályázat kivitelezése, ennek során Miskolc város autóbusz-vonalait szeretnék akadálymentessé tenni a mozgássérültek számára, amelyhez az alacsony padlójú buszokat a közlekedési vállalat biztosítja.

Nyolc éve külső szakértői tagja Miskolc Város Önkormányzata Egészségügyi Bizottságának, az 1989-ben megalakult Magyar Orvosi Kamara B.-A.-Z. Megyei Jogi és Érdekvédelmi bizottságának 10 éve tagja, korábban alelnöke volt, 5 éve a Miskolci Egyetem Egészségügyi Intézetének előadója védőnői szakon, az 1998-ban alapított kórházi újság – az Erzsébet Gyógyhír  – főszerkesztője.

Sokoldalú szakmai és közéleti tevékenységét az Egészségügy Kiváló Dolgozója kitüntetéssel és a Semmelweis Emlékplakettel ismerték el.

Negyvenhat éves orvosi tevékenysége alatt legfőbb támasza felesége – dr. Kónya Mária – volt, aki gyermekgyógyász képesítésű iskolaorvos. Tímea lányuk szemész szakorvos, vejük sebész-mellkassebész, Zsolt fiuk idegsebész, menyük belgyógyász szakvizsgára készül. A hat orvosból álló család mozgalmas életet él, nem utolsósorban a négy unoka jóvoltából.

Szabadidejében orvostörténeti, művészettörténeti kutatással foglalkozik és szívesen hallgat zenét.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.

1 hozzászólás

  • LÁSZLÓ JÁNOSNÉ says:

    Nagy megtiszteltetés számomra, és családom számára,hogy dr, Sallai Zsolt Tivadar Főorvos Urat megismerhettük. Sajnos részemről nagyon komoly betegség idézte ezt elő, de Főorvos Úrnak örök hála, komoly műtét árán, amit Főorvos Úr végzett 30 éve meggyógyultam, azóta is felkeressük Férjemmel rutin vizsgálatokra. Kívánunk Neki egészségben gazdag , hosszú boldog életet Családja körében, hálás betege László Jánosné Ózd

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló