Dr. Szűcs Géza

A Semmelweis Kórház osztályvezető főorvosa,

Miskolc

baz_05_48_dr_szucs_geza.jpgA sebész betegét a lehető legkisebb kockázatnak kitéve kell, hogy munkáját végezze, beavatkozása nem lehet agresszívabb, mint maga a betegség. A műtét komoly felelősség, azt csak „csúcsformában”, állandó önképzéssel lehet művelni, ahogy teszi ezt közel négy évtizede dr. Szűcs Géza, a Semmelweis Kórház osztályvezető főorvosa.

1947. április 14-én született Kopócsapátiban (ma Aranyosapáti). Édesapja méhészkedéssel foglalkozott, édesanyja a háztartást vezette. Nővére – Mária –, ma már nyugdíjas, Aranyosapátiban él. Az iskolában könnyen és jól tanult, szükség esetén korrepetálta osztálytársait is. Elsősorban a reáltárgyak (matematika, fizika, biológia) vonzották. Tanárai közül szívesen emlékezik vissza Benkő Zsigmond tanító úrra, aki már az apját és édesanyját is tanította, Marofka Imrére, Farkas Mátyásra és feleségére.

Középiskolai tanulmányait a környék méltán híres iskolájában, a Bessenyei György Gimnáziumban folytatta Kisvárdán, amely nagyon jó és szigorú iskola volt. Bejáró tanulóként a legjobbak közé küzdötte fel magát, harmadikos korára. Nagy szerepe volt ebben Háda tanár úrnak matekból, Takács tanár úrnak történelemből, Kriveczky Bélának, akitől a latint tanulta, Kun Szabó Pál osztályfőnöknek és magyartanárnak.

1965-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen a több mint 600 felvételizőből hatan értek el maximális pontszámot, köztük volt Szűcs Géza is. Az egyetemi évek alatt hamar eldőlt, hogy gyógyító orvos, klinikus szeretne lenni. Inkább a manuális dolgok izgatták, így fordult érdeklődése a szülészet és a sebészet felé. 1971-ben summa cum laude minősítéssel kapott általános orvosi diplomát.

Először a szülészet-nőgyógyászatot választotta, 1976-ig dolgozott a DOTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, majd kérésére átkerült a II. Számú Sebészeti Klinikára, ahol attól a dr. Schnitzler József professzortól tanult nagyon sokat, aki az első Kossuth-díjas sebész volt Magyarországon. Innen érkezett Miskolcra dr. Kiss János István professzorral (akkor egyetemi docens), akit a Semmelweis Kórház Általános Sebészeti Osztályának vezetésére kértek fel. Az osztályon újra indították a Borsodban akkor már több mint tíz éve szünetelő mellkassebészeti tevékenységet. Bár hívták máshová is, mégis itt maradt, mert jól érezte magát az osztályon. Tudományos érdeklődése a nyelőcső- és gyomorsebészet, valamint tüdősebészet irányába mozdult el. E témakörökben vett részt tanulmányutakon Brnóban, Rostockban és Prágában az egyetemi klinikákon, valamint Magdeburgban a mellkassebészeti osztályon.

Szülészet és nőgyógyászatból 1975-ben, sebészetből 1979-ben, mellkassebészetből 1981-ben szerzett szakképesítést, középfokú német nyelvvizsgát tett és 2003-ban védte meg egyetemi doktori (PhD) értekezését.

Szakmai felkészültségét több tudományos társaság munkájában hasznosítja: a Magyar Sebész Társaság, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, és a Magyar Mellkassebész Társaság tagja. Ezerkilencszázkilencvennégy óta a MAB Orvosi és Egészségügyi Szakbizottsága Sebészeti Munkabizottságának titkára. Ebben a funkcióban több regionális tudományos rendezvény szervezésében vett részt. Mivel a Semmelweis Kórház oktatókórház, közreműködik az orvostanhallgatók, szigorló orvosok gyakorlati oktatásában és a rezidensek képzésében.

2004. január 1-jétől irányítja az Általános Sebészeti és Mellkassebészeti Osztályt, amely a klinikákkal egy sorban van akkreditálva (ezzel az elismeréssel a városi kórházak közül csak az Uzsoki Utcai Kórház Sebészete Budapesten és ők rendelkeznek).

A sebész munkájáról így vall: „Elengedhetetlen a megfelelő elméleti felkészültség. A sebészet látszólag manuális szakma, de szükséges hozzá a kórélettani szemlélet. A sebész legyen nyugodt, de tudjon gyorsan dönteni, hogy a kitűzött feladatokat meg tudja valósítani. Legyen tekintettel arra, hogy mi az, amit a beteg elbír, és mi az, ami felesleges kockázat.”

Dr. Szűcs Géza 1971-ben kötött házasságot dr. Várszegi Juliannával, aki a Semmelweis Kórház Fül-Orr-Gége Osztályán főorvos. Marianna lányuk 1972-ben született, ő a bölcsészkaron, később a közgazdasági egyetemen végzett, ma a Külügyminisztériumban dolgozik. Az ikrek, Ágnes és Ildikó 1977-ben születtek: Ágnes jogász és a Belügyminisztérium alkalmazottja, Ildikó közgazdász és egy marketingcég munkatársa.

A főorvos úr szabadidejében szívesen olvas szépirodalmat, főleg a történelmi regényeket kedveli. Az otthon, a kertes ház mindig ad valami elvégezni, barkácsolni valót is. Szeret kirándulni, szabadságát mindig vízparton igyekszik eltölteni. Szakmai életútjával elégedett, hisz minden lehetőséget megkapott mind az általános, mind a mellkassebészet művelésére. Az ország legnagyobb sebészeti osztálya vezetőjeként szeretné az eddigi színvonalat megőrizve apró léptekkel előrehaladni ott, ahol lehet.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése