Dr. Kiss Ákos Levente

Gyermeksebész főorvos, díszpolgár

Miskolc

szszb 30 ki Dr. Kiss Ákos Levente 400.JPGBarátai cívis kálvinistának hívják, mert hiába került el közel 50 éve szülővárosából, debreceniségét máig megőrizte. Ez leginkább az értékrendhez történő ragaszkodásból áll, amit megismerhettek már amerikai, finn, lengyel, skót vagy ukrán kollégái is. A magyarság, a nemzet iránti alázat és szeretet nála a történelmi határokon kívül rekedt honfitársak gyógyításában és önzetlen segítésében teljesedik ki. Kárpátalján Ákos doktorként ismerik, aki  2014-től Miskolc város Díszpolgára.

Debrecenben 1965-ben vette át orvosi diplomáját az 1941. szeptember 18-án született dr. Kiss Ákos Levente, majd általános sebészként akart Miskolcon dolgozni. Akkori vezetői a gyereksebészeti osztályra átirányították, az ott folyó munka szépsége rabul ejtette és közel 50 éve részese, majd irányítója lett ennek a speciális szakterületnek.

A B.A.Z. Megyei Kórház gyermeksebészete országos szinten dobogós helyen van, vezetése alatt az évente végrehajtott műtétek száma elérte a 2500-at.  Büszke arra, hogy tehetséges, jól képzett, megbízható kollégák veszik körül, akik számos szakmai fogást tőle tanultak, mint ahogy ő is tanult az elődeitől.

– Jó érzés viszontlátni a mozdulataimat és a több évtizede sikeresen alkalmazott technikát, az apró trükköket és fogásokat a műtétek során. Mindig fontosnak tartottam a jól bevált dolgok továbbadását, mert az nem csak a beteg gyógyulását szolgálja, de az orvosnak is érdekében áll az elsajátítása – tette hozzá.

Külföldi szakmai útjai során dolgozott Skóciában, de Írországban, Finnországban, Németországban és az USA-ban is szerzett új tapasztalatokat.  Egyike azoknak a ritka orvosoknak, aki az igen széles profilú gyermeksebészeten belül mindenféle műtétet nagy biztonsággal el tud végezni. Dicséri a magyar orvosképzést, mert a friss diplomások megfelelő – mint napjainkban tapasztalható, külföldön is kelendő – elméleti tudással érkeznek az osztályára, a gyakorlatot pedig a műtőkben szerezhetik meg Kiss főorvos vagy más kiváló szakember irányítása mellett. Műszerezettség tekintetében már vannak kifogásai, mert úgy látja, Európa fejlettebb államai átlagban tíz évvel előttünk járnak, az USA pedig akár két évtizeddel is megelőz bennünket, bár itthon is van néhány jól felszereltnek mondható osztály. A technikai fölény jó képzéssel, hozzáállással és több munkával valamelyest csökkenthető.

A mindig újat, jobbat kereső orvos alaposan megdöbbent, amikor mintegy 13 éve ellátogatott a kárpátaljai Munkács kórházába. Az ott látottak pályája kezdetét tükrözték vissza, mert a felszereltség még a sebészeti alapellátáshoz sem volt elég. Tapasztalta, hogy milyen szegénységben élnek ott az emberek, ezért úgy döntött, segíteni fog a kinn élő magyarokon. Első páciense egy beesett mellkasú 25 éves férfi volt, aki állapota miatt kirekesztettnek érezte magát. Mivel külföldi állampolgárként nem élvezhette a TB támogatását, kollégáival összeadták a beavatkozás árát és Miskolcon sikeresen végrehajtották a műtétet. Egy Munkácsról Amerikába kivándorolt pap, Szilágyi István hívta ezt követően telefonon, és kérte, hogy a munkácsi gyermeksebészek munkáját segítse. Azóta is tart a kapcsolat, több speciális műtét elvégzését tanította meg a helyi orvosoknak, de szerzett számukra orvosi műszereket és bekapcsolódott az orvosok elméleti továbbképzésébe is. Mindezt szabadsága terhére, ellenszolgáltatás nélkül teszi.  Most azon fáradozik, hogy a Kárpátalján el nem végezhető, nehéz műtétekre Miskolcon kerülhessen sor. Mint egyik kinti kollégája írta” itt, Kárpátalján sok nem magyar nemzetiségű ember számára mutattad be nemzetünket pozitívan, sok előítéletet változtattál meg csendes jelenléteddel és önfeláldozó munkáddal-szolgálatoddal. De nekünk, itteni magyaroknak is jó volt megtapasztalni, hogy az anyaországban is többen vannak, akikkel egyformán érezünk.”

Dr. Kiss Ákos részére a nemzeti összetartozás érzése nagyon fontos. A Máltai Szeretetszolgálatnál dolgozó barátja munkáját segítve részt vett ifjúsági táborok szervezésében az anyaországi és határon túli magyar gyerekek részére, szerte a történelmi Magyarország területén. A Máltai Szeretetszolgálathoz befutó adományokból építettek már játszóteret a Csángóföldön, a szórványban, Betlenszentmiklóson és segítették Tűrben  egy lánglelkű  pap munkáját a  lepusztult „ magyarok háza” felújításában.

Életének meghatározó élménye azonban a gyógyítás maradt.

– Mindig lubickoltam az orvoslásban, ami egy szentséges dolog, ami maga a csoda. Nem elég ismerni a szakmát, mert az kevés a gyógyításhoz, hanem igazi orvosnak kell lenni, aki ráérez apró, estenként misztikus dolgokra is – vallja szakmájáról.

Három gyermeke van, sajnálja, de megérti, hogy egyik sem lett orvos. Szabadidejét jelenleg főleg olvasással, barkácsolással és kerti munkával tölti, de a jövőjét unokái szeretete fogja kitölteni.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése