Dr. Gonda Géza

Főorvos

Miskolc

szszb_32_ki_dr_gonda_geza_1000.jpgTöbb évtizedes szakmai pályafutása során folyamatosan képezte magát, majd ő képezte a fiatalokat. 1976-ban megszerzett orvosi diplomája óta hihetetlen technikai fejlesztések mentek végbe a szakmában. Megismerkedett az informatikával, majd az egyre modernebb gyógyászati képalkotással, melyet a napi gyakorlatban alkalmazni kell. Részese volt a Magyar Kézsebész Szekció létrehozásának és büszke arra, hogy egykori tanítványai közül többen elismert traumatológusok és kézsebészek lettek. Kiemelné közülük dr. prof. Szabó Gábor Zsoltot, akit ő indított el a pályán. Kiváló szakmai és közéleti munkáját Pro Urbe Díjjal jutalmazta Miskolc Város Önkormányzata.

Csendes, megfontolt ember, aki nem tűnik politikus alkatnak. Barátai mégis rábeszélték, hogy induljon a 2010-es önkormányzati választáson. Miskolc 3. számú választókerületében, Hejőcsabán Fidesz-KDNP jelöltként megnyerte a választást és négy éven keresztül önkormányzati képviselőként is tevékenykedett. Jelenleg Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Egészségügyi és Szociális Bizottságában dolgozik.

Dr. Gonda Géza 1948. október 27-én született tősgyökeres miskolci családba, gyermekkorát a Jókai utcában töltötte. Édesapja a Magyar Államvasutak jogtanácsosa volt, ám világszemlélete miatt többször volt vendége az állambiztonsági szervnek és átmenetileg üvegesként is kénytelen volt dolgozni. Ennek ellenére küldték ki Ausztriába, a MÁV és a GYESEV közötti tárgyalások jogi részét ő intézte. Gyermeke ekkor evett életében először gránátalmát, datolyát és fügét, amit apja hozott.

Az örökmozgó fiú minden sportolási lehetőséget megragadott és főleg tornában volt sikeres. Tizennégy évesen talajon területi bajnokságot nyert, majd a Földes Ferenc Gimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol „Aranykoszorús földesista” kitüntetéssel végzett. Édesapjának, aki Egerben az élvonalban vízilabdázott, nem tetszett ez a sportág, így kezdett el fia kosárlabdázni és 17 évesen már az MVSC felnőtt csapatában játszott. Megszerezte a segédedzői végzettséget, majd a Földes leánycsapatát tréningezte.

Általános orvosi diplomát 1976-ban szerzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen és a jelenlegi Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kapott munkát segédorvosként. A szakmai gyakorlatot is az intézmény a traumatológiáján végezte, ahol Csató Péter osztályvezető arányította figyelmét a traumatológiára.

A szakorvosi képesítést hasi sebészetből 1981-ben szerezte, majd három év múlva traumatológiai szakon is sikerrel vizsgázott. Érdeklődéssel fordult a kézsebészet felé, köszönhetően Rácz Sándor főorvos úrnak, akire ma is nagy tisztelettel gondol. A speciális területre elmondása szerint az is vonzotta, hogy az általános alapszakma elsajátítása mellett mindenkiben tudatosul, hol éri el a legtöbb sikert, és ez számára a kézsebészet volt. Szakmai fejlődésében sokat jelentett az Országos Traumatológiai Intézetben eltöltött sokhónapos munka, ahol prof. Dr. Renner Antallal dolgozott a kézsebészeti osztályon. A kézsebészet hazai térnyerésében aktívan részt vett és ekkor alakult meg a Magyar Kézsebész Szekció, majd később a Társaság, amelynek rendes tagja volt, akárcsak az európai társaságnak. A kézsebészeti társaság megalakulásához ő is hozzájárult számos hazai és nemzetközi kongresszuson tartott előadásával. Kezdetben tanulta, később tanította is a traumatológiát és kézsebészetet. Szakmai előrehaladását munkahelyén elismerték és adjunktussá, majd főorvossá nevezték ki. Kiemelkedő esemény volt életében, hogy az osztrák-magyar kézsebészeti társaság kongresszusán felkért előadó volt.

Az eredmények felsorolása mellett megemlíti dr. Bárány István osztályvezető főorvos nevét, akit szakmai tudása és szervezőképessége miatt sokra becsül. Az osztályon először végeztek a keleti országrészben sikeres ujjátültetést, hüvelykujj pótlást. Több új műtéti technikát vezettek be például a speciális könyöktáji és a csuklótörések műtéti kezelésében. A VCP lemezszintézis országos elterjesztésében a munkacsoport tagjaként vett részt a szakma megbízásából.

A ma is praktizáló főorvos úgy érzi, az elért eredményekhez mindig megkapta családja támogatását. Felesége, dr. Juhász Márta gyerekorvos mindig méltó társa volt a munkában. Két gyermekük közül Géza a fővárosban él családjával, több diplomás, több nyelven beszélő nyelvész. Lánya, Mária Abigél állatorvosi diplomát szerzett férjével együtt, doktori címét Helsinkiben angol nyelven védte meg. Három gyermekükkel Budapesten élnek.

A kézsebészet nagy precizitást igénylő munka, ami mellé kell a kikapcsolódás. Dr. Gonda Géza mindezt a sporthorgászatban találta meg, kedvelt helyei a folyópartok. Ezzel kapcsolatos álma, hogy egyszer eljusson Alaszkára egy lazachorgászatra, ami csak keveseknek adatik meg.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése