Dr. Fesztóry Sándor

Főtanácsos,

Nyíregyháza

szszb_2_19_dr_fesztori_sandor.jpgA Fesztóry családi név négy emberöltőre visszamenőleg ismert Nagykállóban és környékén. Így emlékszik dr. Fesztóry Sándor, ki sorrendben a harmadik Sándor a családfán.

Nagyapja Leveleken községi főjegyző volt, ott is van eltemetve. Édesapja − ő is Sándor − apja nyomdokaiba lépve községi főjegyző volt Kállósemjénben. E falu ősi település, melyet a Kállay név miatt országosan ismertté tett. A közigazgatási tisztséget itt betölteni megtiszteltetés volt. A szülők kapcsolatban álltak Kállay Miklóssal és minden fiával, különösen Kristóffal és Miklóssal.

Édesapja pályája szépen indult. Karrier, siker és szolgálat a faluért. Itt ismerte meg és vette feleségül a Csobay család Mária nevű pedagóguslányát, akinek apja a helyi iskola igazgatója, édesanyja pedig postamester volt. A második világháború eljutott Kállósemjénbe is.

A jegyző édesapa 1946-ban a hírhedt „B”-listára került, és milyen az apa: nem esik kétségbe, mert fizikai munkát vállal a nagykállói malomban, ahol válogatás nélkül végezte emberpróbáló munkáját 1954-ig. Helytállása és értelme miatt a malom vezetése ezután könyvelői munkával bízza meg. Innen ment nyugdíjba. Édesanyja helytállása sem volt kevesebb. Nevelni és taníttatni kellett nagyon nehéz helyzetben négy fiúgyermeket az iskolai munka mellett. A Fesztóry család terebélyes. Édesapja négy testvéréről szívesen emlékszik. A lányok Margit, Mária pedagógusok lettek, Tibor neves ügyvéd, Gyula pedig hivatásos katona.

Büszkén sorolja az édesanya testvéreit is, kik szintén négyen voltak testvérek. Irén postamester, Mária, Emma, Sára pedagógusok.

A család őseinek igaz emberi erényei mindkét ágon szép örökség és azt tovább öregbíteni szeretnék az utódokban. A családfa tovább terebélyesedik a harmadik generációban az ő testvéreivel is. Négyen voltak fiútestvérek. Tamás erdőmérnök, Süttőn dolgozik. Tibor a nyíregyházi SZAVICSAV igazgatója, László kertészmérnök. Legidősebb lévén a testvérek között, magát hagyja utoljára. 1937-ben született. Szép gyermekkora volt. Az általános iskola után a nagykállói Budai Nagy Antal Gimnáziumba iratkozott és ezerkilencszázötvenötben ott is érettségizett. Nevesebb osztálytársa, dr. Nagy Endre, aki orr-fül-gége főorvos a nyíregyházi kórházban.

Érettségi után a debreceni Agrártudományi Egyetemre iratkozott be, és ott szerzett oklevelet.

Feleségül vette Gombás Piroskát, aki matematika-kémia szakos tanár. Ikerként két fiuk született: Sándor és Lajos. Meglepően sokoldalú mindkettő, egyaránt szeretik a sportot és a természetet.

A fiainak, hogy élő példával szolgáljon, ezerkilencszázhetvennégyben Gödöllőn doktorált rét, legelő és takarmánygazdálkodási témában, de előtte megszerezte e tárgykörben a szakmérnöki diplomáját.

Dolgozott a közigazgatásban, az Agrobernél és a Megyei Állattenyésztési Felügyelőség Fejlesztési Osztályán. Sok gyepfejlesztési tervet készíttetett és bírált el, majd ezek megvalósulásának érdekében dolgozott. A megyei gyepfejlesztés arra az időre esett, amikor a szakosított szarvasmarhatelepek létesültek és fejlődtek. Később az Országos Állattenyésztési és Takarmányozási Minősítő Intézetnél három megye hatósági takarmányellenőreként dolgozott. Jelenleg a Földművelésügyi Minisztérium megyei hivatalánál állattenyésztő főtanácsos.

A fiai már kisgyerekkorban megszerették a természetet és az állatokat. Mindig volt a ház körül galamb és kutya.

Sándor az érettségi után Kaposváron állattenyésztőként üzemmérnöki diplomát kapott. Vadgazdálkodási és vadászati szakmérnök azóta. A lószeretete miatt képesített lovastréner, aki jelenleg a helyi lovasrendőröket tanítja lovaglásra. Menyasszonya Herczku Tünde szintén diplomás, újságíróként dolgozik.

Lajos, az ikertestvér-öccs sem adta alább. A debreceni Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen biológia tanár és biológus-ökológus szakon végez. Előtte még megszerezte Egerben a biológia-testnevelő szakon a tanári diplomát. Hivatástudatát, az oktatás és tanítás szeretetét Fesztóry nagyanyjától és édesanyjától örökölhette. Hobbija az ökölvívás. Kedvenc sportját versenyszerűen űzi, már kupát is nyert súlycsoportjában. Halbiológiai témában a tatai Öreg-tó című szakdolgozatával a tudományos diákkör pályázaton első lett.

Látszik az arcáról, hogy elégedett családjával és őseivel. Ki is mondta: Örül annak a lehetőségnek, hogy az Almanachon keresztül örök emléket állíthat elődeinek. A családfán végigvonul az emberek iránti szeretet, a szívós kitartás és példás helytállás. Ezt jólesik tudni és érezni.

Jó öröksége lehet minden Fesztóry unokának.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése