Kruppi István

Tűzoltó őrnagy,

Nyíregyháza

szszb_19-54_kruppi_istvan.jpgA közvélemény a tűzoltók munkáját tartja legjobbnak, második helyen állnak a mentősök. Ez derül ki egy 2004-ben végzett országos közvélemény-kutatásból. A nyíregyházi tűzoltók is népszerűek.

A tűzoltási és műszaki mentési osztály vezetője Kruppi István őrnagy. Jó fizikumú, képzett, sokoldalú ember. Több szakmai képesítést szerzett, de főiskolai és egyetemi diplomája is van. Biztonságérzetet sugároz, amikor megjelenik egy-egy mentés helyszínén. Ezt vallja: ha néhány perc alatt kiérnek, kisebb a kár. Íme a beszédes statisztika. 2003-ban 688 tűzesethez kellett időben kiérkezniük, 961 műszaki mentéshez riasztották őket. 2004 novemberében 19 tűzoltáshoz és 93 műszaki mentéshez siettek. Sok a közúti baleset. Gyors és szakszerű munkájukkal életet és vagyont mentenek.

A nyíregyházi önkormányzati tűzoltók nagy területen fejtik ki tevékenységüket. 2004 végén a megyeszékhely mellett 33 település tartozott működési területükhöz, 2005-től már „csak” 29. Ugyanis újabb 4 településen az önkéntes köztestületi tűzoltók átveszik az elsődleges beavatkozó szerepét, ám meg kell jegyezni, hogy a nyíregyházi tűzoltók munkájára a jövőben is szükség lehet. (Az őrnagy megjegyezte: jó volna, ha a polgármesterek még nagyobb gondot fordítanának a megelőzésre.) Itt említjük, hogy a tűzoltóknak jó a kapcsolatuk az önkormányzatokkal, a mentősökkel.

A lakossággal való jó kapcsolatot jelzi, hogy számos falunapra meghívták őket. A falunapokon látványos bemutatókat tartottak és részt vettek vetélkedőkön. Kevesen tudják, hogy a tűzoltók színházi ügyeleteket tartanak, megismerkednek színészekkel, közvetve a közönséggel is, az ügyelet alatt megnézik az előadásokat, szórakoznak, művelődnek. Útjuk többsége nem a színházba, hanem káresetekhez, tragédiákhoz vezet, ezeken a helyeken nem a színészek, hanem ők a főszereplők.

2004 végén így szólt egy fényképes tudósítás (a fényképen az új tűzoltó eszköz előtt az őrnagy volt látható):
„Nagyobb biztonságban érezhetik magukat Nyíregyháza lakói, mert a városi önkormányzat anyagi támogatásával az elmúlt napokban a legmodernebb tűzoltólétra érkezett a nyíregyházi tűzoltólaktanyába. Kipróbálását a hét elején már elkezdték. Dombrády László ezredes, városi parancsnok elmondta: az autó a létrával együtt 150 millió forintba került, ebből 31 millió forint volt az önkormányzati saját erő. Jó, hogy az autó a lakótelepi szűk utcákon fürgén tud mozogni, az óriás létra, pedig 37 méter magasságig tud menteni. (A korábbi létra 31 méterig ér.) Nyíregyházán 14 emeletes lakótömb is van, néha pedig magas fákat kell eltávolítani, ezért is vált szükségessé a korszerű szerelvény beszerzése. A leendő kezelőszemélyzet december 6-án utazott Budapestre, kiképzésre. A modern mentő eszközt a következő év első negyedében állítják rendszerbe.”

2005 elejére megtörtént az egyenruhaváltás is. A társasági ruha zakója szép galambszürke, a nadrág fekete-piros paszpóllal. A gyakorlóruha fekete. A könnyebbnek mondható esetekhez lángálló ruhában vonulnak ki. Ez a könnyű bevetési ruha, de nem gyullad meg. Az úgynevezett bevetési ruha több rétegű. Külső része lángálló, alatta vízzáró réteg van, ez alatt hőálló réteg. Ebben az európai minőségű ruhában nagyobb biztonságban érzik magukat a tűzoltók.

Néhány konkrét eset. 2003 elején a „hóhelyzetben” az őrnagy vezényelte le a mentési munkálatokat. Nagycserkesz és Tiszavasvári közt kamionsort kellett menteni speciális módon. Ebben a kistérségben a hómaró után indult el egy mentőautó, de percek alatt a hó fogságába került. A mentőt is menteni kellett.

Egyszer a Korányi Frigyes utcai lakótömb hatodik emeletén kellett oltani, érkezéskor nem látszott füst vagy láng, felderítésre volt szükség. Kirobbantak az ablakok, ekkor már látszott, hogy hová kell menniük. Oltás után a háztömb több lakója az őrnagyhoz ment és tanácsot kért. Többek közt ezt tanácsolta: fóliázzák be a kitört ablakok kereteit és fertőtlenítsék a szennyezett szobát. Ebben a szobában kémiai folyamatok játszódtak le. Itt említjük, hogy a sokoldalú tűzoltóknak a kémiához, a fizikához is érteni kell, ismerik például a karosszéria- és a kőműves szakma alapjait. Egyszer Nyírpazonynál több gépkocsi ütközött, egy Lada a feje tetejére állt, kimentették a Ladába szorult fiatalembert, aki, amikor magához tért, köszönetet mondott a tűzoltóknak, hogy megmentették az életét.

Kruppi István a mezőgazdasági szakközépiskolában érettségizett, egy ideig gépszerelő volt a Váci Mihály Tsz-ben. Elvégezte a tűzoltótiszt-helyettesi iskolát, a zászlósképzőt, majd a tűzoltó technikusképzőt. A nyíregyházi tanárképző, majd a Debreceni Egyetem levelező tagozatán szerzett diplomát, oktatja a leendő tűzoltókat.

A felesége gyesen van a 3 éves kisfiukkal. A lányuk 7 éves, a nagyobbik fiuk 16. Az őrnagy a nap nagyobb részét a munkahelyén tölti. Szinte állandó készenlétben él.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése