Pócsi József

Tűzoltósági tanácsos,

Nyíregyháza

szszb_03-100_pocsi_jozsef.jpgAkarattal sem választhatott volna más pályát, mint a tűzoltó hivatást Pócsi József. Egész családja, visszamenőleg a történelemben az ősökig ennek a szolgálatnak szentelte az életét.

Apró gyermekként látta az édesapját, milyen gonddal készül a riasztás után a beteghez vagy a lángok fogságába kerülőkhöz. Évtizedekkel ezelőtt ugyanis a tűzoltók látták el a mai értelemben vett mentő tevékenységet is. Abban a szellemben nevelkedett: másokon segíteni, a bajbajutottat megmenteni a világ legnemesebb cselekedete.

Apja, a néhai Pócsi József nyomdokaiba lépett, amikor 1959-ben leérettségizett a nagy nevű nyíregyházi Kossuth Gimnáziumban. Olyan tanáregyéniségek mellett sajátíthatta el a tudományok alapjait, mint Katona Béla, Bánfalvi Miklós, és most is szeretettel emlékezik osztályfőnökére, Bódor Sándorra. Még visszább lépve a magántörténelemben, a repülőhíd melletti általános iskolában Kalotai András, Fodor Géza tanár urak vívták ki a gyermekközösség elismerését, évtizedek múlva is megmutatkozó szeretetét.

Édesanyja, Veréb Piroska a háztartás és gyermeknevelés gondjait vállalta magára, hogy nyugodt, biztonságos hátteret teremtsen az édesapának a felelősségteljes szolgálat ellátásához. Testvére, Irén ma kalkulátor a Közúti Igazgatóságon.

Milyen érdekes is a közelmúlt politikai, közéleti háttere! Még ma is emlékszik rá Pócsi József, hogy negyven éve hiába vár a honvédelmi miniszter válaszára.

Azt kérte akkor a tárca nagyhatalmú első emberétől: mivel sikerrel felvételizett a BM Akadémia tűzoltó tagozatán, a sorkatonai szolgálat helyett hadd kezdje el tanulmányait. A válasz immár soha nem érkezik meg, így természetesen a két év katonaságot letöltötte a kalocsai harckocsizó dandárnál, majd a rétsági kiképző zászlóaljnál. Az idei nyáron pedig nosztalgialátogatásra indul, felkeresi egykori szolgálati posztjait. Bizonyára nem véletlen, hiszen jó egy év múlva, harmincnyolc esztendei tűzoltóélet után búcsút int az aktív pályafutásnak.

A kétéves tűzoltó iskolát alhadnagyi rendfokozattal fejezte be 1965 júniusában. Megnősült. Mátészalkán kapta az első tiszti beosztást, tűzrendészeti előadó lett. 1968-ban Nagykállóba került, ahol a járási tűzrendészeti kirendeltség vezetésével bízták meg. Magánélete fontos állomása 1967: ekkor született meg első fia, Attila, aki ma Nyíregyházán vállalkozóként keresi a kenyerét.

Két leányunokájával szívesen tölti együtt az idejét a nagyapa. A kisebbik fia, István 1977-ben született, a nyíregyházi Építő- és Vízügyi Szakközépiskolában végzős diák. Nagyon sok minden iránt érdeklődik, a könnyűzenei programok ismert szervezője, jó néhány cikke jelent meg ilyen témákról a megyei lapban.

A megyei tűzoltó parancsnokságra nem véletlenül vezényelték. Felettesei felismerték benne a jó szemű, áldozatkész, felelősségteljes munkát végző szakembert, a hivatástudattal megáldott tűzoltót. Előbb tűzmegelőzési előadónak nevezték ki, majd főelőadó lett. 1978. február elsejétől nyíregyházi parancsnok-helyettes, 1980-tól őt nevezték ki a nyíregyházi parancsnokság élére. 1981. június elsejétől a megyei parancsnok helyettese, rendfokozata alezredes.

Közel négy évtized emlékeiből megkísérel kiválasztani néhányat. Nem könnyű. Hisz miért emlékezne egy tűzoltó az átlagos eseményekre, amikor „csupán” kimenti a tűz fogságába került embereket, sikerül megóvni milliós értékeket? Az első „tűzkeresztség” örökre megmaradt az emlékezetében: egy villámcsapás nyomán két-három kazal lobbant lángra 1960 nyarán. 1964-ben Pócsi József is oltotta a tüzet a budai vár kigyulladt kupolájánál. Akkor a BM Akadémia hallgatóit is beosztották vonulós szolgálatra. 1986-ban a nyírbátori dohánybeváltó tűzoltását irányította. A történelmi eseménynek számító pápalátogatás nyíregyházi rendezvényeit, a stadionban és a hittudományi főiskolán szervezett programokat ő biztosította.

Eddig soha nem fenyítették meg, elismerésben annál gyakrabban volt része. Valamennyi belügyminiszter elismerte a munkáját és személyesen fogott kezet az átlagon felüli munkát végző tűzoltóval. A legbüszkébb a tűzoltósági tanácsosi címre, amelyet Kuncze Gábor nyújtott át neki a Szent Flórián napi központi ünnepségen az idén a Parlamentben.

Sose bánta meg, hogy ezt a teljes embert próbáló hivatást választotta. Semmiképpen nem láthatta volna el a szolgálatot az odaadó, harmonikus családi háttér nélkül.

A szabadidejét régóta a sportoknak szenteli. Bokszolt Méhész Pistával is, pontosabban szólva kapott néhány akkora pofont, hogy inkább a birkózást és az atlétikát választotta. Focizott, kézilabdázott, röplabdázott.

Nagy élményt jelentett számára részt venni a hetvenes évek elején a honvédelmi szaktáborok szervezésében. Szeret a gyerekkel foglalkozni. Megkövetelte a rendet mindig is. Ha még egyszer választhatna, akkor sem döntene másképp.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése