Dombrády László

Tűzoltó alezredes, városi parancsnok,

Nyíregyháza

szszn_12-14_dombrady_laszlo.jpgVonzotta az egyenruha, az azzal járó fegyelem, egyáltalán a rendszerezett, szervezett élet vezetése Dombrády László tűzoltó alezredest, a Nyíregyházi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokát már sorkatonaként is. Elhatározta, ha leszerel, valamelyik egyenruhás testületnél vállalja a szolgálatot.

Nyíregyházán született, 1954. október elsején. Édesanyja, lánykori nevén Gájási Magdolna, az OTP-ből vonult nyugdíjba. Édesapja, néhai Dombrády Lajos, a FEFAG-nál volt osztályvezető. Testvérei közül Zsuzsa nővére az OTP Ingatlan Rt.-nél Budapesten dolgozik, Magdolna tisztviselő a Magyar Kereskedelmi Banknál, László a legifjabb. Felesége, Koczkanics Ildikó, a Tigáz-nál gazdasági osztályvezető. Három gyermekük született, Zsolt tizennyolc éves, a Krúdy-gimnáziumba jár, és a ma népszerű jogi, illetve közgazdasági pálya iránt érdeklődik. Attila tizenhat éves, szintén krúdys diák, Gábor tizenkét éves, és ő még apja nyomdokait követve hangoztatja, hogy tűzoltó lesz…

Dombrády László a patinás Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett ’73-ban, majd bevonult a határőrséghez, Körmendre. A sorkatonai szolgálatot a fővárosban fejezte be, ezért jelentkezett a XIII. kerületi tűzoltóságra. Sajnos, a közismert lakásgondok miatt csak két évet bírt ki Pesten, majd hazajött. A nyíregyházi tűzoltó parancsnokságon megelőzési főelőadói munkakörben alkalmazták. Elvégezte a kétéves, felsőfokú tűzoltó tiszti iskolát. Mindig is érdekelte az igazgatásrendészeti tevékenység, ezért jelentkezett a Rendőrtiszti Főiskolára, ahol jogi, államigazgatási és egy sor, a munkájához fontos tudnivalót szerzett. 1981-ben áthelyezték a megyei tűzoltó parancsnokságra, tűzvizsgálónak. 1990-től ismét a nyíregyházi parancsnokságra került, immár őrá bízták a parancsnokhelyettesi beosztást. 2001. április elsejétől pedig kinevezték, határozatlan időre a Nyíregyházi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokának.

– Érdekes összehasonlítást tehetek, hisz több mint negyedszázada vagyok tűzoltó – kezdi a beszélgetést Dombrády László. – Kezdetben csupán a hármas alaptevékenységünknek kellett eleget tenni. Nevezetesen oltottuk a tüzet, részt vettünk a kárelhárításban, azaz a műszaki mentésben, elláttuk a tűzmegelőzési feladatokat, és elvégeztük a tűzvizsgálatokat. A kor szellemének megfelelően jó kapcsolatot alakítottunk ki az úttörőkkel, az ifjúgárdistákkal, az önkéntes és a vállalati tűzoltó szervezetekkel. Szerveztük a városi, a megyei tűzoltó versenyeket, és a legjobbak szépen szerepeltek az országos megméretésen is. Igaz, az elmúlt két évtizedre visszanézve, igen szegényes technikai felszereltség mellett kellett az alapfeladatainknak eleget tenni. Számtalanszor busszal mentünk az ellenőrzésekre.

A rendszerváltozás után a tűzoltóság életében is bekövetkezett az átszervezés. Különösen az elmúlt öt évben fejlődött sokat a technikai feltételrendszer. Az önkormányzatiság megjelenése látványos előrelépést jelentett. Nagyfokú önállóságot élvezhetnek a beszerzések terén, nem kell szakmai elöljáróságokkal egyeztetni egy apró vásárlást is. A nyíregyházi önkormányzat mint fenntartó, kiemelkedő támogatást nyújt a nagy értékű autók – egy fecskendő autó például 60 millió forint – beszerzéséhez, a pályázatokon való részvétel saját erejének előteremtéséhez. Az öt éve elmaradt pótlékok kifizetését szintén a városi önkormányzat vállalta magára. A megyei önkormányzat 5 millió forinttal segítette a tűzoltóságot.

Általában 200–220 millió forintos éves költségvetésből gazdálkodnak, amelynek nagyobb részét a bérek és azok járulékai teszik ki. Ma már vállalhatnak gazdasági feladatokat is, például veszélyes fák kivágását, gépek bérbeadását, vízszivattyúzást. Dombrády László szerint ez a bevétel igen csekély, de nem is érdemes növelni, hisz a testületnek állandó készenlétben kell lennie.

Javultak az elhelyezési körülmények, ma már nem 14–15 személyes hálókörletben aludnak a tűzoltók. A személyi védelem – védőruha, kesztyű, csizma, légzőkészülék – több mint félmillió forintot tesz ki, és valamennyi tűzoltónak rendelkezésére állnak ezek a holmik.

Átrendeződött a tűzoltók élete, ma már más a fő tevékenység. Régen a tűzoltás volt a leggyakoribb, ma a nyugati tendenciáknak megfelelően a műszaki mentés, a közúti balesetek után a veszélyhelyzet elhárítása. Az a tapasztalat, hogy a megyében letelepülő, nagy tűzvédelmi múlttal rendelkező cégek korszerű technológiákat hoznak be, szabályozottabb lett a tűzvédelem. Jobban érvényesül a tulajdonosi szemlélet, a tűzvédelmi kultúra, kiváló tűzjelző berendezéseket építenek be. Ugyanakkor eddig ismeretlen veszélyes anyagok is megjelentek, ezek szállítása nem kis feladat.

Dombrády László ma is ezt a hivatást választaná, úgy élnek, mint egy nagy család. A veszélyhelyzet, az állandó készültség összekovácsolja a tűzoltókat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése