Rétközi Ferenc

Megyei igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza

szszb_10-54_retkozi_ferenc.jpgAlig száradt meg az újonnan alakult Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének és helyettesének kinevezési okmányán a Belügyminisztérium pecsétje, a szervezet két főtisztjére máris igen komoly feladatok vártak. Elsőként a romániai Nagybányáról érkezett hírek fújtak riadót: a csak nevében szép ausztrál cég, az Esmeralda, bányájából elszabadult nagy mennyiségű cián mérhetetlen pusztítást végzett a Szamos és a Tisza vízi élővilágában. Azután ugyancsak Nagybányáról nehézfémek kerültek a folyókba.

Nem sokkal később, 2000. április 8-tól haláltáncot jártak a széltől korbácsolt, megáradt folyók. Azokra támadtak, akik korábban megsiratták, és a hullámsírjaikba virágot szórtak. Évszázados árvízi rekordok dőltek meg a Tiszán, a Lónyai-főcsatornán. Ez utóbbin például Kótajban, április 9-én este egy centiméterrel már meghaladta az addigi legnagyobb, 1888-ban mért vízállásértéket, majd jócskán túl is haladta azt.

Szerencsére nem történt baj, a folyók a gátak között maradtak, és ebben nem kis szerepe volt a Megyei Védelmi Bizottság munkájában tevékenyen közreműködő Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének, Istenes Sándor ezredesnek és helyettesének, Rétközi Ferenc alezredesnek, no és a teljes állománynak. Ahogy elültek az ár- és belvíz hullámai, a fertőtlenítés és a helyreállítás adott munkát. Megyénk katasztrófavédelmi igazgatóságát bajban kipróbált szakemberek alkotják. A kapcsolat a társ- és a rendvédelmi szervekkel, a települési önkormányzatokkal, a felkészített polgármesterekkel, no és persze, vészhelyzetben a mindenre elszánt lakossággal eddig is erősnek bizonyult.

Rétközi Ferenc alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője 1954. július 2-án, Nyíregyházán született. Hetvenöt esztendős édesapja, Rétközi András, jó egészségnek örvend, teljes egészében ellátja magát nyíregyházi otthonában, élete párja sajnos 1996 augusztusában elhunyt. Rétközi Ferenc és öccse, András, az ugyancsak a megyeszékhelyen élő vállalkozó, gyakori vendég édesapjuknál, aki büszke fiai családi életére és boldogulásukra.

Az általános iskola elvégzése után, a biztos kenyér reményében, a nyíregyházi 110. Számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben tanult tovább Rétközi Ferenc, ahol 1971-ben szerzett – az akkor slágerszakmának számító – vasesztergályos szakmunkás bizonyítványt. Első munkahelye a MEZŐGÉP Vállalat volt, ahol négy évig vasesztergályosként dolgozott. A munka mellett érettségi bizonyítványt szerzett 1973-ban a nyíregyházi Kossuth Lajos Szakközépiskola esti tagozatán. Az iskola meghozta a tanulási kedvét, merthogy ezt követően élete egybefonódott a könyvvel, mindig volt (és van) ereje a munka, a napi feladatok melletti tanulásra.

A MEZŐGÉP-et 1975 májusában a Társadalombiztosítási Igazgatóság követte, az ellenőrzési osztály üzemellenőri előadójaként tevékenykedett. Időközben letöltötte a kétéves sorkatonai szolgálatát is. A Nyíregyházi Tűzoltó-parancsnokság állományába 1979. október 1-jén került, őrmesteri rendfokozattal, beosztott vonulós tűzoltónak szerelt fel. Sikeres felvételi vizsgát tett 1981-ben a BM Tűzoltó Kiképző Központ nappali tisztképző szakán, amelyet 1983-ban hadnagyi rendfokozattal hagyott el. Kezdő tisztként a Megyei Tűzoltó-parancsnokság állományában mint megelőzési főelőadó dolgozott. Pályája innentől a folyamatos tanulásnak és munkavégzésének köszönhetően töretlenül ívelt felfelé.

A tűzoltási és szolgálati csoport főelőadója lett 1985-től, 1990-től ugyanott csoportvezető majd felügyeleti szolgálatvezető. 1995-ben országos hatáskörű igazságügyi tűzvédelmi szakértő jogosítványt szerez. Szakértői munkája során gyakorta a megyehatáron túl akad elfoglaltsága: rendőrségi, bírósági, valamint közigazgatási hivatalok felkérésére Pest, Szolnok, Hajdú és Borsod megyékben alapoznak hozzáértő véleményére.

A megyei tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyetteseként dolgozik 1996 novemberétől 1999 augusztusáig, amikor is a Hajdú-Bihar Megyei Tűzoltó-parancsnokság első számú vezetőjének bízták meg. Még szabolcsi parancsnokhelyettesként, 1997-ben szerez számítástechnikai szakmérnök másoddiplomát.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Bakondi György, felkérésére mondott igent, s vállalta el 2000. január 1-től a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetői posztját. A szakmai irányítás a feladatköre a polgári védelmet és a tűzoltókat egybefogó új szervezetnél.

Káros szenvedélye nincs, hobbija a családja. A nyíregyházi bérházat cserélték el kótaji kertesre, ahol önkormányzati képviselő. Felesége a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár főelőadója. Nagyobbik lányuk két unokával ajándékozta meg őket, a kisebbik lányuk főiskolai hallgató. Rétközi Ferenc kedvenc sportját, a teniszt, a sűrűsödő tennivalók egyre ritkábban engedik meg.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése