Bicsár György

Üzemvezető,

Nyíregyháza

szszb_21-6_bicsar_gyorgy.jpgGazdasági és politikai történelemkönyvek lapjaira kívánkozik az a közel négy évtized, amelyet Bicsár György, a Prímagáz Rt. nyíregyházi üzemvezetője megélt a cégnél és azok jogelődjeinél. A bányagé­pész és bányavillamossági szakon végzett mérnök szeretettel és vegyes tisztelettel beszél a gázról. Ami a fogyasztónak a gázcsap elfordítását jelenti, az az ő számára nem csupán szakma, hanem hivatás, amelyet ma is ifjonti lelkesedéssel gyakorol.

Bolhón, egy Barcshoz közeli kistelepülésen született 1947. október 20-án. Szülei a környéken hagyományos mezőgazdálkodással teremtették elő a család kenyerét. Édesanyja, Zsárecz Julianna és édesapja, Bicsár György már nincs szeretteik körében. József bátyja nyugdíjas bányász. Feleségét a nyíregyházi Gál Emília személyében találta meg, aki jelenleg családorvosi asszisztens. Egybekelésük egyúttal életre szóló döntésre kényszerítette őket abból a szempontból is, hogy melyikük szüleihez közel telepedjenek le. A választás Nyíregyházára esett. Lányuk, Enikő kozmetikus, és már egy szép barna kislánnyal, a hétéves Lilivel nagyszülőkké avatta a Bicsár házaspárt. Mint a családfő büszkén mondja: a kéz a kézben séták a kisunokával a világ felfedezésének titkait rejtik mindkettejük számára. Így teljes náluk a harmónia.

Pécsett technikumban érettségizett 1966-ban, majd a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen szerzett bányamérnöki oklevelet. Azonnal talált állást, az akkor, 1971-ben a Kőolajvezeték Vállalat névre hallgató munkahelyen. Művezetőnek nevezték ki, ám ő is végigjárta a ranglétra különböző fokait. 1973-tól már termelési vezető, és amikor egy év múlva a Tiszántúli Gázszolgáltató Vállalat kötelékében dolgozott, a beosztását természetesen megtartották. Gázipari szakmérnöki oklevelet szerzett újabb két év tanulás után. Amikor elődje nyugdíjba vonult, Bicsár Györgyöt nevezték ki üzemvezetőnek 1976-ban. Két megye, Szabolcs és Borsod gázpalackellátásáért feleltek. Volt olyan év, amikor 20-22 ezer tonna – palackban számolva ez másfél millió darab – töltöttek és szállítottak a cseretelepekre.

1992 újabb állomás az életében, hisz a piaci viszonyok gyökeres átalakulásával a holland érdekeltségű SHB mint holding létrehozta hazánkban is a saját cégét Prímagáz Rt. néven. Azóta 5-6 üzleti partnerrel osztoznak a hazai piacon. A vezetékes földgázprogram olyan karriert futott be, hogy jelentősen visszaesett a palackos gáz eladása. Növekedett azonban a tartályos gáz értékesítése. 1996-ban például a 18 ezer tonna palackos gáz mellett 8,2 tonna tartályos gázt adtak el. Mint az üzemvezető utal rá, ők is világpiaci áron vásárolják a gázt, igazán nagy mozgásterük nincs az árak alakításában. Annál nagyobb hangsúlyt fektetnek a holland anyacég ösztönzése nyomán is a fogyasztók minél teljesebb kiszolgálására. Az a cél, hogy a nap 24 órájában rendelkezésükre álljon a palackos gáz, ráadásul a lehető legjobb minőségben. 2006-ban 430 cseretelepen forgalmazzák a gázt.

A kezdet kezdetén volt mit tanulniuk, hisz a holland konszernnek Brazíliában, Marokkóban, Kínában, Thaiföldön, Törökországban is megtalálhatók a cégei. Elégedettek lehetnek a hat hazai üzemükkel, amelyek Nyíregyháza mellett Hajdúszoboszlón, Horton, Algyőn, Pincehelyen és Gógánfán találhatók. Piacvezető lett Magyarországon a Prímagáz Rt., és ebben az eredményben Bicsár György üzemvezető is joggal érezheti tevékeny részesnek önmagát.

Szakmai és vezetői irányítással telt eddig is az üzemvezető élete. Mi tetszik neki ebben? Rendhagyóan reagál, hisz meggyőződéssel állítja, hogy a gáznak lelke van. Ő nagyon tiszteli a természeti elemeket, köztük különösen a gázt, mert sok lakást látott már gázrobbanás után.

Ahhoz, hogy a családja nyugodtan engedje őt reggel a munkába, a fokozott biztonság mellett a felelősségérzet is elmaradhatatlan. Bármilyen hibánál tudja, hová kell nyúlnia. Az már külön érdekesség, hogy elmondása szerint a hidegebb gáznak kisebb, a melegebbnek nagyobb a nyomása. A záhonyi átfejtőnél érkező oroszországi és kazahsztáni gáz átkerül a hazai tartályokba. A figyelem azonban egyetlen pillanatra sem lankadhat, mert a gáz nem tűri a szabálytalanságot. 35 éve él a gáz világában, s ma is állítja: jól döntött a szakma kiválasztásánál. A másik az emberi tényező. Ma is megviseli, amikor az egykori 80 személyt foglalkoztató üzemet szinte egyik napról a másikra a felére kellett csökkenti. 40 dolgozónak kényszerült felmondani, ám mindezt úgy, hogy a mai napig nem kell átmennie az utca túloldalára, ha összefut valamelyik régi szakival. A legnagyobb elismerésnek ezt tartja.

Bicsár György vezetésével háromszor nyerték el a Kiváló Üzem címet. Ma már tanfolyamokon oktatja a gázzal kapcsolatos szakmai kérdéseket. Mára családiassá csappant az üzem, mindössze kilencen teljesítik a szolgálatot, a modern informatika minden eszközével.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése