Stoll Gábor

Igazgató,

Miskolc

baz_01_54_stoll_gabor.jpgNevét a megyében vagy öt sportágban jegyezték ifjú korában a legjobbak között, aztán pedig több mint egy évtizedig tartotta Borsodban a 200 méteres mellúszásban gyermekkorában felállított csúcsát. Stoll Gábor korán elkötelezte magát a sporttal, ami egy életen át tartó szoros kapcsolat alapja lett, annak folyamatos igazolása, hogy eredményre, sikerre csak a küzdés, a kitartó munka vezethet. Öttusázott, háromtusázott, tornázott, gyakorolta a tájékozódási futást és atletizált is. Mindezek ellenére nem sportemberként vált ismertté a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Állami Közútkezelő Közhasznú Társaság igazgatója, akinek pályája egyetemi tanulmányainak befejezése után végleg eldőlt.

– Nagyon sokat adott nekem a sport, többek között az egészséges versenyszellem, a közösségbe való beilleszkedés fontosságát, hogy tudjam kezelni a kihívásokat, elviselni a csalódásokat és a sikereket. Ma is igen aktívan sportolok.

– Hol született, hol töltötte az Ön szerint is meghatározó gyermekéveit?

– Egercsehiben születtem, édesapámat mint bányamérnököt nagyon sokan ismerték a megyében. Bátyáim hat, illetve három évvel idősebbek nálam. Születésem után két-három hónap elteltével édesapámat a minisztériumba helyezték, így aztán a legfogékonyabb éveimet Zuglóban töltöttem, de az általános iskolát már Miskolcon fejeztem be. Kedvenc tantárgyam a matematika és a fizika volt, illetve a földrajz érdekelt még nagyon, ide vezethető vissza a tájékozódási futás iránti vonzódásom. Nagyobbik bátyám, aki bányamérnök lett, személyes okait emlegetve tiltott a miskolci egyetemtől, így hallgatva az idősebb testvérre a Budapesti Műszaki Egyetemre mentem. Feleségem még tanult a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, amikor én már végeztem, és elhelyezkedtem a KÉV Metrónál, amely akkor már csúcstechnológiákat alkalmazó cég volt Magyarországon.

– Mennyire került ezeknek a közelébe a munkahelyén?

– Részt vehettem azok alkalmazásában, ugyanis műszakvezető voltam a metró építésénél, 1,8 atmoszférás túlnyomásos munkahelyen dolgoztam a bezsilipelések után. Az alkalmasság megállapítását három hónapos orvosi vizsgálat előzte meg. Aki ott nyolc-tíz évet lehúzott, bizony kénytelen volt viselni a következményeket, hiszen az emberi szervezetet nem erre találták ki. Éppen ezért úgy döntöttem, erre nem rendezkedek be. Miskolcra visszatérve maradtam a KÉV Metrónál, ahol éppen a Gömöri felüljárót építette a cég a beruházó, a Közúti Igazgatóság megrendelésére. Több érv is amellett szólt, hogy váltsak, és lépjek át az igazgatósághoz tervező csoportvezetőnek. Aztán a szerencsés véletlennek köszönhetően sikerült szakmailag is előbbre lépni, két év múlva főmérnöki megbízatást kaptam. Ez tíz értékes, a szakmai fejlődésben gazdag évet hozott.

– Igazgatóként is hasonlóan szép feladatok megoldása várt Önre.

– Az igazgatóság élére 1992-ben neveztek ki elődöm nyugdíjba vonulásakor, és valóban több fontos beruházás megvalósítása adatott meg nekünk. Az igazi nagy kihívást azonban az M3-as autópálya építése jelenti számunkra, valamint a 3-as főút Miskolcot elkerülő szakaszának elkészítése. Ezek a kiemelkedő feladatok próbára teszik az egyének teljesítőképességét, de egyúttal össze is hozzák, nagyobb erőbedobásra késztetik az igazán jó kollektívát. Azzal, hogy a 3-as főút Miskolcot elkerülő szakaszának alapkőletétele megtörtént, új időszak kezdődött az északi régió, és ezen belül Miskolc úthálózatának fejlesztésében. Az eredmény nem kisebb nyereséggel kecsegtet, mint a megyeszékhely jelenlegi, majdnem elviselhetetlenül túlterhelt forgalmi és környezetterhelési viszonyainak felszámolásával, gyökeres megváltoztatásával.

– Mennyire látszik reálisnak, hogy három évvel az ezredforduló után megépül az, amire a megyeszékhely évtizedek óta vár?

– Reális, bízom benne, hogy megvalósul. Egy ilyen nagyléptékű, az egész régió közlekedését alapvetően befolyásoló munkában részt venni önmagában felemelő feladat, aminek meg kell felelni, és ennyi idő alatt meg is építhető.

– Családja mennyire követi nyomon érdeklődésével az Ön munkájával összefüggő változásokat?

– Feleségem nem szakmabeli, ő közgazdász a Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál dolgozik. Három fiúgyermekem van, mind a hárman egyetemisták. A legnagyobb most fejezi be a jogi egyetemet, a kisebbek, az ikrek most érettségiztek. Az egyik a Földesbe járt, most a Budapesti Műszaki Egyetemen tanul az elektronikai, informatikai szakon, a másik a Koós Károly Építőipari Szakközépiskolába járt, jelenleg a gépész karon a műszaki menedzseri képesítésért hajt. Hála istennek, mind a hárman jól tanulnak. Mostantól, hogy egyetemre kerültek, alaposan megváltozott a családi életünk, több időt szeretnék fordítani rájuk. A sporttal ők is jó barátságban vannak, de a profizmust a tanulmányaik elsődlegessége miatt sem favorizálják. Viszont imádják és igénylik a családi melegséget.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Sziklák a parton

Biszák László alkotása Mélység és  magasság  találkozása, nem  egy röpke randevú, kőbe vésett  valóság  addig  amíg  a  Föld  gyomra  mást  nem  akar. A  kép remek, a srég  meredek  fal  magán... Tartalom megtekintése

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése