Dr. Csorba Péter

A Tanítóképző Főiskola főigazgatója,

Debrecen

hb_5-14_dr_csorba_peter.jpgMegbízott, majd megválasztott és kinevezett főigazgatóként Csorba Péter igen rövid idő alatt számos fontos, a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola további működését meghatározó lépést  „vezényelt le”: többek között a Szervezeti és működési szabályzat és az Oktatói követelményrendszer átdolgozását és elfogadását, elkészítették a Felvételi szabályzatot és a főiskola hosszú távú működését meghatározó Intézményfejlesztési tervet.

Csorba László és Exner Veronika gyermekeként 1950. augusztus 3-án született Miskolcon. Általános iskoláit Mezőnagymihályon végezte, majd Miskolcon a méltán híres Földes Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában az érettségi mellé a rádióműszerész szakmát is elsajátította. Öt évvel később jelentkezett a Debreceni Református Teológiai Akadémiára, amelynek elvégzése után 1977-től előbb Cégénydányádon, majd később Tiszakanyáron szolgált református lelkészként. Életének nagyon gazdag részét jelenti ez a közel két évtized, ekkor jelent meg első publikációja. 1989-től előbb az egyházmegye, majd az egyházkerület, végül a református egyház zsinata katechetikai előadónak választotta. 1994-ben hívta a Tiszántúli Református Egyházkerület a Tanítóképző Főiskola lelkészi és oktatói állására. A főiskolára kerülés  – régi vágyának megfelelően – lehetővé és kötelezővé tette számára a doktori eljárás megkezdését. A „Pedagógiai kérdések, teológiai válaszok” című dolgozata Montessori és Freinet reformpedagógiai munkásságának teológiai értékelését tartalmazta, különös tekintettel azok gyakorlati alkalmazására a vallásoktatásban. Az 1996-ban szerzett teológiai doktori fokozatát 1997-ben minősítették át egyetemi doktori (PhD) tudományos fokozattá.

A hitoktató szak szakfelelőseként egy teljesen új képzési terület megalkotására kapott megbízást, 1996-tól megtörtént a tanító szakkal együtt felvehető hitoktatók négyéves képzésre való átállás, a szak akkreditációs munkáját egyedül készítette el. Közben (a katechetikai bizottság tagjaként) aktívan részt vett a vallástankönyvek tanterveinek előkészítésében, a megjelenő tankönyvek előzetes véleményezésében és lektorálásában, valamint a tantervi követelményrendszer előkészítésében.

1994-től adjunktusként, 1998-tól docensként, 1999-től a Társadalomtudományi Tanszék vezetőjeként, 2001-től az intézmény megbízott, majd megválasztott és kinevezett főigazgatójaként dolgozik.

„Az elmúlt években nagy súlyt fektettem a tanszéki oktatók tudományos munkájának fejlesztésére – emlékezik vissza Csorba Péter. – Igyekeztem kiemelten kezelni a szakos képzést, hiszen a hitoktató szakos hallgatók képzésével az egyházunk számára meghatározó rétegnek biztosítjuk a megfelelő képzést. Talán a leglátványosabb eredményem a sikeresen meghirdetett kommunikáció–könyvtár, informatikus szak volt. Minden lehetőséget kihasználva szakirányú továbbképzési szakok indítását határoztuk el, és ezek egyben „pedagógus-szakvizsga” diplomát is adnak. Ezekkel a pedagógus-továbbképző programokkal a növekvő református iskolarendszer sajátos igényeinek szeretnénk megfelelni.”

Egész élete, így szakirodalmi munkássága is teljesen a református egyházhoz kötődik. Szerzőként, társszerzőként eddig közel húsz kiadvány megjelenésében működött közre. Tanulmányai elsősorban a Református Egyház, a Theológiai Szemle, a Confessio és a Református Tiszántúl folyóiratokban jelentek meg. Közel két tucat cikke látott napvilágot a Reformátusok Lapjában és a Nagytemplomi Gyülekezeti Életben. 1991 óta számos helyszínen  – határon innen és túl – közel félszáz előadást tartott. Tagja a református egyház legmagasabb tudományos testületének: a Doktorok Kollégiumának, ahol két szekcióban tevékenykedik. Korábban tanított a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen és a Nagyváradi Partium Egyetemen.

A Tiszántúli Református Egyházkerület katechetikai bizottságának elnöke, a Református Tiszántúl szerkesztőbizottsági tagja, a Református Pedagógiai Intézet közoktatási szakértője.

Az MTA köztestületi tagja és hivatalból a Főiskolai Főigazgatók Konferenciájának, a Főigazgatói Kollégiumnak, az Egyházi Felsőoktatási Intézmények Rektori és Főigazgatói Konferenciájának és a Debreceni Református Kollégium Igazgatótanácsának is a tagja.

Nős, felesége Szathmáry Ágnes a Debreceni Református Kollégium főigazgatói hivatalában dolgozik. Három fiúgyermeket (Dávid, Gergő és Áron) neveltek fel, és már két unokájuk is van.

Szabad idejében elsősorban olvas, valamint komoly, és könnyűzenét hallgat. Korábban ő maga is zenélt: zongorázott, basszusgitározott és gitározott.

A jövőt illetően nyitott minden újra, úgy véli, még sok tennivalója van az életben. Sok mindennel szeretne foglalkozni, lehetőleg olyasmikkel, amik előreviszik szakmai, vezetői tevékenységében.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése