Prof. Dr. Molnár Péter

Egyetemi tanár, elnökhelyettes, intézetigazgató,

Debrecen

hb_02-70_prof_dr_molnar_peter.jpgMolnár Péter egyszerűen csak tanárembernek tartja magát – akármerre is vitte az élet sodrása, mindig ezt tartotta meghatározónak. Édesapja gimnáziumi tanár volt, s különlegesen inspiráló hatással volt rá, édesanyja iskolai gondnoknőként dolgozott – kitűnő matematikai érzékkel rendelkezett – és nagy szeretettel nevelte kezdetben Gödöllőn Pétert és négy testvérét. Kilencéves volt, amikortól befogadó városként immár Pécs ölelte keblére. A Nagy Lajos Gimnáziumra és Kászonyi István osztályfőnökre emlékezve egy színes, szép korszak maradt meg e helyváltoztatás nyomán. Ebben a kellemes, mediterrán hangulatú városban élt 45 éves koráig, s úgy gondolja, hogy aktív kora után is oda fog megtérni.

1960 őszétől a Pécsi Orvostudományi Egyetemre nyert felvételt – irodalmi érdeklődése is erős volt, eredendően irodalomtörténész szeretett volna lenni, de akkor ott még nem volt bölcsészkar, emellett még a jelentkezés előtt rátalált egy egyetemen tevékenykedő idegélettani munkacsoportra, amely felfokozta érdeklődését –, majd a diplomát megszerezve is ott maradt. Ez a kutatócsoport, amelyet az 1941-ben Debrecenből érkező Lissák Kálmán akadémikus vezetett s Grastyán Endre akadémikus szakmai irányítása alatt tevékenykedett, az idegrendszeri regulációk kérdéskörében főképpen a motiváció és az emóció idegélettani vizsgálatával foglalkozott.

Az elért figyelemre méltó eredmények és a kutatott területben történt elmélyülése egyre inkább megerősítették abban, hogy az agykutatás mellett a társtudományok területén is több ismeretre van szükség – elvégezte munka mellett a pszichológiai szakot az ELTE-n, s 1976-ban kapta második diplomáját. Kutatói gyakorlatát külföldön is gyarapította: két évet töltött egy grúziai idegélettani intézetben és egyet Floridában, ahol egy pszichológiai intézetben kapcsolódott be a munkába. A grúziai két év is hasznos volt, de a floridai a tekintetben volt fontosabb állomás, hogy végképp megerősítette abban, milyen fontos a művelt tudományág interdiszciplináris megközelítése.

1978-ban Hutás Imre akkori egészségügyi államtitkár felkérésére részt vett egy teamben, amely az orvosi pszichológia tantárgy kimunkálására és bevezetésére tett javaslatot – Molnár Péter a munka során és eredményeképpen úgy érezte, hogy korábbi megérzései és egyéni törekvései megfelelőképpen beépültek a team által összegezettekbe, s ezzel bezárult egy pozitív kör. Természetesen nem tartotta ezt végállomásnak. Kutatómunkája közben lelkesen, nagy óraszámban tanított a Pécsi Orvostudományi Egyetemen – ennek elismeréséül kapta meg az alma matertól a Pro Universitate Emlékérmet. 1987-ben Szilárd János, a SZOTE rektora hívta, hogy segítsen az egyetemen még megoldatlan orvospszichológiai képzés beindításában. A csoport létrehozása eredményekben gyümölcsöző korszakot jelentett életében. A pszichológia és az idegtudományok együttes oktatása és alkalmazása – a klinikaközelség erjesztőleg hatott tevékenységükre – egyik erőssége lett az egyetemi képzésnek.

Közben egy évet Bielefeldben töltött el, ahol a kultúra biológiai gyökereinek kutatásába kapcsolódott be. 1994 elején a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatónője fejlesztési munkára kérte fel. Ezt előbb félállásban, majd teljes munkaidőben végezte. Egy évig rektori felkérésre a szegedi JATE  vendégprofesszoraként segítette az ottani pszichológusképzést is.

1997-ben Muszbek László professzor, akkori rektor hívta meg a DOTE-ra, hogy megalapítsa a Magatartástudományi Intézetet, ahol immár második ötéves igazgatói megbízatását kezdte meg. A munkatársi gárdával csiszoltan, eredménycentrikusan működik együtt, s abban is biztos, hogy nem fog gondot okozni az utódlás megoldása. A DOTE integráció előtti utolsó korszakában oktatási rektorhelyettesi megbízást kapott. A DEOEC létrejöttétől annak általános elnökhelyettese.

Molnár Péter élvezettel oktat, a hallgatók ezt részvételükkel, érdeklődésükkel honorálják – nem véletlen, hogy tavaly és az idén is „Az év oktatója” címet érdemelte ki szavazataik alapján. Fő érdeklődési területén, a humán etológiában – közelebbről az ember biológiai gyökereinek vizsgálatában – a korábbi óriási léptékű felfedezések után az újabb felismerések izgatják: pl. most már biztos, hogy velünk születetten társas lények vagyunk. E jelenség biológiai gyökereit kutatja, illetve összefüggéseit az empátiával, a kommunikációval a csecsemőkor során.

Molnár Péter felesége, dr. Trinn Csilla az I. belklinika nefrológiai részlegének adjunktusa. Eszter lányuk a Londoni Egyetem programmenedzsere, Balázs jogászként végez az idén a Pázmány Péter Tudományegyetemen, Zsigmond Kálmán még gimnazista. Szabadidejében sokat olvas: „szakmai„ háttérirodalmat és szépirodalmat egyaránt, angolul és oroszul is.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése