Bíró Miklós

Vállalkozó,

Mátészalka

szszb_04-166_biro_miklos.jpgNem megyénk szülötte, de megyénk átfogó bemutatása elképzelhetetlen az ő megszólaltatása nélkül. Az is igaz, hogy majdnem három évtizede megyénkbelinek, pontosabban szatmárinak vallja magát. Annyit tett és tesz szűkebb és tágabb hazájáért, hogy akár külön könyvet lehetne írni róla.

Dolgozik másokért, a közösségért, s nem egoista. Nem is oly régen II. Erzsébet királynő meghívásának is eleget téve mehetett volna angliai tanulmányútra. Nem ment, mert Mátészalkán ezer meg ezer feladat várta. Beszélgetésünk, vagyis az anyaggyűjtés másnapján ki kellett egészíteni portréját egy friss adattal: beválasztották egy tekintélyes tanácsadó testületbe, az RKW-ba. (Ez egy racionalizálási alapítvány nevének a rövidítése.)

A névjegykártyáján ez ál: Bíró Miklós okleveles gépészmérnök, ügyvezető. Bíró Gazdasági Szaktanácsadó Kft. Székhely Mátészalka, Ősz út 1. sz. Telephely Nyíregyháza Váci Mihály u. 41. Ez utóbbi cím az immár országosan is híres Inkubátorház címe.

A Primom Vállalkozásélénkítő Alapítványnak, csakúgy mint az Inkubátorháznak egyik „szülő atyja”, alapítója Bíró Miklós. Az a magas, szemüveges férfi, akit sokat ismernek és tisztelnek szerte e hazában és azon is túl, Moszkvától New Yorkig. A mérnöki tudását a közgazdasági egyetemen gyarapította, itt két évig tanult. S gyakorló gazdasági vezetőként huszonnégy esztendeig tevékenykedett.

A világhírű Magyar Optikai Művek mátészalkai gyárát irányította hosszú időn át. A magas műszaki követelményeknek megfelelően, jó minőségben gyártottak itt sokféle terméket a hazai és a külföldi piacra. Szakmai és vezetői munkáját sokfelé elismerték. Széles külföldi kapcsolatokkal rendelkezett és rendelkezik.

A rendszerváltás előtt részese, irányítója volt a szerkezetátalakításnak, a struktúraváltásnak. 1980 és ’90 között országgyűlési képviselő volt. Hosszú éveken át sikeres volt a mátészalkai gyár. Szintén részese, irányítója volt a privatizációnak. A gyár három részre oszlott, neki is köszönhető, hogy az új viszonyok között is eredményesen termel mind a három részleg.

Portréját kiegészíthetjük azzal, hogy mindig végzett és most is végez társadalmi munkát. Mátészalkán önkormányzati képviselő, a városüzemeltetési és városfejlesztési bizottság elnöke, plusz még a pénzügyi bizottság tagja. A Szatmár Vadásztársaság elnöke.

A megyénkben híres Tízek Kft.-től rendszeres megbízatásokat kap a felszámolásokkal kapcsolatban. A jól beosztott idejéből kikapcsolódásra is futja. A horgászás és a vadászás jelenti neki a felüdülést, a természetben gyűjt erőt az újabb meg újabb feladatok végrehajtásához. A felesége pedagógusként dolgozik.

A kisebbik lányuk látszerész, jelenleg a Haynal Imre Egészségügyi Főiskola levelezős hallgatója.

A másik lányukról elég azt tudni, hogy kémia-biológia szakos középiskolai tanár, perfekt beszél angolul, és a szatmári városkából a világvárosba, New Yorkba ment férjhez. Az amerikai állampolgárságú férjének már több diplomája van, de most is tanul − nemzetközi jogot − a híres Columbia Egyetemen.

Bíró Miklós örök időkre beírta nevét megyénk történetébe, amikor a rendszerváltás után Medgyesi Józseffel közösen kezdeményezte a Primom Vállalkozásélénkítő Alapítvány létrehozását. Mint mondja, a megalakításban, a gyakorlati munka elindításában jó partnerük volt Kovács István és csoportja.

Kis hazánkban elsőként jött létre ilyen alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke volt ezerkilencszázkilencvenkettőig. Azóta „csak” tagja a kuratóriumnak. Jóleső érzéssel említette, hogy tevékenységét Primom-díjjal ismerték el.

Mit is illik tudni az alapítványról? A prospektusban ez áll: 1990. augusztus 22-én alakult. Magyarország első olyan nonprofit, nem állami szervezetként, amelyet egy megye vállalkozásélénkítése céljából hoztak létre. Alapítók: a MOM Rt., IPOSZ, Nyíregyháza önkormányzata, a megyei önkormányzat, az összesen tizenhét cég, szervezet, illetve párt hozta létre az alapítványt. (A MOM nyereséges volt, így 20 millió forinttal tudott hozzájárulni az alapításhoz.) Később még hét cég − köztük a megyei agrárkamara − csatlakozott az alapítókhoz. Az alapítvány fontos szerepet tölt be megyénk fejlesztésében.

Bíró Miklós mostanában tanulmányt ír három régió: megyénk, Kárpátalja és Szatmár megye infrastruktúrájáról, fejlesztési lehetőségeiről.

Az ezerkilencszázkilencvenhárom  óta működő mátészalkai kft.-ben pedig gazdasági szaktanácsokat ad, stratégiai tervek elkészítésében segít. Saját terve, hogy kft.-t hoznak létre kézművesipari termékek gyártására. E termékek jelentős részét Amerikába kívánják exportálni.

Bíró Miklósék bizonyára megjelennek a következő évtizedek gazdasági térképén is…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése