Szabó Sándor

Díjnyertes mestercukrász, vállalkozó

Mátészalka

szszb_31_tk_szabo_sandor.jpgA szatmári székhely szívében található – „kis ékszerdoboz” – a Grillázs Cukrászda vezetőjével – tulajdonosával és feleségével, Szabóné Papp Andreával beszélgetünk a csöndes délutáni órákban a magyar gasztronómiáról. A vajai születésű mestercukrász a mindennapi előre tervezés megszállottja, míg felesége – közgazdasági érdeklődése ellenére – naponta álmodja meg a ma is gazdag választék újabb darabjait. Kettőjük harmonikus együttműködése párját ritkító. „Mi a titkuk?” A választ Sándortól kapjuk meg: „Nincs titok, csak szorgalom van. Egy cukrász élete a folyamatos, mindennapi tanulás. A cukrászat csak az elhivatottságot érzőknek ajánlott.” Szavaiban olyan mély és bölcs gondolatok lapulnak, amelyek egy iskolát teremtő mester erejét adják.

A mestercukrász 1996-ban alapította meg a Grillázs Kft-t. Még abban az évben megnősült. Házasságukból két csodálatos gyermek született: előbb Hanna, 1997-ben, majd Bence, 2001-ben. Időközben, már tulajdonosként a MÁV-tól vásárolt egy üzlethelyiséget, és korábbi elképzelései szerint alakította ki abból a mai Grillázs Cukrászdát. Mestervizsgát 1999-ben, Debrecenben tett, majd később leérettségizett.

Sándort aktív tagjai közt tudhatja a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség – MNMGSZ –, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – MCIOI –, az Észak-Kelet Magyarországi Cukrász Ipartestület – ÉKMCI –, amelynek alapító és vezetőségi tagja is egyben. A Kereskedelmi és Iparkamara is számíthat rá. Ez utóbbi megbízásából számos alkalommal vett részt cukrász tanulók szakmunkás-, valamint mézeskalács-készítők modul záróvizsgáin. Tagja volt a megyében elsőként megalakított mestervizsga bizottságnak. Tanítói hajlamára vall a következő mondata: ”Elkötelezett híve vagyok a szakmának, ezért kiemelt jelentőséget tulajdonítok a jelenleg is folyó tanulóképzésnek.”

2006-ban az MNGSZ Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezete a cukrász szekció vezetőjének választotta. E feladatkörében azóta újraválasztották és megerősítették 2014-ben. Szakmai szervezetekben vállalt feladatai mellett szoros kapcsolatot tart cukrász kollégáival, ami számos, rendszeresen megtartandó közös munkában ölt testet. Kiváló kapcsolatot ápol a megye különféle szintű szakmai képzést folytató tanintézményeivel.

Az MCIOI az „Arany Habverő” díjat 2007-ben adományozta számára. A Grillázs Cukrászda 2008 óta jogosult a „VÉDNÖKI TÁBLÁS HÁZ” kitüntető cím használatára, az MNGSZ Védnöki Tábla bizottságának döntése alapján. A mestercukrász szakmai hitvallásának megfelelően maga is folyamatosan tanul, képezi magát: ” 2007-től kezdődően, a Leonardo program keretében, több szakmai úton vettem részt, ahol betekintést nyerhettem Olaszország gasztronómia ízvilágába, a Nápoly környéki sütemények készítésének technológiájába, a Toscanai csokoládémesterek csokoládé-, fagylalt- és bonbonkészítésének ismert és még ismeretlen változataiba. Megcsodálhattam Dél-Franciaország méltán híres desszertjeinek készítését, és azok ízkombinációit. Bepillanthattam a mestervizsga szigorú rendszerébe. Több mint 25 külföldi szakmai tanulmányút, nemzetközi szakmai kiállítás, verseny és vásár áll mögöttem.”

A különböző szakmai tanfolyamok közül, amelyeken továbbképezte magát, csak néhányat említünk meg: Sándor, 2009-ben a „Vendégvárás művészete”, 2012-ben a „Francia mini-torta” tanfolyam hallgatójaként sajátított el új és újabb szakmai fogásokat. Kiemelkedő élményeként említette meg azt, hogy 2013-ban az ismert Tiziano Mita, olasz cukrászmester technikáját ismerhette meg.

A Grillázs Cukrászda sikereivel folytatjuk beszélgetésünket: 2006-ban, az Országos Fagylaltversenyen, az almás-fagylaltjukat az MCIOI ezüstéremmel, az MNGSZ különdíjjal jutalmazta. Egy évvel később a „Szomszéd városok mesterszakácsainak versenye” rendezvényről ezüstéremmel térhettek haza. Szabó Sándor, mestercukrász, 2008-ban az MNGSZ–től megkapta a „Magyar Gasztronómiáért Érdemérem” kitüntetést.

Legsikeresebb évükként a 2011-re tekinthetnek vissza: a különböző tartalmú és célú, öt tekintélyes színvonalú versenyről három arany- és két bronzéremmel, illetve bronz fokozatú elismeréssel zárhatták az évet.

2012-ben, az MNGSZ Schnitta Sámuel MÉK-e emlékbizottság részéről „Kiváló szakmai munka” elismerő oklevél tovább emelte Sándor szakmai tekintélyét. Egy év múltán „A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend” a soraiba választotta. 2014-ben a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztronómiai szakkiállítás keretében megrendezett cukrászverseny D2 kategóriájában aranyérem lett a jutalma.

„ Hobbim a szakmám, és ami a természethez köthető (horgászat, vadászat). További célom, hogy a megszerzett tapasztalataimat szélesebb körben továbbadjam, a cukrász-szakma nívóját minél magasabbra emeljem.”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése