Ilus málnát, szamócát, medvehagymát árult a piacon, de Károly inkább a kezét kérte meg Ilus még akkor sem tudott örülni, mikor a postás meghozta az első nyugdíját. Minek? Éppen annyit... Tartalom megtekintése
Szabó Sándor
Díjnyertes mestercukrász, vállalkozó
Mátészalka
A szatmári székhely szívében található – „kis ékszerdoboz” – a Grillázs Cukrászda vezetőjével – tulajdonosával és feleségével, Szabóné Papp Andreával beszélgetünk a csöndes délutáni órákban a magyar gasztronómiáról. A vajai születésű mestercukrász a mindennapi előre tervezés megszállottja, míg felesége – közgazdasági érdeklődése ellenére – naponta álmodja meg a ma is gazdag választék újabb darabjait. Kettőjük harmonikus együttműködése párját ritkító. „Mi a titkuk?” A választ Sándortól kapjuk meg: „Nincs titok, csak szorgalom van. Egy cukrász élete a folyamatos, mindennapi tanulás. A cukrászat csak az elhivatottságot érzőknek ajánlott.” Szavaiban olyan mély és bölcs gondolatok lapulnak, amelyek egy iskolát teremtő mester erejét adják.
A mestercukrász 1996-ban alapította meg a Grillázs Kft-t. Még abban az évben megnősült. Házasságukból két csodálatos gyermek született: előbb Hanna, 1997-ben, majd Bence, 2001-ben. Időközben, már tulajdonosként a MÁV-tól vásárolt egy üzlethelyiséget, és korábbi elképzelései szerint alakította ki abból a mai Grillázs Cukrászdát. Mestervizsgát 1999-ben, Debrecenben tett, majd később leérettségizett.
Sándort aktív tagjai közt tudhatja a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség – MNMGSZ –, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – MCIOI –, az Észak-Kelet Magyarországi Cukrász Ipartestület – ÉKMCI –, amelynek alapító és vezetőségi tagja is egyben. A Kereskedelmi és Iparkamara is számíthat rá. Ez utóbbi megbízásából számos alkalommal vett részt cukrász tanulók szakmunkás-, valamint mézeskalács-készítők modul záróvizsgáin. Tagja volt a megyében elsőként megalakított mestervizsga bizottságnak. Tanítói hajlamára vall a következő mondata: ”Elkötelezett híve vagyok a szakmának, ezért kiemelt jelentőséget tulajdonítok a jelenleg is folyó tanulóképzésnek.”
2006-ban az MNGSZ Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezete a cukrász szekció vezetőjének választotta. E feladatkörében azóta újraválasztották és megerősítették 2014-ben. Szakmai szervezetekben vállalt feladatai mellett szoros kapcsolatot tart cukrász kollégáival, ami számos, rendszeresen megtartandó közös munkában ölt testet. Kiváló kapcsolatot ápol a megye különféle szintű szakmai képzést folytató tanintézményeivel.
Az MCIOI az „Arany Habverő” díjat 2007-ben adományozta számára. A Grillázs Cukrászda 2008 óta jogosult a „VÉDNÖKI TÁBLÁS HÁZ” kitüntető cím használatára, az MNGSZ Védnöki Tábla bizottságának döntése alapján. A mestercukrász szakmai hitvallásának megfelelően maga is folyamatosan tanul, képezi magát: ” 2007-től kezdődően, a Leonardo program keretében, több szakmai úton vettem részt, ahol betekintést nyerhettem Olaszország gasztronómia ízvilágába, a Nápoly környéki sütemények készítésének technológiájába, a Toscanai csokoládémesterek csokoládé-, fagylalt- és bonbonkészítésének ismert és még ismeretlen változataiba. Megcsodálhattam Dél-Franciaország méltán híres desszertjeinek készítését, és azok ízkombinációit. Bepillanthattam a mestervizsga szigorú rendszerébe. Több mint 25 külföldi szakmai tanulmányút, nemzetközi szakmai kiállítás, verseny és vásár áll mögöttem.”
A különböző szakmai tanfolyamok közül, amelyeken továbbképezte magát, csak néhányat említünk meg: Sándor, 2009-ben a „Vendégvárás művészete”, 2012-ben a „Francia mini-torta” tanfolyam hallgatójaként sajátított el új és újabb szakmai fogásokat. Kiemelkedő élményeként említette meg azt, hogy 2013-ban az ismert Tiziano Mita, olasz cukrászmester technikáját ismerhette meg.
A Grillázs Cukrászda sikereivel folytatjuk beszélgetésünket: 2006-ban, az Országos Fagylaltversenyen, az almás-fagylaltjukat az MCIOI ezüstéremmel, az MNGSZ különdíjjal jutalmazta. Egy évvel később a „Szomszéd városok mesterszakácsainak versenye” rendezvényről ezüstéremmel térhettek haza. Szabó Sándor, mestercukrász, 2008-ban az MNGSZ–től megkapta a „Magyar Gasztronómiáért Érdemérem” kitüntetést.
Legsikeresebb évükként a 2011-re tekinthetnek vissza: a különböző tartalmú és célú, öt tekintélyes színvonalú versenyről három arany- és két bronzéremmel, illetve bronz fokozatú elismeréssel zárhatták az évet.
2012-ben, az MNGSZ Schnitta Sámuel MÉK-e emlékbizottság részéről „Kiváló szakmai munka” elismerő oklevél tovább emelte Sándor szakmai tekintélyét. Egy év múltán „A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend” a soraiba választotta. 2014-ben a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztronómiai szakkiállítás keretében megrendezett cukrászverseny D2 kategóriájában aranyérem lett a jutalma.
„ Hobbim a szakmám, és ami a természethez köthető (horgászat, vadászat). További célom, hogy a megszerzett tapasztalataimat szélesebb körben továbbadjam, a cukrász-szakma nívóját minél magasabbra emeljem.”
Hasonló
Bálint Pál
Radványi Ildikó
Lőrincz Károly
Dr. Vékony Miklós
Dr. Bálint István
Dr. Cservenyák László PhD
Horváth Gábor
Láng Károly
Muskovszky János
Szováti Tibor
Szilágyi János
Dr. Szilágyi Dénes
Puskás Barnabás
Nagy Miklós
Kiss Ferenc
Dr. Kelemen Barnabás
Dr. Kárpáti József
Dr. Hauser Tibor
Farkas József
Dr. Cservenyák László
Égi áldás az özvegyasszony házasságára
Virágvasárnap Vatikánban a Szent Péter téren
Pálmaágakból lefektetett szőnyeg a Bazilika lépcsőin, olajágakkkal integető ünneplők Ilyen meghívót kap a vendég, ha a jó sorsa Rómában egy zarándokszállásra viszi. A Casa per ferie delle Suore Missionarie Pallottine néhány... Tartalom megtekintése
Varázslat
Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta áll ez a nagyon régi épület, kicsit elvarázsolt szépségével kastély, kicsit bástya szerű repkénnyel befutott oldalával. Az idő ... Tartalom megtekintése
Az út
Tüttő József alkotása Szinte meggyötört arcok, holott egy életút harcosai a születéstől a végsőkig. Egyetlen ember akinek annyiszor változik az arca, ahány állomást tudhat maga mögött. Hogy sejthetnénk gyermekkorban, milyen ... Tartalom megtekintése
Hegyet hágék, lőtőt lépék, a sárkány farkán túráztam
Megtépett sziklák, leszakadt hegyormok, madeirai séta egy csángó ima ritmusára Légvonalban… Ha valahol tényleg látni is lehet, mit jelent ez a kifejezés, az a Ponta de São Lourenço, azaz a... Tartalom megtekintése
Pomaranski Luca portréja
Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban szabad beszélni, én mégis a portrézást találom a legizgalmasabb alkotói munkának. Huszár Boglárka ragyogó képet festett Lucáról, aki csak éppen bekukkantott a vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése
Győr Bécsi kapu tér. Egy csepp harmónia
Hargitai Beáta alkotása Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. (Wikipédia) A tér ragyogása, elegánsan hangolt épületei a ... Tartalom megtekintése
Egy kis nyelvészkedés a Piña Coladaval kapcsolatban
Szűrt ananászt jelent magyarul, szögezném le Móricka kedvéért… …akinek mint tudjuk, mindenről ugyanaz jut eszébe. Felhívnám továbbá a figyelmét az “ ñ ” betű kalapocskájára, ami által “ ny “-ne... Tartalom megtekintése
Történetek a füstölődő szalonnatáblák mellől
A régi házak padlásai mindig is kincseket rejtettek és rejtenek magukban Éreztem én ezt már gyerekkoromban, ugyanis állandóan azon siránkoztam, hogy mikor mehetek már fel én is a hijúba, ami... Tartalom megtekintése
Pince bejárat, Tokaj
Bíró Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően szomorkás időben vágyódva nézhetünk erre a Bíró Ernő által megpingált képre. Kirobbanó fényekben pompázik a pince tetején dúsan hajtó ... Tartalom megtekintése