Szabó Sándor

Díjnyertes mestercukrász, vállalkozó

Mátészalka

szszb_31_tk_szabo_sandor.jpgA szatmári székhely szívében található – „kis ékszerdoboz” – a Grillázs Cukrászda vezetőjével – tulajdonosával és feleségével, Szabóné Papp Andreával beszélgetünk a csöndes délutáni órákban a magyar gasztronómiáról. A vajai születésű mestercukrász a mindennapi előre tervezés megszállottja, míg felesége – közgazdasági érdeklődése ellenére – naponta álmodja meg a ma is gazdag választék újabb darabjait. Kettőjük harmonikus együttműködése párját ritkító. „Mi a titkuk?” A választ Sándortól kapjuk meg: „Nincs titok, csak szorgalom van. Egy cukrász élete a folyamatos, mindennapi tanulás. A cukrászat csak az elhivatottságot érzőknek ajánlott.” Szavaiban olyan mély és bölcs gondolatok lapulnak, amelyek egy iskolát teremtő mester erejét adják.

A mestercukrász 1996-ban alapította meg a Grillázs Kft-t. Még abban az évben megnősült. Házasságukból két csodálatos gyermek született: előbb Hanna, 1997-ben, majd Bence, 2001-ben. Időközben, már tulajdonosként a MÁV-tól vásárolt egy üzlethelyiséget, és korábbi elképzelései szerint alakította ki abból a mai Grillázs Cukrászdát. Mestervizsgát 1999-ben, Debrecenben tett, majd később leérettségizett.

Sándort aktív tagjai közt tudhatja a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség – MNMGSZ –, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – MCIOI –, az Észak-Kelet Magyarországi Cukrász Ipartestület – ÉKMCI –, amelynek alapító és vezetőségi tagja is egyben. A Kereskedelmi és Iparkamara is számíthat rá. Ez utóbbi megbízásából számos alkalommal vett részt cukrász tanulók szakmunkás-, valamint mézeskalács-készítők modul záróvizsgáin. Tagja volt a megyében elsőként megalakított mestervizsga bizottságnak. Tanítói hajlamára vall a következő mondata: ”Elkötelezett híve vagyok a szakmának, ezért kiemelt jelentőséget tulajdonítok a jelenleg is folyó tanulóképzésnek.”

2006-ban az MNGSZ Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezete a cukrász szekció vezetőjének választotta. E feladatkörében azóta újraválasztották és megerősítették 2014-ben. Szakmai szervezetekben vállalt feladatai mellett szoros kapcsolatot tart cukrász kollégáival, ami számos, rendszeresen megtartandó közös munkában ölt testet. Kiváló kapcsolatot ápol a megye különféle szintű szakmai képzést folytató tanintézményeivel.

Az MCIOI az „Arany Habverő” díjat 2007-ben adományozta számára. A Grillázs Cukrászda 2008 óta jogosult a „VÉDNÖKI TÁBLÁS HÁZ” kitüntető cím használatára, az MNGSZ Védnöki Tábla bizottságának döntése alapján. A mestercukrász szakmai hitvallásának megfelelően maga is folyamatosan tanul, képezi magát: ” 2007-től kezdődően, a Leonardo program keretében, több szakmai úton vettem részt, ahol betekintést nyerhettem Olaszország gasztronómia ízvilágába, a Nápoly környéki sütemények készítésének technológiájába, a Toscanai csokoládémesterek csokoládé-, fagylalt- és bonbonkészítésének ismert és még ismeretlen változataiba. Megcsodálhattam Dél-Franciaország méltán híres desszertjeinek készítését, és azok ízkombinációit. Bepillanthattam a mestervizsga szigorú rendszerébe. Több mint 25 külföldi szakmai tanulmányút, nemzetközi szakmai kiállítás, verseny és vásár áll mögöttem.”

A különböző szakmai tanfolyamok közül, amelyeken továbbképezte magát, csak néhányat említünk meg: Sándor, 2009-ben a „Vendégvárás művészete”, 2012-ben a „Francia mini-torta” tanfolyam hallgatójaként sajátított el új és újabb szakmai fogásokat. Kiemelkedő élményeként említette meg azt, hogy 2013-ban az ismert Tiziano Mita, olasz cukrászmester technikáját ismerhette meg.

A Grillázs Cukrászda sikereivel folytatjuk beszélgetésünket: 2006-ban, az Országos Fagylaltversenyen, az almás-fagylaltjukat az MCIOI ezüstéremmel, az MNGSZ különdíjjal jutalmazta. Egy évvel később a „Szomszéd városok mesterszakácsainak versenye” rendezvényről ezüstéremmel térhettek haza. Szabó Sándor, mestercukrász, 2008-ban az MNGSZ–től megkapta a „Magyar Gasztronómiáért Érdemérem” kitüntetést.

Legsikeresebb évükként a 2011-re tekinthetnek vissza: a különböző tartalmú és célú, öt tekintélyes színvonalú versenyről három arany- és két bronzéremmel, illetve bronz fokozatú elismeréssel zárhatták az évet.

2012-ben, az MNGSZ Schnitta Sámuel MÉK-e emlékbizottság részéről „Kiváló szakmai munka” elismerő oklevél tovább emelte Sándor szakmai tekintélyét. Egy év múltán „A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend” a soraiba választotta. 2014-ben a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztronómiai szakkiállítás keretében megrendezett cukrászverseny D2 kategóriájában aranyérem lett a jutalma.

„ Hobbim a szakmám, és ami a természethez köthető (horgászat, vadászat). További célom, hogy a megszerzett tapasztalataimat szélesebb körben továbbadjam, a cukrász-szakma nívóját minél magasabbra emeljem.”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése