Zsoldos Barnabás

Príma-díjas rádiós újságíró

Mátészalka

szszb_32_zsoldos_barnaba_s.jpgAzzal kezdte a beszélgetést, hogy az Ő életét valaki biztosan irányította. Ez a valaki nem lehet más, mint a Jó Isten, hiszen nincs rá magyarázat, hogy egy tanítóképzőbe való bejutás estéjén ő nem tankönyvekbe menekül, hanem kifejti véleményét a Bibliáról, és az oktatás összefüggéseiről. természetesen nagy ívben kerülnie kellett a nyíregyházi Bethlen utcai intézményt. Kerülte is, még évtizedekkel később sem szívesen ment arra, de ez a tény egész élete pályafutását meghatározta. De erről egy kicsit később.

Zsoldos Ferenc és Csiszár Gizella házasságából a kis beregi faluban Tiszaviden született 1947-ben. A gyürei származású, tehetős paraszt család asztalos fia és a felesége fontosnak tartotta a visszatérést Gyürébe, ahol nevelkedett, tanult, testvérével, Valériával. A kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumot is innen bejárva végezte. 1966-ban történt az ominózus eset, amit a záhonyi vasutas élete követett. A vagonok aggatása mellett is tanult, hiszen Makai László volt tanára révén, érettségi előtt már olvasta Thomas Mannt, Reymontot, Franz Kafkát. Nem is jelentett nagy megerőltetést a vasúti alapvizsgák letétele, ami lehetővé tette számára a MÁV Tisztképző elvégzését. Itt ismerkedett meg Radó Magdolnával, aki a felesége és neveltek két gyermeket, Magdolnát és Barnabás Pált, akik egyetemet végeztek, doktori címer szereztek, családosok és megörvendeztették őket, öt unokával. Mindez Mátészalkához kötődik, hiszen 1975-től ebben a szatmári városban él, dolgozik, és innen datálódik újságírói tevékenysége is.

Az újságírás, már középiskolában is foglalkoztatta, a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiója pedig szinte tálcán kínálta a mátészalkai tudósítói lehetőséget, amit a VALAKI irányítása, útmutatása alapján megragadott és regénybe illő körülmények között elkezdet dolgozni, azaz adta a tudósításokat telexen, telefonon, később a nem használt Budapest-Moszkva” K” vonalon. Egyre többször szólalt meg a RÁDIÓBAN, de még a mátészalkai vasútállomás dolgozójaként. 1988-ban már erősen foglakoztatta a váltás, hiszen érezte, tudta megállja a helyét az újságírás nem könnyű pályáján, ami a rendszerváltás után be is következett. A Magyar Rádió főállású munkatársa lett, sőt munkája elismeréseként Mátészalkán ún. Mini Stúdiót hozott létre az MR, ahonnan elsősorban a nyíregyházi stúdiót látta el hangzó tudósításokkal, riportokkal. Nem egyszer komplett műsort is sugároztak középhullámon, Mátészalkáról. Különösen az árvizek, a gátszakadás rendkívüli időszaka mutatta meg mennyire jó gondolat volt a mini stúdió létrehozása, hiszen akkor még nem volt internet, innen viszont az eseményekről gyorsan lehetett tudósítani. Egész pályafutása során fontosnak tartotta a megye és a határon túl élő magyarok életének bemutatását, másokat megismertetni természeti értékeinkkel, szellemi- és épített örökségeinkkel.

Közben beiratkozott a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajz szakára, etnográfus diplomát szerzett, sőt az egyetem Néprajz a Nyíregyházi Rádió hullámhosszán címmel diploma munkáját könyv alakban meg is jelentette. Ahogyan az lenni szokott, Budapesten a Bródy Sándor utcában is elismerték munkáját, rábízták a négy órás éjszakai műsor szerkesztését, műsorvezetését, és mint a nyíregyházi stúdió vezetője elérte, hogy ezek az adások, a több mint 50 éves stúdióból szóljanak, ugyanis Kondor Katalin a Magyar Rádió elnöke 2002-ben nevezte ki a stúdió vezetőjének, amelyet 2007-ig a bezárásig látott el. 2011-ben az a megtiszteltetés érte, hogy a Bessenyei György gimnázium 100. évfordulóján, Szendrei János volt tanára javaslatára felvették a Bessenyei Akadémia rendes tagjai sorába.

A korábban emlegetett árvizek idején mutatott helytállása, szakmai felkészültsége – ez más műsorokban is megmutatkozott – elismeréseket is eredményezett. Kétszer érdemelte ki a Magyar Rádió egyéni NÍVÓ –díját, 2003-ban a kollégák szavazata alapján a Kossuth Rádió Kossuth-díját. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mindenkori vezetése is díjazta tevékenységét, hiszen megkapta a Megyei Közgyűlés bronz plakettjét, a Szabad Sajtó emlékérmet, a Honvédelmi Minisztérium civileknek adható harmadik fokozatú bronzkeresztet. De lehetne még sorolni, a vízügyi szakma és a honvédelem megbecsülésüket oklevelekben juttatták kifejezésre. A határon túl élő, az anyaországot nem feledő emberekkel közösséget vállaló rádiós tevékenységéért a Magyar Örökség díjasa is lett 2016-ban. A nyugdíjas korú, de a munkát illetően egyáltalán nem nyugdíjas rádiós újságíró ma is szinte naponta megszólal a Kossuth Rádióban, persze ehhez az is kell, hogy a sikeres munkavégzés mögött legyen háttér, ott legyen egy nő, aki éppen a felesége. Természetesen hobbija is van, szívesen horgászik, vadászik. Publikál a NIMRÓD Vadászújságban, 2010-ben pedig könyve jelent meg, amelyet Elek Balázzsal jegyeznek, címe: Magyar Vadászösvényeken.

2016 novemberében egy megkeresés bearanyozta eddigi pályafutását, jelölték a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei PRÍMA- díjra, amelyet megkapott.

* * *

Olvasson vadásztörténeteket itt! 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése