Szombati Attila

Áfész-elnök,

Mátészalka

szszb_07-116_szombati_attila_1.jpgA Mátészalka és Vidéke ÁFÉSZ mindig fontos szerepet töltött be a szatmári (részben a szabolcsi) emberek életében. Az ellátás biztosítása mellett eredményesen támogatta a kultúrát és a sportot. Dolgozói számos településen aktív társadalmi munkát végeztek. A lényeg nem változott. Az átmeneti megrázkódtatások után a szövetkezet stabilizálódott, most is fontos láncszeme a szövetkezeti mozgalomnak. Megyénk második legnagyobb városának életében figyelemre méltó a szerepe. A megváltozott és megnehezedett körülmények között Szombati Attila elnök vezeti az áfészt. Bokros elnöki teendőinek ellátása mellett több társadalmi funkciót is betölt.

Mielőtt a dicső múltat, a régi szép időket felemlegetnénk, idézzünk egy újságcikket, amely az elnök tájékoztatása alapján 1998 januárjában jelent meg. „A közelmúltban, pontosabban 1997-ben 18 millió forintos költséggel felújították a legjobb mátészalkai ABC-áruházat. Ezen kívül a múlt évben működési területén 10 millió forintot felújításra, 5 millió forintot beruházásra költött a Mátészalka és Vidéke ÁFÉSZ. Megyénk egyik legnagyobb fogyasztási szövetkezete a közelmúltban végzett számítások szerint 1,5 milliárd forint árbevétellel zárta az elmúlt esztendőt. Az idei tervek is biztatóak – erről informált Szombati Attila elnök. A siker annak is köszönhető, hogy a vendéglátó egységeket bérbe adták, a boltok többségét pedig − a működési területükön lévő mind a 22 településen − hagyományos módon működtetik. (1995-ben a Győrteleki ÁFÉSZ beolvadt a mátészalkaiba.) A szövetkezetnek 48 hagyományos boltja van, ebből 20 tagja a Coop-hálózatnak. Januártól működik az országos hálózat, a Coop Hungary Rt. Ez is lehetővé teszi, hogy idén számos kedvezményes akciót hirdetnek a szatmári területen is. A központi akciók mellett pluszként számos saját akciót is szervez a szövetkezet.

Az idei tervek közt szerepel, hogy működési területükön minden eddiginél több vetőmagvat, permetszert és mezőgazdasági kisgépet hoznak forgalomba a kistermelők érdekében. Kis tételekben a környéken termelt zöldség és gyümölcs egy részét a boltok felvásárolják. A bolthálózat felújítására ebben az évben is 8 millió forint jut. A szövetkezet vezetői idén is több fontos intézkedést tesznek a versenyképesség javítása érdekében.”

A Mátészalka és Vidéke Általános Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet 30 éve címmel kiadvány jelent meg, amely az 1944 és 1974 közti időszakot örökíti meg. Szerkesztette Szabó Miklós áruforgalmi főosztályvezető, az impresszumban felelős kiadónak tüntették fel Papp János elnököt. Idézet a kiadványból:

„Mi jellemezte Mátészalka kereskedelmét a felszabadulás előtt? A Hangya Szövetkezet két vegyesboltjával és egy vendéglőjével állt a lakosság rendelkezésére. A földművesszövetkezet száztíz taggal alakult meg. Az alapító tagok az alakuló közgyűlésen tíz forintos részjegy összeget állapítottak meg. Az élelmiszerek jegyre, az iparcikkek és a ruházati cikkek csak nagyon szűk választékban álltak rendelkezésre.

A Cigány Néptánc Együttes két esetben nyerte el a Szocialista Kultúráért kitüntetést. Csiky Júlia, a csoport vezetője és koreográfusa a Kiváló Népművelő kitüntetés tulajdonosa. Szövetkezetünk támogatta a községek kulturális és sporttevékenységét. 1969. augusztus 1-jén Mátészalka városi rangot kapott. Szövetkezetünk Kraszna Áruháza városunk első színfoltja lett. Szövetkezetünkben nyúl- és sertéstenyésztő, majd méhész szakcsoport alakult. A városközpontban tervezzük korszerű vendéglő, presszó, könyvesbolt, műszaki szaküzlet, papír-írószer szaküzlet építését.” A mostani tervek közt szerepel a stabilizáció, alkalmazkodás a versenyhelyzethez, a Coop-hálózathoz. A szövetkezeti dolgozókat inspirálják a vevőkkel való jó kapcsolatokra. A széles áruválasztékot a lakosság jövedelméhez igazítják. Remény van arra, hogy ha az életszínvonal javul, nő a foglalkoztatottság, akkor a szövetkezet nyereségesebb, még működőképesebb lesz.

Szombati Attila 1946-ban Darnón született. A makói Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett. Munka mellett a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett diplomát. Okleveles számvizsgáló. A középiskola után Porcsalmán könyvelőként dolgozott. 1968-tól a Csengeri ÁFÉSZ-nél belső ellenőr, osztályvezető, titkárságvezető volt. 1973-ban a mátészalkai szövetkezet főkönyvelő-helyettese lett. 1978-tól három évig elnök volt Csengerben. 1981-től Mátészalkán tölti be az elnöki tisztet. 1988-tól a Meszöv társadalmi elnöke. Az ÁFEOSZ elnökségének immár a második ciklusban tagja. Az Országos Diákszövi Alapítvány kuratóriumának elnöke. Számos kitüntetést kapott.

Felesége kereskedő volt, most vállalkozó. Egyik lánya főiskolára, a másik gimnáziumba jár. Régen focizott, a sportot, a természetet most is szereti. A naményi Tisza-part jelent számára néha felüdülést.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése