Malamidesz Szilvia

A Vasutas Művelődési Ház igazgatója

Nyíregyháza

szszb_32_tk_malamidesz_szilvia_800.jpgHa beszélni tudnának az egykori székek, a falak, a mennyezet, a bútorok – biztosan szép bálokról, lopott csókokról, vidám táncmulatságról mesélnének. A Vasutas Művelődési Ház ugyanis kereken egy évszázada nyitotta meg kapuját Nyíregyházán, előbb a vasutasok és családtagjaik, majd az érdeklődő nagyközönség előtt. Malamidesz Szilviával, az intézményt harmadik éve irányító igazgatóval próbáljuk kihámozni a feledés homályából azt az értékrendet, amelyet a patinás intézmény mindig is jelentett a szabolcsi megyeszékhelyen. 2016-ban köszönti alapításának 100. évfordulóját a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület által működtetett ház. Hivatalosan többször átkeresztelték, de a köznyelv megőrizte a tartalmat. Még javában dúlt az első világháború, amikor a tanulás, a szórakozás, a művelődés iránt érdeklődők rendszeresen eljártak vagy a postásba, vagy a vasutasba. A fiatal igazgatónőnek talán a nagyszülei fordulhattak meg az itteni rendezvényeken.

Hegyek, völgyek, búzamezők közt kanyarog a vonat a vasútmodell kiállításokon, mely az egyik legnépszerűbb program a vasút világából. Nemzedékek nőttek fel rajta és ma is sokan látogatják az alkalom adtán megépített, 40-50 méter hosszú terepmodellt. Az óvodás gyerekek és az iskolások ma is rácsodálkoznak, és talán választják hivatásul a vasutat. S ha már a kerek évfordulónál tartunk, közös emlékezésre hívják szeptemberben az érdeklődőket. Felhívást tettek közzé: az 1910-es évektől 2000-ig terjedő időszakban készült fotókat várnak a családi albumokból, filmet szerkesztenek belőle, hogy a mai generációk is bepillantsanak a történelembe. Asztali naptárt is készítenek a korhű dokumentumok felhasználásával, már 2017-es dátummal. A jelenleg működő csoportok tagjai lázasan keresgélnek, hisz közös érdek a méltó ünneplés. Hosszas a felsorolás, ki mindenki jár ma rendszeresen ide: moderntánc iskola, önvédelmi és egyéb mozgásos csoportok, kezdő és haladó számítástechnikai képzés, és ismét történelem, éppen félévszázada indult itt el az eszperantó klub, és megszakítás nélkül ma is összejárnak a lengyel professzor által alkotott mesterséges nyelv szerelmesei. A posta hőskorában még leveleztek eszperantóul a fiatalok, vagy egyes szakmák képviselői, ma, az informatikai társadalomban inkább az angol a favorit. Sok éven át még a főiskola is elfogadta nyelvvizsgaként az eszperantót. Népszerű a nyugdíjasklub, a nyugdíjas tánckör és énekkar, a kertbarát klub, összejárnak a méhészek, a kaktuszgyűjtők, a sakk-körbe az ifjabbak is jönnek. Működik itt az egészséges táplálkozást népszerűsítő paleo csoport, az önismereti klub tükröt tart a tagjai elé. Évente közel 120 ezren fordulnak meg a Vasutas Művelődési Házban.

Igyekszünk minden korosztályt megszólítani – avat be terveibe Malamidesz Szilvia. Kommunikáció és művelődésszervezés az első diplomája, a mesterkurzust andragógiából tette. Imádja a rendezvényszervezést, szívesen és szakszerűen kommunikál másokkal. Nem véletlenül ápol jó kapcsolatot a könyvtárral, a múzeummal, a levéltárral, a Kállay Gyűjteménnyel, a helyi és megyebeli művelődési házakkal, a közeli óvodákkal és általános iskolával, valamint a vasúthoz tartozó/kötődő szervezetekkel is.

A gyerekek a bábszínházba jönnek szívesen, a vasútmodell kiállítás korosztálytól független, a számítástechnikai képzésre pedig nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek is szívesen jönnek. Hozzák a saját laptopjukat és szorgalmasan biflázzák a számítógépük, valamint az internet, a Skype, a Facebook használatának tudományát és napi gyakorlatát. Ha már a gyerekek, az unokák messzi idegenben keresik a boldogulást, legalább a képernyőn lássák, hogy telnek a családtagok hétköznapjai külhonban. Mintha kinyílna a világ: utazás nélkül is rálátni a Glóbuszra.

„Részt vettem néhány rendezvényen itt korábban, és tetszett az atmoszféra. Amikor az igazgatói állásból nyugdíjba készült az elődöm, a barátaim biztatására beadtam a pályázatot. Mindig az a cél lebegett a szemem előtt, hogy méltó legyek vezetőként az egykori igazgatókhoz. A patinás intézményt pedig a 21. századi feladatokkal, lehetőségekkel és elvárásoknak megfelelően tudjam irányítani. Ez a kihívás ma is meghatározza a terveimet, noha szűkös a költségvetésünk.  A jubileumi évben olyan régi programokat elevenítünk fel, melyek intézményünket ismertté és kedveltté tették. Ezek mellett sok újdonsággal is várjuk látogatóinkat. A hagyományos farsangi és szüreti bál, a vasútmodell kiállítás, a táncmulatságok, a kabarédélutánok, a kiállítások mellett idén éjszakai moziba is hívjuk az érdeklődőket.

Kiemelt figyelmet kap az időskorúak informatikai képzése, az egészséges életmód és – tanácsadás, a mozgás – a torna, a tavaszi, őszi egészségnapok, az ételkóstolók, a testi és lelki egészségre való nevelés.”

Legyen a második évszázad is sikertörténet.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése