Malamidesz Szilvia

A Vasutas Művelődési Ház igazgatója

Nyíregyháza

szszb_32_tk_malamidesz_szilvia_800.jpgHa beszélni tudnának az egykori székek, a falak, a mennyezet, a bútorok – biztosan szép bálokról, lopott csókokról, vidám táncmulatságról mesélnének. A Vasutas Művelődési Ház ugyanis kereken egy évszázada nyitotta meg kapuját Nyíregyházán, előbb a vasutasok és családtagjaik, majd az érdeklődő nagyközönség előtt. Malamidesz Szilviával, az intézményt harmadik éve irányító igazgatóval próbáljuk kihámozni a feledés homályából azt az értékrendet, amelyet a patinás intézmény mindig is jelentett a szabolcsi megyeszékhelyen. 2016-ban köszönti alapításának 100. évfordulóját a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület által működtetett ház. Hivatalosan többször átkeresztelték, de a köznyelv megőrizte a tartalmat. Még javában dúlt az első világháború, amikor a tanulás, a szórakozás, a művelődés iránt érdeklődők rendszeresen eljártak vagy a postásba, vagy a vasutasba. A fiatal igazgatónőnek talán a nagyszülei fordulhattak meg az itteni rendezvényeken.

Hegyek, völgyek, búzamezők közt kanyarog a vonat a vasútmodell kiállításokon, mely az egyik legnépszerűbb program a vasút világából. Nemzedékek nőttek fel rajta és ma is sokan látogatják az alkalom adtán megépített, 40-50 méter hosszú terepmodellt. Az óvodás gyerekek és az iskolások ma is rácsodálkoznak, és talán választják hivatásul a vasutat. S ha már a kerek évfordulónál tartunk, közös emlékezésre hívják szeptemberben az érdeklődőket. Felhívást tettek közzé: az 1910-es évektől 2000-ig terjedő időszakban készült fotókat várnak a családi albumokból, filmet szerkesztenek belőle, hogy a mai generációk is bepillantsanak a történelembe. Asztali naptárt is készítenek a korhű dokumentumok felhasználásával, már 2017-es dátummal. A jelenleg működő csoportok tagjai lázasan keresgélnek, hisz közös érdek a méltó ünneplés. Hosszas a felsorolás, ki mindenki jár ma rendszeresen ide: moderntánc iskola, önvédelmi és egyéb mozgásos csoportok, kezdő és haladó számítástechnikai képzés, és ismét történelem, éppen félévszázada indult itt el az eszperantó klub, és megszakítás nélkül ma is összejárnak a lengyel professzor által alkotott mesterséges nyelv szerelmesei. A posta hőskorában még leveleztek eszperantóul a fiatalok, vagy egyes szakmák képviselői, ma, az informatikai társadalomban inkább az angol a favorit. Sok éven át még a főiskola is elfogadta nyelvvizsgaként az eszperantót. Népszerű a nyugdíjasklub, a nyugdíjas tánckör és énekkar, a kertbarát klub, összejárnak a méhészek, a kaktuszgyűjtők, a sakk-körbe az ifjabbak is jönnek. Működik itt az egészséges táplálkozást népszerűsítő paleo csoport, az önismereti klub tükröt tart a tagjai elé. Évente közel 120 ezren fordulnak meg a Vasutas Művelődési Házban.

Igyekszünk minden korosztályt megszólítani – avat be terveibe Malamidesz Szilvia. Kommunikáció és művelődésszervezés az első diplomája, a mesterkurzust andragógiából tette. Imádja a rendezvényszervezést, szívesen és szakszerűen kommunikál másokkal. Nem véletlenül ápol jó kapcsolatot a könyvtárral, a múzeummal, a levéltárral, a Kállay Gyűjteménnyel, a helyi és megyebeli művelődési házakkal, a közeli óvodákkal és általános iskolával, valamint a vasúthoz tartozó/kötődő szervezetekkel is.

A gyerekek a bábszínházba jönnek szívesen, a vasútmodell kiállítás korosztálytól független, a számítástechnikai képzésre pedig nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek is szívesen jönnek. Hozzák a saját laptopjukat és szorgalmasan biflázzák a számítógépük, valamint az internet, a Skype, a Facebook használatának tudományát és napi gyakorlatát. Ha már a gyerekek, az unokák messzi idegenben keresik a boldogulást, legalább a képernyőn lássák, hogy telnek a családtagok hétköznapjai külhonban. Mintha kinyílna a világ: utazás nélkül is rálátni a Glóbuszra.

„Részt vettem néhány rendezvényen itt korábban, és tetszett az atmoszféra. Amikor az igazgatói állásból nyugdíjba készült az elődöm, a barátaim biztatására beadtam a pályázatot. Mindig az a cél lebegett a szemem előtt, hogy méltó legyek vezetőként az egykori igazgatókhoz. A patinás intézményt pedig a 21. századi feladatokkal, lehetőségekkel és elvárásoknak megfelelően tudjam irányítani. Ez a kihívás ma is meghatározza a terveimet, noha szűkös a költségvetésünk.  A jubileumi évben olyan régi programokat elevenítünk fel, melyek intézményünket ismertté és kedveltté tették. Ezek mellett sok újdonsággal is várjuk látogatóinkat. A hagyományos farsangi és szüreti bál, a vasútmodell kiállítás, a táncmulatságok, a kabarédélutánok, a kiállítások mellett idén éjszakai moziba is hívjuk az érdeklődőket.

Kiemelt figyelmet kap az időskorúak informatikai képzése, az egészséges életmód és – tanácsadás, a mozgás – a torna, a tavaszi, őszi egészségnapok, az ételkóstolók, a testi és lelki egészségre való nevelés.”

Legyen a második évszázad is sikertörténet.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése