Miterkó Jánosné

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb_05-74_miterko_janosne.jpgGyerekkorában kicsit irigyelte az édesanyját, aki nem tudott úgy kilépni a házból, hogy ne találkozzon ismerőssel. Az egykori megyei tanács mezőgazdasági és élelmezésügyi osztályán főelőadóként dolgozó mama a város egyik felét, a városi tanács mg. osztályvezető, majd termelőszövetkezeti főagronómus édesapa a másik felét ismerte. Miterkó Jánosné született Czine Ilona azóta ugyanezt elmondhatja magáról: húszéves kora óta vezető beosztásban, pontosabban igazgatóként dolgozik.

Bár élénken tiltakozik az ellen, hogy igazgatónak titulálták a falusi művelődés szervezőit, akik plakátot ragasztottak, széket hordtak, jegyet árultak a diszkóban, moziban, valamiképp mégis egy közösség kulturális életéért feleltek. A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban ezerkilencszázhetvenkettőben tett érettségi után elvégezte az óvónőképzőt Hajdúböszörményben, s a leveleki óvodában kapott állást. Bálokat, vetélkedőket, műsoros esteket, diszkót, eszperantista szakkört, tánciskolát, zongora- és németnyelv-oktatást, népdalkört, irodalmi színpadot, ünnepi vásárokat, névadó ünnepségeket, énekkart, sportnapokat szervezett.

Miterkóné körül pezseg az élet. Nem az a fajta, akit nem lehet észrevenni. Ötletei, kezdeményezőkészsége, sziporkázó stílusa, s mind emellett a munkatársaira, a környezetére érzékeny magatartása sajátos egyéniséggé teszik. Így volt ez több mint tíz éven át Leveleken, ahol rövid időn belül felkérték a művelődési ház vezetésére. Még ma is emlegetik a faluban, hogy akkor számos programra invitálták az időseket, a fiatalokat, érezhető volt a közösség kisugárzó ereje. Ennek ez élménynek mára felértékelődött a szerepe, hisz kiveszőben életünkből a közös élmény varázsa.

Ili igyekezett minél több ismeretet elsajátítani, hogy szakszerűbben végezze feladatát. Elvégezte a tanító-, majd a tanárképzőt, diplomát szerzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem művelődésszervezői szakán. Mint mondja, azt tanulta elméletben, amit hosszú éveken át a gyakorlatban csinált: bevételes programokat szervezett, gazdálkodott, kutatta a piacot, mint egy jó háziasszony, gondját viselte a rábízott intézménynek. Miterkóné ösztönös marketingnek nevezte ezt a módot.

Amikor az apai örökségből házat vettek Nyíregyházán, kénytelen volt búcsút inteni a leveleki művelődési háznak és szintén hasonló területen helyezkedett el: megpályázta és elnyerte a tiszti klub igazgatói állását. Történt mindez ezerkilencszáznyolcvanháromban, amikor a honvédség olyan igényt fogalmazott meg a helyőrségi művelődési házakkal szemben, hogy biztosítsák a tisztek, tiszthelyettesek számára a kulturált szórakozás, a művelődés feltételeit. Zártkörű intézmény lévén mindössze néhány közéleti, politikai vezető kaphatott állandó belépőt a klubba.

A hazánkon átsöprő történelmi vihar, a Magyar Honvédségen belül is megtapasztalt, fentről irányított átszervezés és lentről kibontakozó átalakulás megváltoztatta a tiszti klubokkal szemben támasztott követelményeket. Évekkel később írták le parancsban a honvédség irányítói, hogy nyitniuk kell a tiszti kluboknak és a társadalom minden rétege számára elérhetővé kell tenni ezt a sajátos művelődési intézményt. Miterkóné megjegyzi: akkorra ők már elsőként szerveztek gyermek-szépségversenyt, divatbemutatót, fodrászshow-t, nyitottak legalább száz képzőművészeti tárlatot. A hat kisközösség tanfolyamai rendszeresen működtek, szervezett sport- és műveltségi vetélkedőt, pódiumműsorokat, természetgyógyászati tanfolyamokat, továbbképző tanfolyamokat, társkeresők zserbóestjét, zenés táncesteket, festő-, balett-, tánc- és illemtaniskolát, termékbemutatókat, közművelődési délutánokat, családi hétvégéket, ifjúsági esteket, sminktanfolyamot, jogsegélyszolgálatot, gyermekszínházat, bécsi, isztambuli és erdélyi, valamint szegedi és a budapesti BNV-re hazai kirándulásokat.

Modernizálták a tiszti klubot, kívülről, belülről. A 16 millió forintos felújítás eredményeként csupa kristály, tükör, perzsa borítja a hangulatos, kaszinóra emlékeztető helyiségeket. Miterkóné még a levéltárban is utánanézett, milyen volt hajdanán az úri kaszinó, amely mai, polgárosodott formájában tömegek ízlését formálja, s szolgálja a művelődési célokat.

Amikor a négydiplomás igazgatónővel a szabad időre terelődik a szó, meglepődik: neki ez a szabad ideje, mások szórakoztatását megszervezni, ezernyi programról gondoskodni. Ma az intézményt ismerik, rangot vívott ki magának. Újságkivágások tucatjai tanúsítják, hányszor szerepeltek a lapok hasábjain.

Az egész napi zsongás után csendes meditáció, jóga hoz pihenést, no és a négyéves kislánya, Mazsika, aki az életébe elhozta a legnagyobb boldogság élményét, anyának lenni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése