Pék Katalin

Művelődésszervező,

Nyíregyháza

szszb_10-50_pek_katalin.jpgA megyeszékhely egyik kertvárosa, Borbánya két arcot mutat a vendégnek. Meghúzódnak errefelé földbe süppedő, de legalábbis negyven-ötven éve épült házak, ugyanakkor egyre szebb palotákat emelnek a tehetősebb polgárok. Régi igazságot fogalmaz meg Pék Katalin, a borbányai művelődési ház igazgatója: ezekből a gyönyörű családi otthonokból nem jönnek be az emberek a jóval szerényebb művelődési házba.

Berettyóújfalun született 1961. december 29-én. Édesapja, Pék József, nyugalmazott termelőszövetkezeti elnök. Édesanyja, Tari Irma, védőnő, aki nemrégiben ismét visszament a hivatását gyakorolni. Egyszerűen nem tud szakítani vele. Öccse, József, Szegeden él, taxizik. Férje, Halász Csaba, tanár, vállalkozó. Viktor fiuk tizenhárom éves. Katalin Hajdúnánáson érettségizett ’80-ban. Majd a Bessenyei György Tanárképző Főiskolára jelentkezett és magyar–történelem szakon szerzett diplomát 1984-ben. Közben megszületett a kisfia, és a gyermekgondozási szabadság alatt elvégezte a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen a művelődésszervező szakot.

Nyíregyházára került, a Városmajori Művelődési Házba. Jobban vonzotta a kultúra, a művelődés hétköznapjainak szervezése, mint a katedra. Hosszú éveket töltött abban az intézményben, amikor ’96-ban újra megnyitották a borbányait, és akkor jött ide igazgatónak.

– Teljesen más ez a légkör, sokkal családiasabb – meséli Pék Katalin. Itt szívesen beszaladnak a busz indulása előtt egy pár perces tereferére az asszonyok. Vagy felajánlják a nyugdíjasklub tagjai, hogy lepermetezik az udvaron a gyümölcsfákat, metszenek, virágot ültetnek. Én úgy érzem, itt valódi közösség jött létre a környékbeliekből.

Az előtérben éppen használt ruhát kínál egy vállalkozó. Nincs nagy forgalom. Mégis szükség van ezekre a vásárokra – mondja az igazgatónő –, hisz sok ember nem tudja megfizetni a bolti árakat.

Amikor átvette a borbányai művelődési házat, már nagyon ráfért a felújítás. Mintegy 30 éve épült, és azóta nem gondozta gazda. Noha költöttek rá, a tető még mindig beázik, és kellene legalább 4–5 millió forint a rendbe hozáshoz. Csak reménykednek benne, hogy az önkormányzat erre is ad.

Évente kétszer rendeznek népünnepélyt, majális idején és augusztus 20-án. Ilyenkor az asszonyok befűtik a kemencét, és igazi kenyeret sütnek benne. Évente más felekezet papja szenteli meg az új kenyeret. A színpadon egész nap műsor várja az érdeklődőket. De sokkal jobban örül az igazgatónő annak, hogy jó néhány csoport működik eredményesen. A nyugdíjasklub mellett újraszervezik a kertbarát kört, ahol még a biogazdálkodást is napirendre tűzik. Női torna, gyermek karate, óvodás lányoknak ritmikus sportgimnasztika egészíti ki a választékot.

Manapság tanúi lehetünk annak a jelenségnek is, hogy az emberek nem szívesen mozdulnak ki a lakóházuk falai közül. Ahogy telnek a tapasztalatszerzés évei, úgy gubóznak be sokan a saját váruk biztonságába. Ugyanakkor azt is örömmel látja Pék Katalin, hogy a város peremén lévő művelődési házban nagyobb a keletje egy meghirdetett programnak, mintha arra a városközpontban kerülne sor. Igyekeznek a hagyományos programok mellett az itt élők igényéhez, ízlésvilágához igazodó rendezvényeket kitalálni, megszervezni, és azoknak helyet adni. Az idősebb korosztály tagjai mellett főként a fiatalabbak, a diszkóknak, könnyűzenei műsoroknak hódolók jönnek be a művelődési házba. Egyfajta szocializációs folyamat is lejátszódik a ház falain belül. Akik otthonosan mozognak a művelődési intézményben, azok ötletekkel, javaslatokkal állnak elő, mit szeretnének látni, hallani a közeljövőben. Így az igazgatónő egyfajta „tanácsadó” csapatra is számíthat.

Természetesen a pénz mindig határt szab a legfantáziadúsabb ötleteknek is. Szűkös keretek közt mozoghatnak, éppen ezért kell rangsorolni a feladatokat. Jó lenne több, egész napos programnak helyet adni, színvonalasabb műsort kínálhatnának ismertebb előadók meghívásával. De a legfontosabb cél változatlanul az, hogy otthont teremtsenek a különböző korosztályok tagjainak. Ehhez pedig ugyanaz a szeretetteljes törődés szükséges, amit itt tapasztalnak az emberek.

Érdekes hobbit mondhat magáénak Pék Katalin. Egy szakmai programon ismerte meg személyesen Furman Imrét, s a találkozás hatására kezdett foglalkozni a kisebbségi jogokkal. Annyira a szívén viseli a hátrányos helyzetben lévők sorsát, hogy őt választották meg a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda megyei képviselőjének.

– Úgy gondolom, hogy sok honfitársunk sajnos, már észre sem veszi a hátrányos megkülönböztetést – mondja az igazgatónő. Különösen a cigányság egyes csoportjainak helyzete aggasztó. Szeretném, ha mind szélesebb körben megismernék a lehetőséget, hogy működik hazánkban olyan iroda, ahol a kisebbségben élők is számíthatnak jogorvoslatra.

Sikerélményt az jelent számára, ha egyre több ember vesz részt a művelődési ház programjain.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése