Jámbor István

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb_10-32_jambor_istvan.jpgA művelődésügy területén a szakmai ranglétra minden fokát bejárta. A Lakókörzeti Művelődési Házak Igazgatóságának megalakulásakor az igazgatói tiszt betöltésére is ő kapott megbízást 1996. július elsején. A megyeszékhely lakossága elsősorban mint az Alvégesi Művelődési Ház igazgatóját ismeri és tiszteli benne.

Jámbor István 1946. április 27-én Nyírjákón született. Édesapja, Jámbor Illés, gazdálkodó volt, édesanyja, Birtha Margit, a család összetartását, a gyermekek felnevelését vállalta magára. Három nővére, Rozália, Gabriella, Judit és egy húga, Eleonóra született. Felesége, Jámbor lstvánné, született Tarcsa Csilla, a Sipkai Barna Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskolában nyelvtanár, valamint ő vezeti az idegenforgalmi tagozatot. Házasságukból két gyermek született: Csilla, a KLTE pszichológia szakán végzett, Krisztián, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán képezte magát, jelenleg Németországban dolgozik.

A nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Technikum pénzügyi tagozatán érettségizett 1964-ben. 1973 és ’75 között felsőfokú szakmai képesítést szerzett a Kulturális Minisztérium által szervezett mozihálózat-üzemeltetési szakon. (Megjegyzendő, hogy ezt a moziüzemi vállalatoknál főiskolai végzettségként ismerték el.) Utána a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán végzett népművelés-földrajz szakon 1981-ben. Diplomamunkáját „A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Moziüzemi Vállalat múltja és jelene” címmel írta.

Szinte világéletében tanult. Moziüzemeltetői és gépkezelői tanfolyamra is járt, részt vett a Magyar Jogász Szövetség szervezésében munkaügyi döntőbizottsági tanfolyamon. Munkahelyei is hűen tükrözték érdeklődését, végzettségét. Először minőségi ellenőrként tevékenykedett. Igen jelentős időszak volt az életében a moziüzemi vállalat, ahol a normál mozik felügyeletét látta el, közönségszervezőként és ellenőrként is foglalkoztatták. 1982-ben került az Alvégesi Művelődési Házba igazgatónak. 1996. július elsejétől pedig jócskán kibővült a tevékenysége, hiszen a Lakókörzeti Művelődési Házak igazgatójává is őt választották. Az Alvégesiben működik a központ, hozzátartoznak a Borbányai, Jósavárosi, Városmajori, Kertvárosi, Mandabokori, Vajdabokori, a Butykai Művelődési Házak.

Különlegesen érdekes feladatot jelent most Jámbor István számára a butykai létesítmény fejlesztése. Az egykori, kétszintes iskolaépületet újjávarázsolják és szálláshelyeket, konferenciatermet is alakítanak ki benne. A jövőben továbbképző- és szabadidőközpontként is funkcionál. A művelődési házakban működő csoportoknak, valamint a jelentkezőknek szerveznének itt oktatást, táborokat. Lehetne felújítani az egykori olvasótáborokat, a kézműves és még egy sor közösségi programot. Kívülről az Alvégesi Művelődési Házról nem is látszik, hogy az épület milyen tágas. Még 1950-ben épült pártház 1972-ben nagyteremmel bővült. 1991-ben építették hozzá az aulát és a galériát. Tartozik ide konyha, öltöző, az udvaron pihenőkert. A nagyteremben klíma biztosít kellemes hőmérsékletet a közönségnek. A nyolc intézményben mintegy száz körüli öntevékeny művészeti csoport működik. A növényvédelmi tanfolyamtól kezdve a világ nagy színpadaira is eljutnak innen az együttesek. Az igazgató annak örül, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerült megteremteni az új intézményhálózat jogi, szakmai, szervezeti és működési feltételeit. A közművelődés tárgyi, szakmai helyzete azóta is folyamatosan javult. Az önkormányzat támogatásával felújították a Városmajori, Vajdabokori és a Mandabokori Művelődési Házakat.

Eredményesen indították el Borbánya és Kistelekiszőlő térségében, valamint Mandabokorban a közönségszervező munkát. Mindezt létszámemelés nélkül, a szakszerű átcsoportosításokkal érték el. Az átszervezést sikerült úgy megvalósítani, hogy a hálózat munkája horizontálisan sokszínű, vertikálisan jól tagolt (kezdő „amatőr” foktól a nemzetközi tekintetben is elfogadható teljesítményig.)

Manapság sokan panaszkodnak, nehéz a kulturális tevékenységet piaci alapon is jól működtetni. Jámbor István erre azt mondja:

– Könnyű úgy szervezni, ha minden anyagi feltétel adott hozzá. Az igazi szakember ott méretik meg, amikor a nehéz körülmények közepette is nem csupán talpon marad a kultúra hajléka, hanem még fejlődik is.

Ezt fényesen igazolja, hogy a művelődési ház bevétele lényegesen nagyobb volt, mint a többi hasonló közművelődési intézményé. A plusz bevételt visszaforgatták az alaptevékenységre és a műszaki fejlesztésre.

Jámbor István a város, a lakosság és nem egyes pártok érdekeit képviselte, amikor a rendszerváltozás idején már helyet adott alakuló szervezeteknek, egyházi rendezvényeknek.

Szabadidejében utazni és utaztatni szeret. Búcsúzáskor mutatja a nyugdíjasklub idei tervét: bejárják az országot, éppen éjszaka indultak Ópusztaszerre. Nemcsak úgy látszik, hanem meg is erősíti az igazgató úr: elégedett az eddigiekkel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése