Dr. Vraukó Tamás

Főorvos,

Nyíregyháza

szszb_02-56_dr_vrauko_tamas.jpgKell-e annál nagyobb dicséret egy megye számára, hogy más megyéből értékes emberek ide költöznek, vagy végleg letelepednek? Aligha! Ilyen dicséret többek között Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének dr. Vraukó Tamás főorvos letelepedése, aki a Megyei Mentőszervezet igazgatója.

Kíváncsivá tesz, mi lehet a magyarázata meggyökeresedésének?

Mindenekelőtt a szerelem, amely diákkorában éledt egy ibrányi lány iránt, akit Kulcsár Etelkának hívnak. Egy ilyen temperamentumos ember életútja nagyon érdekes lehet. A társalgás során érződik, hogy soha nem unatkozott, ok nélkül problémát nem csinál, vidám életfelfogása mindenhová elkíséri, optimista alkat.

Egyedüli gyermeke volt szüleinek. Édesapja jó nevű asztalos mester volt Békéscsabán, tizenketten voltak testvérek. Későn nősülő fiúk voltak a Vraukó fivérek. Édesapja, id. Vraukó Tamás is harminchét évesen vette feleségül Mitykó Máriát.

Szép világot varázsoltak szüleik az egyetlen gyermeküknek. Édesanyja ebédfőzéséhez órát lehetett igazítani. Édesapja soha nem adta fel függetlenségét és szabadságát, mindig önálló asztalosmester volt. Szövetkezetbe soha nem lépett, pedig többször megszólították. Becsületet szerzett a szakmájának és nevének.

Az első világháborús katonáskodását még három évi fogsággal megtoldotta. Erős fizikuma segítette, nyolcvannyolc évet élt meg.

A főorvos úr gyermekkori élményeit Pál nagybátyja tanyáján szerezte nyaranta. A középiskolája nevére ma is pontosan emlékszik: Ágostai Hitvallású Evangélikus Rudolf Gimnázium. Akkor még nem, de ma már büszkén emlékszik a szigorú, de nagytudású evangélikus lelkésztanáraira. Hálás mai napig azért, hogy tőlük kapta azt az alapot, hogy érettségi után egy időben két egyetemre is felvették. Ma ez talán mesének tűnik.

Anyja kérésére a Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahová felvették, de ő a szükséges iratait azonnal átirányíttatta a Szegedi Orvostudományi Egyetemre. Egyik oka, hogy mindig orvos szeretett volna lenni, a másik, hogy lelki jó barátja, Császár László is oda jelentkezett. A barátságot pedig nem akarta megszakítani. Öröme határtalan volt, amikor onnan is megkapta a felvételi értesítést. Boldog diákéveit még boldogabbá tette szerelmének megtalálása, aki szintén diáklány volt, a védőnőképzőben.

Diplomáját percre időzítve a születésnapján kapta meg, 1958. szeptember 27-én. Esküvőjüket október 4-re jelölték ki azért, hogy menyasszonya már mint feleség, Békéscsabára kerülhessen. Másként nyíregyházi tanulmányi szerződésének kellett volna eleget tenni.

A két fiatal vállvetve, tele reményekkel indult az ismeretlen életbe. A feleség honvágya egyre erősebb lett, ezért elhatározták, ha adódik egy hely Szabolcs megyében, megpályázzák. Sikerült! Kislétán körzeti orvosként doloztak, a Gencsy-kúriában volt a szolgálati lakásuk. Ezalatt fogászatból szakvizsgázott.

Házasságukból két fiú született, Tamás és Béla. 1976-ban elnyerte a mentő főorvosi állást Nyíregyházán. Azóta ennek vezetője. A szervezet az ország harmadik legnagyobb mentőszervezetévé nőtte ki magát.

Jelenleg hetven futó kocsi, négyszáz fős állomány, hét mentőorvos tartozik hozzá. A helikopteres mentést is megszervezték megyei összefogással. Sajnálja a közismert helikopterbalesetet.

Nyíregyházán, a Krúdy Gyula utcában szép családi otthonban élnek. Fogászati rendelője is ott van.

A gyermekek már felnőttek, kirepültek a családi fészekből, s azt hihetnénk, hogy a család létszáma ezért csökkent. Ám ez csalóka megállapítás, mert épp a fordítottja történt. Megszaporodott a família, mert Tamás fia megnősült és megszületett az unoka, a kis Lili, az egész család szemefénye. Az ifjabbik Tamás a Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-angol szakán végzett. Ma a Bessenyei György Tanárképző Főiskola Angol Tanszékén adjunktus. Doktorátusát nyelvészetből szerezte. Béla fia követte apja hivatását, orvos lett, és ő is Szegeden végzett, ő még nem nős. A nyíregyházi Megyei Kórház I. sz. Sebészeti Osztályán sebész szakorvos.

Mivel tölti a szabad idejét? Általában a család és ezen belül a kedves unoka köti le őket. Szeret kertészkedni, különösen a szőlővel bíbelődik szívesen. Korábban teniszezett is, de ma már a nyugalom és a pihenés az igazi kikapcsolódás.

Azt már én teszem hozzá, hogy az egyetem elvégzése óta mindig lelkes híve volt a Vöröskereszt mozgalomnak, nem csak orvosként. Többször beválasztották a megyei vezetőségbe. Mit csinálna másként, ha újra kezdhetné az életet? Semmit! „Szerencsés ember vagyok, mert az lett a feleségem, akit megszerettem, szép családom lett, és a gyermekeink sikerei is megelégedetté tesznek.”

Mi köti Szabolcs megyéhez? Elsősorban a családja és a jó barátok. Az élet nehézségei könnyebben viselhetők, ha őszinte és igaz barátsággal telik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése